Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Susitikime virtuvėje > Desertai > IDĖJOS KALĖDOMS
Dalintis

Kvepiančiai virtuvei...

Didžiulės sniego pusnys už lango, aplink sklandanti kalėdinė muzika bei masiškai kepami meduoliai maisto tinklaraščiuose vis labiau artina šventes. Suprantu, kad virtuvėse, vykstant švenčių repeticijoms, kai kepami sausainiai, pyragai, kūčiukai ir ruošiamos silkių variacijos, šventinių kvapų netrūksta. Tačiau, gal kam nors, ypač jei neatgrasus gvazdikėlių aromatas, pravers keletas idėjų virtuvei ir namams...


Gvazdikėliais smaigstyti apelsinus ir mandarinus pradėjau prieš kokius penkis ar septynis metus. Tai britų išmislas. Dailiai ir įdomiai atrodo, skaniai kvepia, puikiai tinka dovanoms.

Šiandien tai jau tikrai ne naujiena, bet prieš keletą metų gvazdikėliais prismaigstytas kamuoliukas sukeldavo didelę nuostabą ir susižavėjimą, mat dėl baktericidinių savybių gvazdikėliai "užkonservuoja" citrusinius vaisius ir pastarieji ne supūva, o sudžiūva - susitraukia, sukietėja, sakyčiau net suakmenėja ir tokie išlieka keletą metų, kol neatsibosta. Sudžiūvusių kamuoliukų kvapas išblėsta, jais galima baidyti kandis spintose.
Aš tokių turiu jau visą kolekciją, nuo praeitų, užpraeitų ir dar ankstesnių Kalėdų:


Gvazdikėlius smaigstyti į apelsiną ar mandariną galima įvairiai - padengti visą vaisių, formuoti raštą - eilutes, žvaigždutes, juosteles ar dar kaip nors kitaip:


Vaisius prieš tai reiktų švariai nuplauti karštu vandeniu. Smaigstyti galima pasitelkiant medinį pagaliuką (dantų krapštuką) arba iš kart, gvazdikėlių kotelius kaišiojant į žievę.
Žievė ties gvazdikėliais po keletos dienų ims tamsėti, palaipsniui šis patamsėjimas apims visą vaisių, įskaitant ir tuščius plotelius. Dar po savaitėlės patamsėjusi žievelė sukietės, po kiek laiko išdžius ir pats vaisius.
Kartais pasitaiko, kad citrusas pradeda gesti, todėl geriau rinktis nedidelius apelsinus ar mandarinus.

 

Galima žaisti ir su citrusinių žievėmis, juk dabar pats apelsinų - mandarinų valgymas! Tiesiog peiliu lupant apelsino žievę, sukti ratu (spirale) ir po to raityti "roželę", kurią reikia palikti šiltai (pvz., ant radiatoriaus), kad nepradėtų pelyti ir išdžiūtų (prismaigstytus apelsinus galima greičiau išdžiovinti taip pat padėjus juos ant radiatorių ar šildomų grindų). Iš apelsino gausis didesni, iš mandarino mažesni žiedeliai. Iš didesnio greipfruto žievės galima susukti stambų žiedą.


Išdžiūvę žiedelių pakraščiai pasiraito, patamsėja, suplonėja, užsitvirtina. Pakraščius galima pasidabruoti ar paauksuoti (purškiamais dažais). Laikosi tiek, kiek tik norisi:



Raminantis užsiėmimas vakare, sėdint prie TV, tuo pačiu atbaidantis visokio plauko ore sklandančias negėrybes. Pasitelkus fantaziją ir keletą papildomų priemonių, pvz., cinamonų lazdelių, žvaigždinių anyžių, nelukštentų graikinių ar kitokių riešutų, kūčiukų, meduolių, žvakių, kankorėžių, kriauklių ar dar ko nors, galima susikurti patį kvapniausią Kalėdų laukimą...

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą