Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mokinukas > Bendravimas ir auklėjimas > Mamų pamokos mokykloje
Dalintis

Mamų pamokos mokykloje

Mamos arba tėčio vedama pamoka – kitokia pamoka – vien jau dėl to ji bus labiau įsimintina. Kartu ją lydi geros emocijos, individuali tėvų patirtis, pažinimo džiaugsmas. Dvi tokios pamokos inicijuotos Vilniaus Mikalojaus Daukšos mokykloje, vykdant projektą ,,T klasė”.

Gerus santykius mokykloje gali padėti kurti tėvai

Visi tėvai nori, kad vaikai mokykloje gerai mokytųsi. Viena iš sąlygų motyvuotam mokymuisi – gera atmosfera klasėje. Pedagogai teigia, jei vaikas turi klasėje gerą draugą, tai padidina galimybę baigti mokyklą ypač gerais pasiekimais. Tėvų vedama pamoka – vienas iš būdų susipažinti su atžalos bendraklasiais. Pamatyti kokie jie, kaip jaučiasi tavo vaikas, su kuo draugauja, su kuo reikėtų santykius sušildyti ir t.t. pažinti vaiko aplinką ir kartu turėti galimybę įtakoti, padėti mokytojui spręsti įsisenėjusias bėdas ir t.t. Juk dažnai per tėvų susirinkimus iš klasės auklėtojų girdime: ,,Petriukas neklauso, triukšmauja, Onytė krapšto nosį ir varnas skaičiuoja, o Matukas užkandžiauja.” Vesdami pamokėlę tėvai akivaizdžiai pamato klasės veidą ,,iš vidaus”.  Kartu patiriama, ką reiškia būti mokytoju. Santykiai ne tik tarp suaugusiųjų (mokytojo ir tėvų), bet ir tarp vaikų tampa šiltesni. Taip sukuriamos sąlygos geriau vieniems kitus pažinti.  

Vilnos vėlimo pamokėlė

Vilnos vėlimo pamokėlė vyko pirmokų klasėje. Pamoką vedė mama tautodailininkė Erika Gintalienė su dukra, šios klasės mokine, pirmoke Lauksme.  Didžiulis spalvotas maišas su vilnomis, bambukiniai kilimėliai, muilas ir daug vandens. Tokios šios pamokos priemonės. Bus gaminami spalvoti velti kilimėliai mamytėms. Iš pradžių pasakojama apie vilnos istoriją, klausiami pirmokai – ar žino, iš kur gaunama vilna. Paaiškinama kaip ta vilna sukimba ir kaip padaryti vientisą spalvotą darbelį. Šios klasės mokytoja Rūta Filončikienė paskutiniame suole stebėdama pamokėlę sako, kad norisi įsiterpti, padėti: ,,Juk visada pamokas vedu aš. Nors, turiu pripažinti, kad dvi ,,mokytojos” puikiai susitvarko. Be to, stebiu, kaip Laukymė, padėdama klasės draugams, kartoja mano intonacijas. Ji taip įsijautė į mokytojos vaidmenį,“ – šypsosi mokytoja atpažindama savo veiksmus ir savotiškai stebėdama save iš šalies. Juk sena tiesa, kad vaikai mus kartoja.

Kai mokykla prisijaukinama

- Kaip jautėtės po pamokos? – klausiu mamos Erikos: ,,Aš pasikroviau teigiamomis emocijomis. Buvo žavu matyti užsidegusius darbu vaikus. Jų kūrinėliai visi skirtingi, visi žavūs. Po pamokos su mokytoja išdėliojome visus ant palangės, kad išdžiūtų, ir džiaugėmės. Pamoka tikrai pavyko. Vaikai liko patenkinti, aš irgi. Reikėtų pripažinti ir tai, kad tokia veikla keičia mano santykius su mokykla. Pamatai, koks mokyklos požiūris į tėvus, kokie yra vaikai, kokia mokyklos aplinka, nuotaika. O svarbiausia, kad mokyklą tarsi labiau prisijaukini, jautiesi joje savas ir laukiamas”.

 

Mano svajonių profesija

Kita mamos vedama pamoka M.Daukšos vidurinėje mokykloje suintrigavo istorijos, literatūros, kultūros žiniomis. Pamoka vyko septintos klasės mokiniams.  ,,Džiaugiamės, jog mūsų mokykla dalyvauja projekte „T-klasė“. Skatinant stiprinti mokyklos bendruomenę ir norint labiau įtraukti tėvelius į mokyklos veiklą, - teigia 7 a klasės vadovė Vaida Garbenienė. Jos klasės mokinio Antano mamytė Ieva buvo pakviesta vesti klasės valandėlę „Mano svajonių profesija“. ,,Mama Ieva dirba dėstytoja Vilniaus Universiteto Skandinavistikos centre. Ji 7a klasės mokiniams išsamiai papasakojo apie savo darbo specifiką, dėstomus dalykus. Kadangi mamos Ievos dėstomos sritys yra skandinavų literatūra, danų kultūra, septintokai išgirdo įdomių faktų apie Daniją, jos papročius, tradicijas. Mokiniai itin aktyviai dalyvavo pamokoje, kai mama Ieva pradėjo mokyti danų kalbos pradmenų. Klasėje įsivyravo linksma atmosfera, buvo stengiamasi aiškiai ir taisyklingai ištarti išgirstus žodžius. Pamokos pabaigoje daugelis galėjo šiek tiek papasakoti apie save danų kalba, Mūsų mokiniai  nekantriai laukia kitų pamokų, kurias ves nauji mokytojai – tėveliai - įspūdžiais dalijosi klasės vadovė Vaida Garbenienė.

Tėvai mokykloje yra labai laukiami

Šiandieniniai tėveliai žino, kad nereikėtų tikėtis, jog mokykla viena pasirūpins vaiku. Mokyklos funkcijos – ugdyti, teikti žinias, ir ji tai daro. Tačiau tėvų pagalba gali būti labai savalaikė ir reikšminga. Lietuvoje šiai metais startavo Europos Sąjungos finansuojamas projektas ,,T klasė”. Raidė ,,T” turi kelias reikšmes – pirmoji – tėvų, kitos - teisinga, tvarkinga, tobula, tvirta ir t.t. Projekte kviečiame tėvelius aktyviai jungtis į klasės bendruomenes ,,T klasė” ir įvairiomis formomis įsitraukti į mokyklos gyvenimą. Skatiname tėvus, kartą per mėnesį pagal savo profesiją vesti pamokas vaiko klasėje. Pavyzdžiui, policininku dirbantis tėtis gali pravesti žmogaus saugos pamoką, medikas – gamtos pažinimo, žurnalistas – lietuvių klabos ir t.t. Juk visos profesijos yra susijusios su vienu ar kitu mokomu dalyku. Nė vienos atsitiktinės disciplinos mokykloje nėra. Tokios tėvų nešamos žinios ir patirtis į mokyklą yra labai reikšmingos. Juk mamos ar tėčio pravesta pamoka – kitokia, labiau įsimintina ir intriguojanti. Psichologijos specialistai kaip susitarę teigia, kad vaikai geriau jaučiasi mokykloje ir geriau mokosi, kai tėvai nuoširdžiai domisi, kai bendradarbiauja su mokytojais, su kitais klasės tėvais. Tuo tarpu tėvams – tai puiki galimybė nuo pat pirmos klasės sukurti bendruomenę, kurioje būtų smagu ir naudinga kiekvienam. Juk su klase galima ne tik organizuoti išvykas, švęsti gimtadienius, ruošti talkas, bet ir suburti tvirtą tėvų ir vaikų komandą kad ir savaitgalio varžyboms.

 

Daugiau apie tėvų galimybes mokykloje: www.mokytojodienoraštis.lt

 

Jūratė Jadkonytė Petraitienė

 

 

 

 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą