Mama - tai angelas žemėje (nežinomas autorius)

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 
 

 
 

 
 
 

Susitikime virtuvėje > Šaltieji patiekalai > Pomidorų metas: 3 receptai
Dalintis

Pomidorų metas: 3 receptai, kuriuos privalu pasigaminti tuštinant šiltnamį

Vasara įsibėgėjo ir jau nudžiugino pomidorų gerbėjus gausiu derliumi. Lietuvoje ypač vertinami šviežiai užauginti pomidorai, kurie išsiskiria savo spalva, sultingu skoniu ir kvapu. Todėl, kol nesibaigė šių raudonšonių derlius, prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo suskubti namiškius pradžiuginti skirtingais pomidorų valgiais.

Maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, dažniausiai žmonės pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas. Tačiau šiuo laikotarpiu šviežių pomidorų panaudojimas gali būti be galo įvairus. A. Rasmussen siūlo pomidorus naudoti kaip vieną pagrindinių patiekalo ingredientų, juolab, kad jie labai skanūs ne tik švieži, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti.

 

Pomidorų sriuba – niekad nepabostanti klasika

Lietuviška vasara – nenuspėjama, nes visuomet pažeria tiek saulėtų, tiek lietingų dienų. Pastarosios yra ypač tinkamos mėgautis daržovių sriubomis. Pasinėrus į vasarinius virtuvės eksperimentus, IKI maisto ekspertė siūlo neužmiršti klasikos ir pasigaminti trintą šviežių pomidorų sriubą su sūriu.

Jums reikės:

0,7 l šviežių pomidorų

1 l daržovių sultinio

2 bulvių

1 svogūno

2 skiltelių česnako

50 gramų mėgstamo sūrio

Šviežio baziliko ar kitų prieskoninių žolelių pagal skonį

Gaminimas:

Kelias minutes pakepinkite svogūnus. Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus. Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutriną masę. Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes. Užtarkuokite sūrį ir pabarstykite baziliku ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.

 

Pomidorų pyragas su mocarela

Vakarų Europoje ypač populiarūs įdaryti pyragai po truputį įsitvirtina ir Lietuvos gyventojų virtuvėse. Juos galima valgyti tiek šiltus, tiek šaltus, todėl jei jūsų pomidorus derlius šiais metais kaip niekad gausus, A. Rasmussen siūlo išmėginti lengvo pomidorų pyrago su mocarela receptą.

Jums reikės:

80 g sviesto

250 g miltų

1 kiaušinio

2 a. š. džiovinto baziliko

žiupsnelio druskos

Įdaro gamybai:

3 mocarelos sūrio rutuliukų

6 vidutinio dydžio pomidorų

50 g kietojo sūrio

maltų juodųjų pipirų

šviežio baziliko lapelių

Gaminimas:

Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite. Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji gaunasi kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens. Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir skardą su tešla įdėkite į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Tuo pačiu metu griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pyragui, ištraukite jį iš orkaitės ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių. Tuomet sutarkuokite kietąjį sūrį, o pyragui iškepus ir apibarstę jį kietuoju sūriu dar kartą pašaukite į orkaitę 5 arba 10 minučių. Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių. Šis pyragas bus gardus tiek šiltas, tiek šaltas.

Sveikos mitybos entuziastams – pikantiška varške įdaryti pomidorai

Maisto ekspertė A. Rasmussen tikina, kad pomidorai tinka ne tik sriubos ar gardaus pyrago gamybai – ši vasaros daržovė tiesiog prašyte prašosi įdaroma. Pomidorai puikiai dera tiek su mėsa, tiek su daržovėmis, sūriu ar varške, o svarbiausia, kad visus šiuos patiekalus pagaminti yra itin lengva. A. Rasmussen dalinasi pikantiška varške įdarytų pomidorų receptu.

Jums reikės:

4 pomidorų

350 g varškės

3 skiltelių česnako

50 g petražolių

3 v. š. grietinės

Druskos ir pipirų pagal skonį


Gaminimas:

Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į išskobtus pomidorus šaukštu sudėkite varškę ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus įdarytus pikantiška varške patiekite kaip užkandį.

Lietuviškų pomidorų skonis kitaip

Gaminantieji maistą žino, kad apetitą geriausiai galima sužadinti netradicinio skonio užkandžiais. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad bruschetta, gardinta sūriu, mėtos lapeliais ir pomidorais – ypač greitai ir paprastai pagaminamas užkandis. Jis ne tik atskleidžia kitokį pomidorų skonį, tačiau kartu tarsi nukelia į saulėtąją Italiją, kurioje nei viena vasaros diena nepraeina be šių užkandžių.

Jums reikės:

Itališkos duonelės ciabatta

Alyvuogių aliejaus

4 – 5 pomidorų

Tarkuoto fermentinio sūrio

Šviežios mėtos

Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį


Gaminimas:

Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis. Šias riekeles keletą minučių apkepame, pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome. Dedame ant ką tik pakeptos duonos ir papuošiame mėtos lapeliu. 

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
 
Map
 
 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą