Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mamos kampelis > Patarimai mamai > Į Tailandą su vaikais?
Dalintis

 Poilsis egzotiškose šalyse patrauklus galimybe pasidžiaugti saule ir mėgautis šiltos jūros bangomis bet kokiu metų laiku. Įdomu susipažinti su vietiniais papročiais, pamatyti savo šalyje neregėtus augalus ir gyvūnus, paragauti neįprasto maisto. Kelionė į Tailandą – puikus būdas atsigauti nuo rutinos! O kaip su vaikais? Imti juos į kelionę, ar palikti namie?

 Pagrindinis egzotiškų kelionių trūkumas – šios šalys yra toli nuo Lietuvos: laukia ilgas, nemažai kainuojantis skrydis. Tačiau kaip malonu palikti namie žiemą, o atvykus rasti vasarą! Deja, organizmui tai nemažas stresas, prisitaikyti prie staigaus aplinkos pokyčio reikia laiko. Grįžus iš kelionės laukia dar sudėtingesnė reaklimatizacija – po šilumos ir saulės vėl tenka prisitaikyti prie Lietuvos darganų ir šalčių. Idealu, jei atostogoms Tailande galite skirti pakankamai laiko – ne mažiau kaip tris savaites, ar net kelis mėnesius. Bet kokiu atveju jei įmanoma, planuokite atvykimą vakare – kad atvykęs vaikas išsyk galėtų eiti miegoti. Taip lengviau įveiksite naujos vietos stresą. Pirmųjų dienų svečioje šalyje neperkraukite aktyviomis pramogomis, leiskite palaipsniui apsiprasti ir „įsibėgėti“.

Rinkdamiesi kurortą ir viešbutį, kuriame ketinate ilsėtis, atsižvelkite į vaikų amžių. Keliaujantys su mažais vaikais dažnai jaučiasi saugiau, jei yra apsistoję vietoje, iš kur lengvai pasiekiama vaistinė, medicinos įstaiga, parduotuvė, kur galima įsigyti visko, ko kūdikiui gali prireikti. Didžiuosiuose miestuose ar pagrindiniuose kurortuose šie dalykai tikrai nesukels problemų, prekybos centruose yra ir sauskelnių, ir higienos prekių, ir kūdikiams skirto maisto. Vykstant į nuošalesnius kurortus ar salas, gali tekti atidžiau apgalvoti, ką pasiimti.

Užsakinėdami viešbutį, pasiteiraukite, ar jame bus vaikiškos lovytės. Dažnai geri viešbučiai siūlo ir auklės paslaugas - jei kurią nors dieną norėtumėte išvykti į pernelyg vaiką varginančią ekskursiją ar praleisti romantišką vakarą dviese.

Pietų šalyse tiek vaikams, tiek suaugusiems būtina saugotis saulės -  pirmomis dienomis oda yra ypač jautri, gresia nudegimai. Mėgaukitės saulės voniomis protingai – mažiau pavojinga yra ryto saulė, maždaug iki dešimtos valandos ryto. Būtinai naudokitės geru apsauginiu kremu nuo saulės. Bent jau pirmomis dienomis vaiką renkite rūbais ilgomis rankovėmis. Sekite, kad galva visada būtų pridengta kepuryte.

Kita egzotines keliones į Aziją dažnai lydinti sveikatos problema, kad ir kaip paradoksaliai tai skambėtų, yra peršalimas. Kaltininkas – kondicionieriai, visu galingumu veikiantys ne tik viešbučiuose, bet ir pavyzdžiui viešajame transporte. Karštis gatvėje ir vėsa viduje – tikras išbandymas organizmui. Kai kurie tėvai pastebi, kad vaiko slogos ar gerklytės peršėjimo išvengti pavyksta tik tuomet, kai visiškai atsisakoma nuo kondicionieriaus naudojimo viešbutyje. Kambario langus bent kartais palikite pravirus, tačiau įsitikinkite, kad ant jų yra apsauginis tinklelis. Iš visos gausios Tailando faunos, daugiausia nemalonumų gali padaryti... uodai. Šviečiant saulei ar paplūdimyje dvelkiant vėjeliui, jų nėra, tačiau vakarais turistus gali užpulti ištisi debesys kraujo ištroškusių vabzdžių. Beje, iš Europos atsivežti repelentai Tailando uodų neatbaido - jiems poveikį turi tik Tailande įsigytos priemonės nuo vabzdžių.

Nors Tailande būna nuodingų vorų, geruose viešbučiuose jų pavojaus nėra. Ne tik patalpose, bet ir visoje jų teritorijoje kas trys mėnesiai yra purškiami specialūs vabzdžius naikinantys preparatai.

Tiek miestuose, tiek kaimuose pakelėse yra daugybė šunų. Jie atrodo taikūs ir ramūs, tačiau neleiskite prie jų vaiko, ketinimai užmegzti draugiškus santykius gali baigtis nesusipratimu ir ašaromis.

Ne visi vietinės Tailando virtuvės patiekalai tinka vaikams. Tačiau viešbučiuose visada galima rasti europietiško vaikams skirto maisto – jogurtų, javų dribsnių, kiaušinių, vaisių. Lankytis europietiškuose restoranuose ar išdrįsti ragauti gatvės maistą? Kad ir kaip nesaugiai atrodo tiesiog gatvėje pardavinėjami patiekalai, apsinuodijimo jais atvejų net ir mažiesiems keliautojams pasitaiko labai retai. Gatvėse, kur valgo vietiniai, pardavinėjamas maistas būna labai šviežias. Tiek gatvės užkandinėse, tiek kavinėse visada galima paprašyti, kad vaikams paruoštų neaštrių ryžių ar makaronų su mėsa, žuvimi, daržovėmis. O štai vandenį patartina gerti tik iš butelių. Jį naudokite ir dantų valymui.

Jei mažojo keliautojo kojelės dar nepakankamai tvirtos visiems kelionės patyrimams, be abejo, pravers vežimėlis.  Geriau turėti lengvą, sulankstomą vežimėlį, nei didelį „limuziną“. Tailande tikrai ne visur galėsite juo važinėti: daugelyje vietų nėra jokių šaligatvių, o pakelės užstatytos motoroleriais, be to vežimėlio ratai nepritaikyti paplūdimio smėliui. Taigi kartais jums teks panešti ne tik vaiką, bet ir vežimėlį. Lengvas sulankstomas vežimėlis patogus važiuojant tokiu vietiniu transportu kaip rikša – dviratininko traukiamu nedideliu vežimėliu.

Keliaujantys į Tailandą su vaikais pastebi dar vieną ypatumą: čia nėra įprastų vaikams skirtų pramogų, kurias siūlo pavyzdžiui Turkijos kurortai. Nėra animatorių, nuo ryto iki vakaro pasiryžusių žaisti su vaikais. Tačiau yra kitokių įdomybių. Didžiulį įspūdį vaikams palieka prabanga tviskantys karalių rūmai, arba... viešbučio kieme gyvenantis drambliukas, kurį jūs ir jūsų vaikas galėsite aplankyti kas rytą.

Pasijodinėjimas drambliu - neužmirštama pramoga, kurią Tailande būtų tiesiog nuodėmė praleisti. Ant didžiulio dramblio nugaros gali susėsti visa šeima ir keliauti džiunglių takais, kur joks džipas nepravažiuotų. Seniau Tailande šie drambliai dirbdavo miškuose, o sumažėjus darbo miške jų savininkai užsidirba organizuodami keliones turistams. Drambliai ramūs, labai jaukūs, mėgsta būti pavaišinti.

Tailandas - jauki ir draugiška šalis, kur vaikai jaučiasi puikiai. Be to ir tajai myli vaikus. Šviesaus gymio europiečių mažyliai jiems kelia neslepiamą susižavėjimą. Būkite pasiruošę, kad jūsų vaiką vis kas nors norės paliesti, apkabinti, nufotografuoti. Jei vaiką tai trikdo, išmokykite jį pasakyti ne.

Verta ar neverta leistis į keliones su vaikais? Gal apsispręsti padės vienos mamos žodžiai: „Negaliu džiaugtis jūra, drambliais, beždžionėmis, džiunglėmis, kuomet žinau, kad mano vaikai viso to nemato.“ 

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą