Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Pranešimai spaudai > Pranešimai spaudai :) > Palanga – mano svajonių kraštas, - pripažįsta negalią turinti mergina
Dalintis

Palanga – ne tik populiariausias Lietuvos kurortas, bet ir vienas draugiškiausių miestų socialiai pažeistiems žmonėms. ,,Kai priklausai socialiai pažeistai grupei, atrodo, kad mažiau gali ir mažiau sugebi, o jei dar miesto aplinka nėra tau pritaikyta, jautiesi nepageidaujamas ir nelaukiamas, - sako VšĮ ,,Likimo laiptai“ atstovė Aistė Krušinskaitė. Daugelį metų neįgaliojo vežimėlyje sėdinti mergina ne taip seniai savo gimtąjį didmiestį iškeitė į gyvenimą Palangoje, kurią vadina svajonių kraštu: ,,Čia miesto infrastruktūra itin draugiška žmonėms su negalia. Čia jaukus miestas ir nuostabus klimatas. Net žmonės atrodo žymiai mielesni ir paslaugesni. O atvykus į socialinės pagalbos įstaigą tave pažįsta, žino tavo problematiką ir nuoširdžiai padeda. Čia galiu sportuoti, mėgautis pajūriu ir kvepiančiais pušynais“, – filmuotoje iniciatyvos ,,Auginu Lietuvą“ medžiagoje kalba Aistė Krušinskaitė.

 

Judėti Palangos miesto gatvėmis yra labai patogu ne tik neįgaliesiems, bet ir tėvams su vaikų ar kūdikių vežimėliais. Viso miesto teritorijoje ir parkuose yra patogūs dviračių takai, saugios zonos pėstiesiems. Norintiems mėgautis jūra iš arti, paplūdimiuose įrengti specialūs surenkami takai, kuriais galima su vežimėliu nusileisti iki pat jūros kranto. Prie kultūrinių objektų irgi sumontuotos laiptų aikštelių pakylos, kuriomis paprasta su vėžimėliais patekti į renginius, muziejus, koncertų sales. Apgalvotai įrengtos ir nuožulnios pakylos bei specialiai neįgaliesiems būna rezervuotos vietos renginių metu. Neįgalūs žmonės yra laukiami ir sporto kompleksuose, pavyzdžiui, naujai atidarytame Palangos baseine yra speciali įranga, padedanti asmenį įkelti į vandenį, o bendrojo ugdymo mokyklose tarp aukštų yra sumontuoti keltuvai, kuriais gali naudotis visi judėjimo negalią turintys vaikai ar suaugusieji. 

Palangos miesto gyventojai jau įvertino ir galimybę naudotis visai neseniai visoje Lietuvoje įdiegtomis naujomis socialinėmis paslaugomis. Pavyzdžiui, asmeninio asistento paslauga, kai žmogui su negalia priskirtas darbuotojas gali padėti pasirūpinti asmens higiena, atvežti maisto, padėti nuvykti į reikiamą vietą, net organizuoti laisvalaikį ir, jei reikia, padėti susirasti darbą. Palangos miesto savivaldybės specialistai pabrėžia, kad asmeninio asistento užduotis yra ne atlikti už neįgalųjį visus veiksmus, o bendrauti su juo ir bendradarbiaujant padėti. Tai reiškia, viską daryti kartu. 

 

Kita pasiteisinusi Palangos miesto savivaldybės organizuojama naujovė – tai laikino atokvėpio paslauga, skirta neįgaliuosius prižiūrintiems artimiesiems. Priklausomai nuo artimųjų atokvėpiui reikalingo termino, prižiūrimo asmens individualių poreikių, negalios ir kitų aplinkybių, gali būti pasirenkamos kelių rūšių laikino atokvėpio neįgaliojo artimiesiems nekainuojančios paslaugos. Dar viena nauja ir aktuali nemokama paslauga - gerovės konsultantas. Paslaugos teikiamos įgyvendinat bendrą Palangos miesto socialinių paslaugų centro ir Palangos miesto savivaldybės projektą „Gerovės konsultantų modelio įdiegimas Palangos miesto savivaldybėje“. Gerovės konsultantų tikslinė grupė – suaugę asmenys nuo 18 metų, kuriems pasireiškia lengvi streso, nerimo, nemigos, depresijos bei psichologinės adaptacijos problemų požymiai.

 

Tikėti sėkme – tai  padėti žmogui susigrąžinti gyvenimo prasmę ir orumą, – tokią misiją mato ir įgyvendina Palangos miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro specialistai.

Palangos miesto savivaldybė pirmoji įsitraukė į nacionalinės iniciatyvos „Auginu Lietuvą“ plėtojimą ir informacijos pateikimą gyventojams bei miesto svečiams. „Auginu Lietuvą – auginu Palangą“ projektas startuoja su 10 aktualių temų video ir tekstiniu formatu: „Vaikų stovyklos Palangoje“, „Fizinis aktyvumas tiek žiemą, tiek vasarą Palangoje“, „Ką svarbu žinoti apie vaiko raidą iki mokyklos“, „Draugiškas miestas socialiai pažeistoms grupėms“, 

„Kaip padėti vaikui įveikti mokymosi sunkumus“, „Kaip išrinkti vaikui būrelį“, „Pagalba sunkumus patiriantiems mažylių tėvams“, „Saugus elgesys gatvėje“, „Emocinės sveikatos pagalba paauglių tėvams“, „Saugus poilsis su vaikais prie jūros“

Nacionalinės iniciatyvos „Auginu Lietuvą“ tikslas - gyvybės prioritetas, visavertis asmenybės gyvenimo kokybės užtikrinimas ir šeimos puoselėjimas valstybės lygmeniu. Laisvai prieinamoje edukacinėje platformoje www.auginulietuva.lt pateikiamos aukščiausios kvalifikacijos akušerių, ginekologų, neonatologų, pediatrų, psichologų bei kitų sveikatos ir švietimo specialistų rekomendacijos bei išsami, kvalifikuota ir mokslu grįsta informacija šeimai. Iniciatyvą globoja pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, iniciatyvą organizuoja asociacija „Neišnešiotukas“.

Nuotraukos: stop kadrai iš „Draugiškas miestas socialiai pažeistoms grupėms“

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą