Pateikiame Jums 3 ledų receptus
BALTOJO ŠOKOLADO LEDAI
Apie 1 l. ledų
650 gr. grietinėlės 35-36 % 150 gr. baltojo šokolado 150 gr. cukraus 4 kiaušinio tryniai žiupsnelis druskos
Į puodą pilame 200 gr. grietinėlės. Kaitiname nuolat maišydami. Užviriname, tuomet sumažiname ugnį iki mažos, ir maišydami paverdame grietinėlę apie 30 sekundžių. Nuimame nuo viryklės, sudedame sulaužytą šokoladą ir maišome, kol ištirps. Supilame dar 200 gr. grietinėlės, išmaišome. Gautą masę pilame į didesnį dubenį (puodą kuo geriau išgramdome, bet neplauname). Galima perkošti per sietelį, kad nebūtų likusių šokolado gumuliukų.
Tame pačiame puode ant vidutinės ugnies maišydami pakaitiname likusią grietinėlę, druską ir cukrų, kol cukrus ištirps. Atskirame dubenyje išplakame trynius. Plona srovele, intensyviai maišydami pilame grietinėlę į trynius, esančius dubenyje. Išmaišome iki vientisos masės ir pilame atgal į puodą, maišydami kaitiname ant vidutinės ugnies, kol masė pradės tirštėti, apie 10-15 min., kol masė tapso kisieliaus konsistencijos.
Kiaušinių masę perkošiame per sietelį ir sumaišome su dubenyje esančia grietinėle su šokoladu. Atvėsiname ledų masę (tą reikėtų padaryti pakankamai greitai, t.y. nepalikti stovėti, kol atvės pati, - galima tiesiog maišyti šaukštu, kol atvės) ir statome į šaldytuvą, kad atvėstų visiškai. Tuomet su tuo pačiu dubeniu statome į šaldymo kamerą ir paliekame 1 val. Po 1 val. ledų masę gerai išplakame mikseriu. Vėl statome į kamerą 1 val. Tuomet vėl išplakame mikseriu. Kai išplaksime antrą kartą - supilame į indą, kuriame šaldysime ledus, ir paliekame sustingti. Skanaus!
P.S. Ledai išėjo tiesiog puikūs, sustingę išliko minkšti. Šerbetų mėgėjams jų nerekomenduoju, nes tai "tikri" ledai - saldūs, sotūs ir beprotiškai skanūs :)
.
ŠOKOLADINIAI LEDAI
Tai skaniausi ledai, kokius esu iki šiol valgius... Nereikia net ledų gaminimo aparato - viskas labai paprastai pagaminama ir be jo. Ledų receptą įdėjau savo skaitytojos Redos prašymu, kuri priminė, kad vasara jau ne už kalnų, ir greitai norėsime atsigaivinti šaltais ir skaniais ledais :)
Apie 1 litrui ledų
450 gr. grietinėlės 35-36 % 3 v.š. nesaldžios kakavos miltelių 150 gr. juodojo šokolado 150 gr. cukraus 5 kiaušinio tryniai 200 ml. pieno (ne liesesnio nei 3,5 %) žiupsnelis druskos 1,5 a.š. vanilinio cukraus
Į puodą pilame pusę grietinėlės ir kakavos miltelius. Kaitiname nuolat maišydami, kad nebūtų kakavos gumuliukų ir grietinėlė neprisviltų. Užviriname, tuomet sumažiname ugnį iki mažos, ir maišydami paverdame grietinėlę apie 30 sekundžių. Nuimame nuo viryklės, sudedame sulaužytą šokoladą ir maišome, kol ištirps. Supilame likusią pusę grietinėlės, išmaišome. Gautą masę pilame į didesnį dubenį (puodą kuo geriau išgramdome, bet neplauname). Galima perkošti per sietelį, kad nebūtų likusių kakavos gumuliukų.
Tame pačiame puode ant vidutinės ugnies maišydami pakaitiname pieną, druską ir cukrų, kol cukrus ištirps. Atskirame dubenyje išplakame trynius. Plona srovele, maišydami pilame pieną į trynius, esančius dubenyje. Išmaišome iki vientisos masės ir pilame atgal į puodą, maišydami kaitiname ant vidutinės ugnies, kol masė pradės tirštėti. Aš viriau apie 15 min., masė tapo kisieliaus konsistencijos.
Kiaušinių masę perkošiame per sietelį ir sumaišome su šokoladine mase. Įmaišome vanilinį cukrų. Atvėsiname ledų masę (tą reikėtų padaryti pakankamai greitai, t.y. nepalikti stovėti, kol atvės pati, - galima tiesiog maišyti šaukštu, kol atvės) ir statome į šaldytuvą, kad atvėstų visiškai. Tuomet su tuo pačiu dubeniu statome į šaldymo kamerą ir paliekame 2 val. Po 2 val. ledų masę gerai išplakame mikseriu. Vėl statome į kamerą 2 val. Tuomet vėl išplakame mikseriu. Kai išplaksime antrą kartą - supilame į indą, kuriame šaldysite ledus, ir paliekame sustingti. Skanaus!
P.S. Fantastiško skonio ledai! Sustingo idealiai - jokių ledų kristaliukų, kaip dažnai būna gaminant ledus be ledų gaminimo aparato. Tik šerbetų mėgėjus perspėju, kad ledai riebūs, saldūs :)
BRAŠKINIAI LEDAI
Kadangi sode iš po vešlių žalių lapų jau raudonuoja braškės, neatsispyriau pagundai pasidaryti braškinius ledus!
Apie 1 litrui ledų
500 gr. šviežių braškių (galima naudot ir šaldytas) 150 gr. cukraus 1 a.š. citrinos sulčių 300 ml. grietinėlės 35-36 % 150 ml. grietinėlės 10-12 % žiupsnelis druskos 3 tryniai 0,5 a.š. vanilinio cukraus
Braškes, 35 gr. cukraus ir citrinos sultis dedame į blenderį ir 2-3 paspaudimais susmulkiname taip, kad liktų maži braškių gabaliukai (jei jų nenorite - suplakite iki vientisos tyrelės). Pastatome į šaldytuvą.
Į puodą pilame pusę grietinėlės 35-36 %, visą grietinėlę 10-12 %, likusį cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus. Tuomet paliekame 10-15 min. atvėsti arba tiesiog kelias minutes intensyviai pamaišykite ir mišinys pakankamai atvės. Dubenyje išplakame trynius (apie 2 min.) Šiltą grietinėlės/cukraus mišinį po truputį pilame į išplaktus trynius nuolat maišydmi. Tuomet kiaušinių/grietinėlės mišinį pilame atgal į puodą, ir ant vidutinės ugnies nuolat nuo dugno maišydami kaitiname apie 10-12 min., kol masė pradės tirštėti (mano buvo kiek tirštesnė, nei kisielius).
Į gilų dubenį supilame likusią pusę grietinėlės. Per sietelį į ją pilame karštą mišinį, išmaišome. Beriame vanilinį cukrų. Dedame braškes. Viską išmaišome iki vientisos masės ir statome į šaldytuvą visiškai atvėsti (kai sudėjau šaltas braškes, mano ledų masė buvo pakankamai atvėsusi, tad iš karto stačiau į šaldytuvą). Kai šaldytuve atvėsta - statome su tuo pačiu dubeniu į šaldymo kamerą. Po 2 val. išplakame ledus mikseriu. Vėl šaldome 2 val. kameroje. Tuomet dar kartą išplakame mikseriu. Dabar supilame viską į indą, kuriame šaldysime ledus ir paliekame sustingti (geriaus per naktį). Skanaus :)
Šaltinis:
http://aj-receptai.blogspot.com/2011/06/braskiniai-ledai.html
|