Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Laukimo stebuklas > Planavimas > Kodėl nepastoju?
Dalintis

Anatomija labai paprasta: moters kiaušinėlis būna vaisingas iki 24 valandų, taigi tik viena para per mėnesį gali būti laiminga. Tačiau kodėl vienos poros pastoja iš karto, o kitos turi mėginti ir stengtis net kelis mėnesius?
Statistiniai duomenys teigia,  kad 25% porų pastoja jau pirmą bandymų mėnesį, 60% per 6 mėnesius, 75% per 9 mėnesius ir  90% per metus.

Nėra skubu kreiptis į specialistus pagalbos, jei  nepastojame per 6 – 8 mėnesius. Gydytojai patars dar pamėginti keletą mėnesių. Tačiau jei pora nesėkmingai mėgina pastoti vienerius metus, pats laikas kreiptis į specialistus, kurie nustatys tikslią priežastį. Jei vienam iš partnerių yra daugiau nei 35 metai ir nepavyksta pastoti 6 mėn, tuomet nedelsiant patartina kreiptis į gydytojus. Nes  moters vaisingumas kaip tik nuo šio amžiaus pradeda mažėti ir geriau priežastis pastebėti anksčiau.
 
Keli faktoriai, lemiantys vaisingumą
 
Vyro ir moters amžius. Moterys vaisingiausios yra būdamos 20 – 24 m. amžiaus. Moteriai su amžiumi pastojimų galimybė mažėja, nes didėja nevaisingumas. 35 metų sulaukusios moterys yra per pusę mažiau vaisingos, nei sulaukusios 25, keturiasdešimtmetės per pusę mažiau vaisingos nei 35 metų. Kai gimimų skaičius moteriai baigiasi prasidėjus menopauzei,  vyrai gali tapti tėvais net būdami 50, 60, net 70 metų. Geriausi pavyzdžiai - Michaelas Douglas, Paul McCartney ir Des O'Connor. Tačiau vyrai taip pat turi biologinį laikrodį: spermatozoidai sulėtėja, jų gamyba sumažėja, nebeturi galimybės įsiskverbti į kiaušinėlį ir jį apvaisinti.
 
Kuo ilgiau bus delsiama kurti šeima, kylama aukštais karjeros laiptais, tuo sunkiau bus pastoti sulaukus 30 ar net 40 metų.
 
Gyvenimo būdas. Laikantis sveikos dietos, užsiimant sportu, alkoholio bei rūkymo vengimas užtikrina, kad partneriai yra  puikios sveikatos.
 
Alkoholis mažina estrogeno kiekį, todėl jį vartojant, didinama rizika sutrikdyti ovuliacijos ciklą. Be to, anksčiau prasidės menopauzė. Moterims, per dieną surūkančioms mažiau pakelį cigarečių, tikimybė pastoti 25 proc. mažesnė nei išvis nerūkančioms. Ištisai kvėpuodami kitų žmonių rūkalais taip pat kenkiame vaisingumui.  Rūkančių vyrų spermatozoidai du kartus lėtesni, nei nerūkančių.
 
Neįtikėtina, tačiau didelę įtaką pastojimui turi tai, ką valgote. Specialistų teigimu, tinkama mityba, vitaminų ir mineralų papildų vartojimas bei kūno svorio normalizavimas gali padidinti tikimybę pastoti bei pagimdyti sveiką vaikelį. Ant kasdienio stalo turi būti vaisiai, daržovės, grūdų patiekalai bei kalciu turtingi pieno  produktai.Dietos  riboja maisto įvairovę, todėl organizmas negauna reikiamų maistingųjų medžiagų bei vitaminų. Maistingųjų medžiagų trūkumas gali paveikti tiek moters mėnesinių ciklą, todėl bus sunku nustatyti ovuliaciją, tiek vyro spermatozoidų gamybą ir judrumą.
 
Kūno svoris.  6% visų nevaisingumo atvejų siejami būtent su pernelyg mažu kūno svoriu ir 6% - dėl viršvorio. Ovuliaciją reguliuojantį hormoną estrogeną gamina kiaušidės bei riebalų ląstelės. Jei KMI (kūno masės indeksas — riebalų kiekis organizme, apskaičiuojamas pagal ūgio ir svorio santykio rodiklį) yra mažiau nei 18,5, organizmas nepajėgus pakankamai gaminti estrogenų, todėl gali neįvykti ovuliacija. Idealu, jei kūno masės indeksas 20—25.  Viršsvoris taip pat neigiamai veikia kiaušidžių veiklą, kaip ir visų kitų organų.  Be to, viršsvorio turinčios moterys dažniau patiria gimdymo komplikacijas, o per mažai sveriančios moterys turi didesnę riziką pagimdyti mažo svorio kūdikį.  Jei yra viršsvorio, svarbu stengtis numesti keletą kilogramų palaipsniui. Staigus  svorio numetimas ar greitas nutukimas paveikia menstruacijų ciklą, ovuliacijos gali nebūti.
 
Sveikata.  Pastojimui įtakos turi  abiejų partnerių bendra ir lytinė sveikata. Sveikatos problemos, chroninės ligos bei vaistų vartojimas gali  kliudyti pastoti.
Menstruacijų  reguliarumas leidžia nuspėti, kada įvyksta ovuliacija. Dėl per mažo kūno svorio ar tam tikrų ligų  menstruacijos gali išnykti arba atitolti. Menstruacinis ciklas, kai artėja menopauzė, gali būti nereguliarus ar net trumpesnis.
 
Stresas. Nuolat patiriamas stresas sukelia fizinio pobūdžio pokyčių, kurie sunkina galimybę pastoti. Žmogui įsitempus, susinervinus, organizmas gamina streso hormoną kortizolį, kuris mažina estrogeno kiekį ir stabdo ovuliaciją. Moterims, kurias kamuoja depresija, pastoti yra du kartus sunkiau nei toms, kurios dažniausiai būna geros nuotaikos.
 
Seksas. Be sekso tikrai nesusilauksite kūdikio, tai aktualu, tačiau sekso reguliarumas taip pat didina poros pastojimo galimybę. Reguliariu laikomas seksas 2 - 3 per savaitę ir dažniau  esant vaisingoms dienoms bei prieš jas ir po jų.
 
Taigi pirmiausia įvertinkite savo gyvenimo būdą, įpročius bei sveikatą. Atsisakykite to, kas gali būti kliūtis pastoti.... ir pirmyn rašyti gandrui laiškus.
 
Pagal užsienio spaudą parengė
Kristina Fišienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



nomeda Data: 2016-04-06 11:04:52
Taip, išties svarbus pastojimui yra gyvenimo būdas ir žinoma reikėtų sveikai maitintis. Dar prie viso to patarčiau skaičiuoti savo vaisingas dienas. Tai padėti padaryti gali šie aparatai http://biomed.lt/57-naturalus-seimos-planavimas

Ieva Data: 2013-03-17 22:03:07
Gal priezastis kaip paaiskinta filme: Vyro kodas. Kitoks pastojimas...

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą