Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Forumas > Kūdikio mityba Dalintis

 
Rodyti žinutes po paskutinio apsilankymo | Pažymėti visas temas kaip perskaitytas | Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas

Atsakyti

    Skonis keičiasi su amžiumi  
   
avatar
Vitlija

Pranešimai: 9153

2008-10-12 13:10:14
Skonis keičiasi su amžiumi
Labuks visoms, na va radau toki straipsniuka (nezinojau kur patalpint) Skonis keičiasi su amžiumi Žmonės gimsta smaližiai. Jau nuo pirmųjų gyvenimo dienų naujagimiai mieliau renkasi saldintus gėrimus nei beskonius. Aistra cukrui tokia stipri, kad jis net padeda numalšinti skausmą - pediatrai įrodė, kad skiepijami naujagimiai nesipriešina pamatę adatą, kai jiems duodamas cukrumi padengtas čiulptukas. "Ką tik gimę kūdikiai atmeta rūgštų ir kartų maistą, o po kelių mėnesių jau moka identifikuoti riebumą ir sūrumą. Vaikų skonio pasaulis sutvarkytas taip, kad mėgtų saldumą, išmoktų pamėgti riebumą ir atstumtų išspjaudami kartų maistą", - teigia mitybos specialistas Adamas Drewnowskis. Kartumas, priešingai negu vaikų mėgstamas saldumas, yra pagyvenusių žmonių "aistra". Jaunystėje ir nėštumo metu žmonės paprastai nepakenčia kartaus skonio. Taip yra tikriausiai dėl to, kad aitrumas signalizuoja galimus nuodus, ir žmogaus organizmas bando išvengti galimos grėsmės tokiais svarbiais periodais kaip vystymasis ir augimas. Ne veltui žmogaus liežuvis turi tiktai keletą skonio receptorių, skirtų saldumui nustatyti, o apie kartumą informuojanti sistema yra itin ištobulinta ir apima mažiausiai penkis tuzinus skirtingų jutiminių tipų. Įdomu tai, kad sendami žmonės vis labiau pamėgsta kartų maistą, ypač jei jis tuo pat metu saldus arba riebus, pavyzdžiui, Briuselio kopūstus svieste arba juodąjį šokoladą. Pasak A.Drewnowskio, tai gali turėti ir psichologinę prasmę. Karčiuose produktuose, tokiose kaip brokolis ar garbanotieji kopūstai, yra antioksidantų, padedančių kovoti su vinėmis ląstelėmis.

Paveikslelis


Paveikslelis


Paveikslelis

FORUMO KONKURSAI:





Cituoti

 
     
   
avatar
kari

Pranešimai: 5557

2012-08-22 07:08:30

idomu kaip ! nezinojau, bet ant saves kazka panasaus jutau. nestumo metu, po nestumo, net ir dabar pamegstu visus kitus skonius, organizmas tiesiog reikalauja rugstumo, surumo.


Paveikslelis

Paveikslelis

Paveikslelis




Cituoti
 
     
 

Atsakyti

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
Map
 
 


 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą