Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Pranešimai spaudai > Pranešimai spaudai :) > Diabetas - klastinga liga
Dalintis

Lapkričio 14-oji

Pasaulinė diabeto ir Jungtinių Tautų diena

Nuo 1991 m. kasmet lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena (PDD), kurios tikslas – atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į šią ligą, jos komplikacijas, prevenciją ir ligos kontrolę, įskaitant mokymą ir informaciją įvairiomis žiniasklaidos priemonėmis. 2014–2016 m. tema – „Sveika gyvensena ir diabetas“, šūkis – „Veikime šiandien, kad pakeistume rytojų“.

 

Pasaulinė diabeto diena yra oficialiai pripažinta Jungtinių Tautų (toliau – JT) diena, kuri minima nuo 2007 metų. Tai paskelbė JT Generalinė Asamblėja, 2006 m. gruodžio 20 dieną pasirašydama rezoliuciją

 61/225. Šia svarbia rezoliucija pripažinta, kad diabetas yra „lėtinė, sunki ir brangiai kainuojanti liga, sukelianti sunkias k

omplikacijas, kurios daro žalą šeimoms, valstybėms ir visam pasauliui.“

Kas yra diabetas? Diabetu susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusio jo veikimo audiniuose. Insulinas yra kasos gaminamas hormonas, kurio reikia, kad kraujo gliukozė patektų į ląsteles ir būtų paversta energija. Tiek insulino stoka, tiek sutrikusi jo veikla gausina gliukozės kraujyje kiekį (hiperglikemija), dėl to ilgainiui pažeidžiamos organizmo kraujagyslės, įvairūs audiniai ir organai.

Diabeto paplitimas. Cukrinis diabetas – sunki lėtinė, gyvybei pavojinga liga. Pa

saulyje diabetas plinta kaip epidemija. Tarptautinės diabeto federacijos atlaso VI leidinio naujausiais duomenimis, 2014 m. pasaulyje diabetu sirgo 387 mln. (8,33 %) 20–79 m. amžiaus gyventojų. Diabetu serga 1 iš 12 žmonių, be to, 1 iš 2 žmonių nežino, kad jau serga. 179 mln. (46,3 %) pasaulio gyventojų liga dar nediagnozuota. 2014 m. dėl diabeto ligos mirė 4,9 mln. žmonių, kas 7 sekundes – 1 žmogus. 1 JAV doleris iš 9 yra išleidžiamas diabetui. Vien 2014 m. išlaidos diabetui siekė 612 bilijonų JAV dolerių. Prognozuojama, kad 2035 m. pasaulyje sirgs beveik 600 mln. žmonių. Europoje diabetu serga 52 mln., Lietuvoje – 20–79 m. amžiaus grupėje diabetas 2014 m. buvo diagnozuotas 109,48 tūkst. (4,84 %) gyventojų, be to, pažymima, kad 37,23 tūkst. sergančiųjų diabetu liga dar nediagnozuota, vadinasi, ir negydoma, todėl vystosi komplikacijos. Dėl diabeto ligos vien 2014 m. Lietuvoje mirė per 1,7 tūkst. šios amžiaus grupės ligonių. Vienam sergančiajam Lietuvoje vidutiniškai išleidžiama apie 1,1 tūkst. JAV dolerių., Europoje – apie 2,78 tūkst. JAV dolerių, pasaulyje – apie 1,58 tūkst. JAV dolerių.

Rizikos veiksniai gali būti šie: nutukimas arba antsvoris, judėjimo stoka, anksčiau nustatytas gliukozės tolerancijos sutrikimas, nesubalansuota mityba, vyresnis negu 40 m. amžius, per didelis kraujospūdis, per didelis kraujo cholesterolis, artimi giminės sirgo ar serga diabetu, moterims – nėštumo diabetas, tautybė – dažniau diabetu serga azijiečiai, ispanai, vietiniai JAV, Kanados ir Australijos gyventojai, afroamerikiečiai.

Diabeto požymiai: dažnas šlapinimasis, besaikis troškulys, didėjantis alkis, svorio mažėjimas, nuovargis, negebėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį, suprastėjusi rega, vėmimas ir skrandžio skausmai (dažnai painiojami su gripu), plaštakų ir pėdų dilgčiojimas ar nejautrumas, neryškus matymas, dažnos infekcijos, blogai gyjančios žaizdos. Sergantiesiems II tipo diabetu šie požymiai gali būti neryškūs arba jų žmogus gali iš viso nejausti.

Lietuvos diabeto asociacija 2015 m. lapkričio 14 d. 11.00–17.00 val. visus kvieč

i

a į respublikinę konferenciją „Sveika gyvensena ir diabetas“, kuri vyks Vilniuje, Gedimino pr. 28, IV a. salėje (KB Lietuvos kooperatyvų sąjungos pastate). Registracija nuo 10.00 val. Tikimasi apie 300 dalyvių – sergančiųjų cukriniu diabetu ir jų šeimos narių, gydytojų, valdžios institucijų atstovų, žurnalistų. Skaityti pranešimų pakvietėme Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Vilniaus universiteto ir kitų įstaigų specialistus, taip pat kviečiame LR Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos ir kitų institucijų darbuotojus. Veiks medicininių priemonių ekspozicijos. Bus atliekami nemokamai kraujo gliukozės ir glikuoto hemoglobino (HbA1c) tyrimai. Mokamai bus atliekami įvairiausi kiti kraujo tyrimai. Bus galimybė įsigyti įvairios literatūros.

Maloniai kviečiame konferencijoje dalyvauti ne tik sergančiuosius, bet ir visus žmon

es, kuriems rūpi sveikata, bei pasitikrinti, ar nesergate diabetu.

Registruotis į renginį bei daugiau informacijos apie jį teirautis Lietuvos diabeto as

ociacijoje tel. 8 5 2620783, mob. 8 652 11555, el. paštu info@dia.lt.

Vida Augustinienė

Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą