Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Forumas > Konsultuoja psichologės Dalintis

 
Rodyti žinutes po paskutinio apsilankymo | Pažymėti visas temas kaip perskaitytas | Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas

Atsakyti

    Pykcio priepuoliai dvimeciui  
   

stebuklas0305

Pranešimai: 1

2011-12-27 14:12:08
Pykcio priepuoliai dvimeciui
Laba diena, Noriu parsyti patarimo ir pagalbos... Auginame du sunus (4 ir 2 m), abu lanko Namu darzelio Valdorfo grupe. Abu jau apsiprate, sekmingai lanko grupe nuo rudens. Problema ta, kad jaunelis po savaites sirgtos namuose tapo labai neramus, rekauja, klykia isteriskai bet kokioje situacijoje. Bandome nekreipti demesio, nereaguoti, nes nesileidzia nuraminamas, nei paimamas, musasi, kanda. Bandeme, barti, grasinti, isvesti i kita kambari-nurimti, taip pat neveiksminga. Sis pyktis ji uzvaldo kelis kart per valanda, net ir nakti prabunda, ateina prie musu lovos, rekia ilgai kol nurimes atsigula vel. pats provokuoja tokias stresines - pykcio situacijas, pvz. paima zaisliuka, nesiojasi, poto meta ir rekia iskart kad as jam paduociau, padavus vel samoningai meta ir taip kartoja. Kol neapsikentusi pasakau kad jei vel mes tada nepaduosiu. Tada gali rekti ir puse val... Per siuos pykcio priepolius pradejo maziau valgyti, ilgiau miegoti (bet su rekimo pertraukom), beveik nezaidzia, prastai jauciasi visa seima, lyg kokioj depresijoj. Nuolat konkuruoja su vyresneliu del mamos demesio, jei tik palinkstu prie vyresniojo, tuo ima rekti nepatenkintas arba isibrauna tarp musu. Suprantu, kad tai gali buti prasidejusi treciuju metu krize, buvo apraiskos ir anksciau, bet ne taip ikyriai ir ne su tokiom sunkiom pasekmem... Patarkite ka daryti, nes musu turima patirtis su pirmuoju sunumi pasirodo siam atvejui nebetinkama, ji tiesiog neveikia. Gal jam reikia kokiu svelniu raminanciu...




Cituoti
 
     
   
avatar
Psichologė Laura Bratikaitė

Pranešimai: 10

2012-09-21 21:09:11

Ačiū už klausimą. Situacija nesisprendžia, nes naudotomis priemonėmis nebuvo patenkinami esminiai mažojo poreikiai, provokuojantys jo pykčio protrūkius.

Pati gana tiksliai nustatėte, kad "kova" vyksta dėl Jūsų dėmesio. Tiek suaugusieji, tiek vaikai "meilę" matuoja pagal tai, kaip stipriai į juos reaguoja kitas žmogus. Taigi, mažasis savo pykčio protrūkiais pasiekia, kad parodytumėte labai stiprias emocijas jo atžvilgiu. Galima įtarti, kad kasdienėje veikloje jam trūksta stiprių "meilę" jam išreiškiančių emocijų. Pagalvokite apie tai.

Bausti vaiko už neigiamas emocijas nereikia, reikia išmokyti kitokiu būdu siekti to, ko jis nori. Tarkim, anksčiau dėmesio jis negaudavo gražiai prieidamas ir pan., tada "išmoko" šaukti ir privertė Jus į jį sureaguoti. Jūs ėmėte tai aptarinėti šeimoje, turbūt net su kitais žmonėmis  (jam girdint) apie tai pasikalbėdavote ir pan., kitaip tariant - stiprinote jo tokį elgesį, nes vaikas tokiu būdu atkreipė į save dėmesį. Susiformavo toks dėmesio siekimo būdas. Dabar reikia atpratinti. Tam yra du keliai: pirma, stengtis pajusti, kada jam reikės dėmesio, kada jis jo dažniausiai nori, ir tuomet pirmiems jį pakalbinti, pakviesti pavartyti knygutę ir pan. Užsiveskite stebėjimo kalendorių ir pamatysite patys, kada būna "jautrusis" laikas. Antra, prisiminti, kad kai vaikas pyksta, jis nori dėmesio ir kad yra normalu pykti, kai negauni to, ko nori. Jeigu baudžiate jį dėmesio nedavimu, tiesiog nepatenkinate jo poreikių ir skatinate dar didesnį pyktį. Visada yra gerai vaiką priglausti, padėti įvardinti tai, ką jis jaučia, pasiūlyti apsikabinus palaukti, kol nusiramins ir tuomet patarti kaip kitaip jis galėjo "paprašyti kartu pažaisti" ir pan. Na, pati pagalvokite - jeigu Jums trūktų vyro dėmesio, ar tai, kad jis Jums pasakytų: "Eik pabūk kambary viena, kol nusiraminsi" arba nubaustų Jus visišku Jūsų ignoravimu, ar tai padėtų Jums geriau jaustis? Turbūt, kad ne... O jeigu jis, išgirdęs priekaištų laviną, prieitų, apkabintų, pasakytų, kad supranta, jog pykstate, paprašytų, kad pasakytumėte, kokio elgesio iš jo tikitės ir glausdamas paprašytų kitą kartą tiesiog pasakyti, kad norėtumėte, jog jis paskambintų, jei žino, kad vėluos, ir užtikrintų, kad jis tikrai tai padarys, nes Jus labai myli... Kaip jaustumėtės tada? Štai taip pat yra ir su vaikais :) Meilės ir supratimo parodymas atrakina visas duris.

Ps. Naktiniai pabudimai su riksmais rodo, kad situacija yra įsisenėjusi ir būtinai reikia ją spręsti, kol tai nevirto kokia nors liga. Išsinervavę vaikai miega jautriau ir prabudinėja su verksmais. Jokiu būdu nebarkite tokiose situacijose vaiko, nes tai visiškai nesąmoningi verkimai, kurių vaikai nepajėgūs dar kontroliuoti. Kantriai nuraminkite ir užmigdykite. Nepalikite naktį vieno kambaryje, jei vaikas verkia. Būkite šalia. TAM NĖRA JOKIŲ IŠIMČIŲ!

Sėkmės -

psichologė Laura Bratikaitė



https://www.seimospsichologas.lt Tel. nr. 8 668 00 000



Cituoti
 
     
 

Atsakyti

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
Map
 
 


 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą