Mamos dienoraštis ir pasididžiuojanti manų šeimininkė siūlo pasigaminti atsarmarinuotų agurkų ( 3 receptai ).
MARINUOTI SMULKINTI AGURKAI
Vienas bandymas konservuoti agurkus, manau, visai neblogas :-). Paragavome tik ką paruoštų keletą gabalėlių agurkų - labai geras skonis! :-)
Šie agurkai tiks daržovių mišrainėms, prie riebesnės mėsos ar žuvies.
Reikės:
didelių peraugusių agurkų,
pagal skonį obuolių acto (1 litrui vandens pyliau apie 100 ml acto),
krapų,
morkų,
česnako,
petražolių,
druskos,
cukraus.
Padariau 3 po 0,5 l stiklainiukus, šiam kiekiui dėjau 2 valg. šaukštus druskos bei 3 valg. šaukštus cukraus.
Gaminimas:
Nuplautus agurkus nulupti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas, agurką supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Agurko gabaliukus sudėti į puodą, pasūdyti ir palikti keletui valandų. Morkas supjaustyti griežinėliais ir kartu su krapais, petražolėmis (jų kaip visada neturėjau :-( ) bei česnako skiltelėmis sumaišyti su agurkais. Jei gavosi per mažai sulčių, reikia įpilti papildomai vandens, į kurį reikia supilti actą, įberti, cukraus, jei reikia, druskos (ši vieta man nelabai patiko, todėl padariau savaip: agurkus, sumaišytus su žolėmis bei česnakais, sudėjau į stiklainiukus, į likusį skystį įpyliau acto, truputį vandens, sudėjau cukrų, gerai išmaišiau; gautu skysčiu užpyliau agurkus stiklainiuose ir jau tada kaitinau).
Paruoštus agurkus sudėti į stiklainius. 1 l stiklainius reikia kaitinti 20 min. 80 laipsnių karštumo vandenyje. Iškaitintus stiklainius sandariai uždaryti.
AGURKAI SU DEGTINE, BET NE GIRTI
Dar vienas išgirtas agurkų ruošimo receptas :-) Receptas paimtas iš žurnaliuko "Mūsų virtuvė" (2010 m. liepos mėn., rusų kalba).
Reikės (3 litrų stiklainiui):
agurkų,
krienų lapo,
po keletą vyšnios ir serbentų lapų,
2-3 česnako skiltelių,
keleto juodųjų pipirų grūdelių,
4 valg. šaukštai cukraus,
3 valg. šaukštai druskos,
50 ml degtinės.
Gaminimas:
Česnaką, pipirus, žalumynus sudėti stiklainio apačioje, ant viršaus sudėti agurkus, įberti cukrų, druską, įpilti degtinę, iki stiklainio viršaus pripilti šalto vandens. Stiklainius kaitinti apie 30-40 min., po to dangtelius sandariai uždaryti, leisti stiklainiams atvėsti. Kadangi neturėjau lapų :-(, tai šį kartą įdėjau krapų ir garstyčių grūdelių.
MARINUOTI AGURKAI BULGARIŠKAI
Taip gera gaminti atsargas žiemai! Taip malonu tai daryti iš savų išaugintų daržovių! Deja, šiais metais ne visų daržovių yra savų, kartais tenka įsigyti iš kitų trūkstamų gėrybių :-( Taip nutiko su agurkais - pirkau iš ūkininkės.
Reikės (1 litro stiklainiui):
~ 0,5 kg nedidelių agurkų (kiekis priklauso nuo agurkų ir stiklainių dydžio), 0,5 vidutinio svogūno (arba 1 mažas svogūnas), 5 grūdelių kvapiųjų pipirų, 1 gvazdikėlio, 2 mažų lauro lapelių.
Marinatui:
0,5 l vandens, 4 valg. šaukštai acto 9% (arba 60 ml), 4 arb. šaukšteliai cukraus, 2 arb. šaukšteliai druskos.
Gaminimas:
Į paruoštus švarius stiklainius sudėti prieskonius, svogūnus, plautus agurkus. Paruošti marinatą. Agurkus užpilti verdančiu marinatu, stiklainius sterilizuoti 15 min. Iš šio kiekio produktų gaunasi maždaug 4,5 litro marinuotų agurkų.
Skanaus !
|