Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kai nutinka stebuklas arba 1–4 nėštumo savaitė

Dalintis

Kai nutinka stebuklas arba 1–4 nėštumo savaitė

Kiekvienas nėštumas – ypatingas. Net kelis vaikus auginanti mama prisipažįsta, kad kiekvieno laukė vis kitaip. Su pirmuoju jautėsi irzli, nuolat nerimavo, grėsė persileidimas, todėl vis varstė ligoninės duris. Antrojo laukdama skrajojo lyg ant sparnų, juokavo, pokštavo ir dievino pieninius ledus. Kai po širdimi spurdėjo trečiasis, pajuto jėgų antplūdį: dirbo iki paskutinės dienos, o laisvą minutę mezgė, siuvo, vėlė... Tačiau bendra buvo tai, kad per visus tris nėštumus vartė medicinos knygas ir beveik tuos pačius klausimus užduodavo savo gydytojui akušeriui ginekologui.

Nėštumo trukmė

40 savaičių arba 10 mėnulio mėnesių (1 mėnuo – 28 dienos) arba 265 dienos (nuo apvaisinimo dienos)

Požymiai

Vienas pirmųjų – užsilaikiusios mėnesinės. Todėl iš karto siūloma atlikti šlapimo nėštumo testą (jais prekiaujama vaistinėse). Pirminiai testo rezultatai gali būti ne visiškai tikslūs, ypač jei testas rodo neigiamą atsakymą. Pavyzdžiui, gali būti, kad pastota šiek tiek vėliau ir testas tai parodys tik po savaitės. Galimos ir kitos ciklo sutrikimo priežastys (stresas, vartoti vaistiniai preparatai, ligos ir pan.). Nėštumui nustatyti galimas dar vienas tikslesnis – kraujo tyrimas, kai aptinkamas vadinamasis nėštumo hormonas.

,,Nėštumo diagnostika yra pagrįsta abejotinais, apytikriais ir tikraisiais nėštumo požymiais, – sako Akušerijos ir ginekologijos centro vedėja, profesorė Gražina Drąsutienė. – Abejotini požymiai yra būdingi pirmam nėštumo trečdaliui – iki 13 savaitės. Tai pykinimas, vėmimas, nuovargis, dažnas šlapinimasis. Apytikriai požymiai – teigiamas nėštumo testas, menstruacijų užsilaikymas, pilvo apimties didėjimas, pigmentacija. Abejotinus ir apytikrius požymius gali sukelti ne tik nėštumas, bet ir kitos priežastys – moters endokrininės ligos, navikai.“

Tikruosius požymius patvirtina tyrimas ultragarso aparatu – tai vaisiaus širdies tonai ir judesiai.

Mamos savijauta

Praėjus kelioms savaitėms, gali atsirasti dar keletas požymių. Pirmiausia – nepaprastas jautrumas. Moteris gali būti emocingesnė, verksmingesnė, mieguista. Visa tai lemia besikeičiantis hormonų kiekis. Pirmojo mėnesio pabaigoje moteris gali norėti tam tikro maisto arba tas, kurį anksčiau mėgo, dabar gali tapti nepatrauklus. Gali pradėti pykinti, atsiranda jautrumas kvapams. Beje, pykinimas tikrai nėra būtinas nėštumo palydovas. Dažniau norėsis šlapintis, gali varginti rėmuo, susikaupti daugiau dujų žarnyne, pūsti vidurius.

Rekomendacijos

*Daugiau ramybės. Jei yra galimybė, reikia rinktis sau malonią aplinką ir žmones.

*Vengti sunkių fizinių darbų ir fizinio krūvio. Jokių varžybų ir įtemptų treniruočių. Nuovargis yra vienas iš veiksnių, galinčių pakenkti nėštumui.

*Būtina atkreipti dėmesį į mitybą. Valgyti po nedaug ir 5–6 kartus per dieną. Maistas turėtų būti įvairus. Racionali mityba – sveikatos pagrindas. Moters organizme vyksta didžiuliai pokyčiai, susiję su vaisiaus vystymusi ir jo sveikata. Maistas teikia nėščiajai energiją ir būtinas medžiagas. Nėštumo metu pagreitėja pagrindinė medžiagų apykaita. Nereikėtų valgyti už du, taip pat vengti valgyti daug saldumynų. Neracionaliai besimaitinančiosios nėštumo metu nutunka, užaugina stambų vaisių, jų gimdymas gali būti sudėtingas. Tinkamai besimaitinančioms moterims būna mažiau gimdymo komplikacijų, o jų naujagimiai atsparesni infekcijoms. Reikėtų rinktis kuo natūralesnius, įprastus produktus: daržovės, vaisiai, grūdiniai produktai, žuvis, mėsa. Ir jokių griežtų dietų.

*Per parą reikėtų išgerti apie 2 litrus skysčių, tai padės išvengti vidurių užkietėjimo, nes padidėjus spaudimui pilvo apačioje moterys nesuvokia, kodėl jaučia diskomfortą, skauda: ar dėl to, kad tris dienas nesituštino, ar nuo to, kad gresia persileidimas.

*Alkoholis, tabako gaminiai, visos psichotropinės medžiagos griežtai draudžiamos. Amerikiečių mokslininkai įrodė, kad net ir mažiausias kiekis turi tiesioginių pasekmių vaisiaus būklei.

*Jei dirbama prie kompiuterio, būsima mama labiau pavargsta. Juk sėdima toje pačioje pozoje. Būtina kas valandą daryti 10–15 minučių pertrauką. Išeiti pasivaikščioti arba vietoje lengvai pasimankštinti.

*Patariama kuo daugiau vaikščioti. Jei darbovietė netoli namų, verčiau eiti pėsčiomis, jei tolėliau, kelias stoteles rekomenduojama praeiti pėstute. Vertėtų ilgiau pasivaikščioti vakare ar iš ryto.

*Patariama mažiau būti žmonių susibūrimo vietose, jei yra galimybių nesinaudoti visuomeniniu transportu. Taip labiau išvengiama oru keliaujančių infekcinių ligų, kuriomis paprastai pasidalijama sausakimšame autobuse ar kitose gausiai lankomose vietose.

Kruopelės dydžio, bet turi riestą uodegytę ir nulemtą charakterį

Nėštumo laikas skaičiuojamas nuo pirmos paskutinių mėnesinių dienos. Apvaisinimo metu susiliejus sėklos ląstelei ir kiaušialąstei atsiranda nauja gyvybė. Nors gemalo dydis ypač mažas, ne daugiau kaip 0,12 mm, tačiau jau yra nulemta jo lytis, akių ir plaukų spalva, netgi šiame etape nulemtos paveldimos charakterio savybės. Po keleto valandų ląstelės ima dalytis – iš vienos atsiranda dvi, iš jų – keturios ir t. t. Penkias dienas jau gerokai suapvalėjęs ląstelių gumuliukas kiaušintakiais keliauja į gimdą, ten jis pamažu įsitvirtina gimdos gleivinėje. Dabar jis – kruopelės dydžio. Ima formuotis svarbiausių organų užuomazgos. Trečios savaitės pabaigoje užsimezgusi širdies užuomazga yra vamzdelio dydžio. 26–27 dieną atsiranda rankų, o dar po kelių dienų – kojų užuomazgos. Pirmojo mėnesio pabaigoje pradeda formuotis galvos smegenys, 4 savaičių gemalo ilgis būna iki 6 mm, jis smarkiai susirietęs, galva nulenkta širdies iškyšulio link, turi uodegytę, kuri irgi yra pariesta. Gemalo svoris – 0,5 g.

Jūratė Jadkonytė Petraitienė, Auksė Kontimienė knyga ,,Laukiame naujagimio"

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą