Išlaidos maistui sudaro didžiąją dalį šeimos biudžeto – tam pritars turbūt
kiekviena mama. Todėl nenuostabu, kad sunkmečiu būtent mitybai išlaidų daugelis
skiria mažiau. Tačiau įsimintina tai, kad brangesnius produktus pakeisdami
pigesniais laimėsime ne visada – svarbu žinoti kokių maisto medžiagų mums
reikia, kad valgydami ne tik nuramintume skrandžio poreikius, bet ir suteiktume
naudos savo organizmui.
Tereikia fantazijos
Buvusi Misis Lietuva 98, ilgametė TV3 orų pranešėja Birutė
Belousovienė kasdien susiduria su nemenku iššūkiu – pamaitinti keturis vaikus ir
po darbo grįžusį išalkusį vyrą. Tačiau moteris sako, kad jos ir sunkmečiu
nekamuoja klausimai kaip nebrangiai ir išradingai maitinti tokią gausią šeimyną.
Pusryčiams ant stalo Birutės namuose dažniausiai garuoja košė – grikių, avižinė.
Košes visada pagardinanti augalinių aliejų pagrindu pagamintu margarinu tam,
kad vaikai kartu su jomis gautų ir gerųjų riebalų. Pietums bei vakarienei Birutė
stengiasi paruošti sveikų patiekalų iš žuvies, mėsos.
Birutė teigia neabejojanti, kad ir kitos mamos kuo
puikiausiai sunkmečiu maistą gali gaminti iš pigių, bet maistingų produktų.
„Kruopos juk daug nekainuoja, daržovių taip pat galima rasti nebrangių. Tereikia
tik pavartyti receptų knygas ir pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, mano vaikai
labai mėgsta lazaniją. Pridedu ten daug daržovių ir labai
džiaugiuosi kad bent taip galiu sunaudoti likusias daržo atsargas, o ir vaikai
papildomų vitaminų gauna. Iškepu ir avižinių sausainėlių – avižos, kaip žinia,
nebrangus, bet labai naudingas maistinis produktas, o ir vaikai šiuos sausainius
labai mėgsta“,- sako Birutė.
Rinkimės apgalvotai
Birutės požiūrį į mitybą giria ir gydytoja dietologė
Virginija Vilemienė. Jos teigimu, labai teisinga rinktis įvairų, skirtingomis
maisto medžiagomis praturtintą maistą. „Sunkmečiu galbūt daugelis linksta pirkti
pigius, kaloringus produktus, kurie tiesiog užpildo skrandį ir suteikia sotumo
jausmą. Tačiau nepamirškime, kad mūsų organizmui reikia vitaminų, mineralų,
nepakeičiamųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, pakankamą kiekį
angliavandenių, baltymų ir riebalų, tad savo pirkinių krepšelį reikėtų sudaryti
apgalvotai“,- sako gydytoja.
Jei valgome makaronus, rinkimės šalia jų virtas ar troškintas
daržoves, maltos mėsos padažą. Jei košes – nepamirškime stiklinės pieno ar kito
baltyminio produkto. „Birutės šeimos mėgstamos natūralių grūdų košės – nebrangus
ir labai sveikas pasirinkimas. Nors grūduose baltymų nedaug, tačiau juose gausu
angliavandenių, vitaminų, maistinių skaidulų. Tai daug energijos teikiantis
maistas, puikiai tinkantis dienos pradžioje“, - sako V. Vilemienė. Visgi, pasak
jos, nereikėtų rinktis greitai pagaminamų košių, kurias tereikia užpilti
verdančiu vandeniu ir, palaukus 3 minutes, valgyti. Tokiose košėse grūdai yra
gerokai apdoroti ir praradę didžiąją dalį savo maistingųjų savybių.
Gelbėja alternatyvos
Pasak V. Vilemienės, ribodamos išlaidas šeimos rečiau valgo
brangiau kainuojančios, tačiau nemažai baltymų turinčios mėsos. Gydytoja tuo
atveju rekomenduoja rinktis, pigesnius, tačiau panašų baltymų kiekį turinčius
produktus – sūrį, varškę, kiaušinius, soją, patiekalus iš žirnių, pupelių. Jos
teigimu, per dieną reikėtų suvartoti 0,8 gramo baltymų vienam kilogramui svorio,
tad jeigu žmogus sveria 80 kg, tai jam būtų rekomenduojama suvalgyti 64 gramų
baltymų per dieną. „Jei ryte susitepsime sumuštinį su rupia duona ir margarinu,
užsidėsime virtą kiaušinį ar sūrio – pusryčiai bus maistingi“,- sako V.
Vilemienė.
Žuvyje yra gausu mūsų smegenų veiklai ir kitoms organizmo
funkcijoms reikalingų nepakeičiamųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6, tačiau
kai kurie žmonės nusprendžia sunkmečiu jos atsisakyti ir rinktis pigesnius
žuvies pirštelius ar kitus pusfabrikačius. Svarbiausias gydytojos patarimas šiuo
atveju – nesusivilioti natūralaus maisto pakaitalais. Pavyzdžiui, krabų lazdelės
nors ir yra pigios, jose žuvies paprastai būna vos 30 procentų. Tačiau jei jau
nusprendėte žuvies sunkmečiu atsisakyti, nepamirškite, kad žuvyje esančių
omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių galime gauti ir iš avokado, graikinių
riešutų, alyvuogių, augaliniu pagrindu pagaminto margarino.
Mitybos specialistė pritaria ir Birutei Belousovienei - daug
ką, pasitelkus vaizduotę, galima paruošti skaniai ir nebrangiai. „Jei gaminsime
jautienos kepsnelius, toks patiekalas kainuos brangiai ir pietūs nebus skalsūs.
Tačiau iš to pačio kiekio jautienos galime pagaminti troškinį – pridėti bulvių,
daržovių, paruošti skanų neriebų padažą. Tokiu būdu ir mėsos, ir kitų reikalingų
medžiagų mūsų organizmas gaus“,- sako ji.
Tad būkime išradingos bei
nepamirškime ir sunkmečiu maitintis sveikai bei
kokybiškai!
Buvusi Misis Lietuva 98, Birutė Belousovienė dalinasi vaikų
taip mėgstamų avižinių sausainių receptu:
2oo g. avižinių dribsnių 250 g. miltų 3 arbatiniai
šaukšteliai kepimo miltelių 50 g. smulkintų riešutų (aš naudoju
migdolus) 50 g. linų sėmenų 50 gr. saulėgrąžų 50 gr. razinų 100 g.
cukraus (galima pakeisti ir medumi – tada reikėtų apie 3 šaukštus skysto
medaus) 150 g. margarino 2 kiaušiniai
Paruošimas išties paprastas: visus komponentus sumaišome
kartu, gautą tešlą padaliname į vienodo dydžio kamuoliukus iš jų padarome
didokus paplotėlius, tokio dydžio, pavyzdžiui, kaip meduoliai. Dedame ant kepimo
popieriumi išklotos skardos palikdami tarp sausainių vietos kilimui. Kepame 175
laipsnių temperatūroje apie 15-25 min. kol gražiai paruduoja.
Skanaus!
|