Džiovinimas
Būdama nedidukė kaime pas močiutę kiekviena vasarą verandoje džiovindavau uogas - vyšnias, serbentus, meškauoges, žemuoges ir t.t. klausimas, ar aš jas pakui valgydavau tačiau pagal savo supratimą vedžiau ūkį, kaip tai darė mano mama ir močiutė.
dabargi uogų nedžiovinu, tačiau džiovinų kriaušes ir obuolius. ilgais žiemos vakarais tai geras ir skanus laiko praleidimas griaužti obuolių ar kriaušių skilteles.
Ką džiovinate jūs?
Re: Džiovinimas
dziovinti pomidorai
siais metais daug prisidziovinau pomidoru. ju tiek daug, kad marinuotu pomidoru stiklainiu nebera kur deti, todel dziovinau. orkaiteje isdziuna greitai - per diena, svarbu nedideleje temp. dziovinti - apie 60 laipsniu pravertoje orkaiteje.
dziovinimui tinka nedideli pomidorai, juos sudeti i skarda odele zemyn, uzberti druskos, baziliko, galima uzlasinti kelis laselius acto. isdziuve pomidorai turi būti tamsiai raudoni lankstūs, bet nekieti. isziuvusius apipilti inde alyvuogiu aliejumi.
dziovinti pomidorai siais metais daug prisidziovinau pomidoru. ju tiek daug, kad marinuotu pomidoru stiklainiu nebera kur deti, todel dziovinau. orkaiteje isdziuna greitai - per diena, svarbu nedideleje temp. dziovinti - apie 60 laipsniu pravertoje orkaiteje. dziovinimui tinka nedideli pomidorai, juos sudeti i skarda odele zemyn, uzberti druskos, baziliko, galima uzlasinti kelis laselius acto. isdziuve pomidorai turi būti tamsiai raudoni lankstūs, bet nekieti. isziuvusius apipilti inde alyvuogiu aliejumi.
Įdomu! Šito dar nebandžiau, o kaip po to vartojate? Kaip pirktinius saulėje džiovintus? Aliejų kaitinate ar ne?
1 kg moliūgų, 0,5 kg cukraus 0,5 šaukšto citrinos rūgšties, truputis vanilės, apelsinų ir citrinos žievelių
Moliūgas supjaustomas didesnio dydžio gabalais, nes sudžiūvęs labai sumažėja. Užberiamas cukrus ir paliekama per naktį. Atsiradus sultims, moliūgai išgriebiami. Sirupas su prieskoniais užvirinamas ir karštas užpilamas ant moliūgų. Palaikius 10—12 val., verdama kaip uogienė ant mažos ugnies, kol moliūgai suminkštėja, bet neištyžta. Moliūgai išgriebiami, nuvarvinami ir džiovinami orkaitėje iki 100 laipsnių.
(Paveikslėliai matomi tik registruotiems lankytojams)
Ir apibarstytos cukrumi su trupučiuku citrinos rūgšties
(Paveikslėliai matomi tik registruotiems lankytojams)
Paskutinį kartą redagavo: Elžbieta - 2014-01-06 : 21:30:40
Džiovinti galima beveik visus mūsų krašte augančius vaisius, uogas ir daržoves. Iš džiovinamų produktų pašalinama dalis vandens, todėl jie gerai išsilaiko, nes nebegali daugintis mikroorganizmai, sukeliantys puvimą, pelijimą ir pan. Džiovintų produktų laikymui turi įtakos oro drėgnumas ir temperatūra, todėl juos patartina laikyti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje, kai kuriais atvejais sandariuose induose. Džiovintų vaisių, uogų ar daržovių mažesnė masė ir tūris, todėl juos patogiau laikyti ir pervežti. Nors juose, palyginus su žaliava, lieka mažiau vitaminų, tokie produktai yra maistingi. Tyrimais nustatyta, kad džiovinimo metu, kontroliuojant šilumą, pakankamai gerai išsilaiko vitaminas A, taip pat lieka ir kitų.
Džiovinimo metu gėrybės netenka daug vitamino C, jei laikomos per šiltai, ypač – šviesoje, todėl nepatartina jas džiovinti saulėje. Nuvalytus vaisius ar daržoves rekomenduojama plauti nepjaustytas, nes dalis vitaminų yra neatsparūs vandeniui. Vitaminų (ypač vitamino C) netenkama sąveikoje su geležimi ir variu, todėl geriausia, jei smulkinimo priemonės – peiliai, trintuvės būtų pagamintos iš tinkamo metalo ar keramikos.
Daugiausiai džiovinamos morkos, svogūnai, prieskoniniai šakniavaisiai, žalumyninės daržovės, obuoliai, kriaušės, slyvos, mėlynės ir kt. Džiovinti geriau tuos produktus, kuriuose daugiau sausųjų medžiagų – jų didesnė išeiga. Tinka džiovinti daržoves, kurias kasdami mechaniškai pažeidžiame. Dėl puvimo galimybės rūsyje jų laikyti nederėtų, bet džiovinimui mechaninis pažeidimas netrukdo.
Nariams
Reklama
El. p.: info@mamosdienorastis.lt Visos
teisės saugomos, 2010