Riešutai – tai lazdynų ar kitų medžių vaisiai kietu lukštu ir
valgomu branduoliu. Į mūsų šalį riešutai patenka iš Turkijos, Italijos,
Jungtinių Amerikos Valstijų, Irano ir kitų šalių. Lietuvoje natūraliai auga tik
lazdynai. Beje, šiemet kaip niekada Lietuvoje gausiai užderėjo lazdynų riešutų.
Išėję grybauti, žmonės parsineša pintines prinokusių rusvų ir sultingų riešutų.
Visi jų ragavę sako, kad tai patys skaniausi riešutai.
Įvairiose parduotuvėse galima nusipirkti graikinių, lazdynų,
anakardžio, žemės riešutų, pistacijų, migdolų. Pasak Vilniaus visuomenės
sveikatos centro vyr. specialisto Andriaus Kavaliūno, riešutai yra geras baltymų
ir skaidulų šaltinis. Jie žinomi jau nuo gilios senovės, kai kurių tautų vadinti
dievų maistu.
Tačiau jų gerosios savybės nėra tik mitas, nes moksliniais
tyrimais įrodyta, kad kai kurios riešutų sudedamosios dalys saugo nuo širdies ir
kraujagyslių ligų, vėžinių susirgimų. Daugelyje riešutų rūšių yra biologiškai
aktyvių medžiagų – vitaminų: pvz., E, B1, PP; mineralinių medžiagų: kalcio,
kalio, geležies, mangano, chromo. Įrodyta, kad riešutai stiprina organizmą,
pašalina nuovargį, gydo žaizdas, reumatą, mažakraujystę.
Nors riešutai kaloringi, bet daugelyje jų nėra sočiųjų
riebalų rūgščių, kurios didina cholesterolio kiekį kraujyje. Taigi pasakymas,
kad riešutai tukina yra netiesa. Dietologai dažnai rekomenduoja riešutus vartoti
žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis,
turintiems padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje.
Įvairios riešutų rūšys turi skirtingą mitybinę vertę. Vieni
riešutai turi daugiau vitaminų, kiti – mineralinių medžiagų, o žmogaus
organizmui reikalinga ir viena, ir kita. Pavyzdžiui, lazdyno riešutuose gausu
vitamino B6, kuris yra svarbus faktorius fermentiniams procesams, imuninei
sistemai, baltymų apykaitai, vitamino E – svarbaus antioksidanto, saugančio nuo
vėžinių ląstelių formavimosi, taip pat geležies; o graikiniuose – cinko,
reikalingo imuninei sistemai stiprinti, skeleto formavimuisi, geležies, vitamino
B6, taip pat omega-3 nesočiųjų rūgščių, kurios saugo širdies ir kraujagyslių
sistemą nuo ligų; anakardžiai vertingi tuo, kad turi daug geležies, būtinos
normaliai kraujodarai, ir jos kiekiu prilygsta mėsai, o migdolai – vitamino E,
kalcio, reikalingo kaulams bei dantims formuotis, kalio, reguliuojančio kraujo
spaudimą, magnio. Pistacijose gausu vitamino B1, saugančio ir stiprinančio nervų
sistemą, skatinančio normalų augimą, taip pat vitamino E, kalio, geležies.
Pagal sveikos mitybos piramidę, riešutai patenka į vieną
maisto produktų grupę kartu su mėsa, paukštiena, žuvimis, ankštiniais,
kiaušiniais. Produktų iš šios grupės reikėtų suvartoti 2-3 porcijas per dieną.
Viena dalis galėtų būti 100-150 g riešutų.
Svarbu, kokiu tikslu mes vartojame riešutus. Dažniausiai juos
renkamės kaip užkandį, pavyzdžiui, įvairių riešutų mišinius ar paskrudintus su
druska, taip pat vartojame įvairių patiekalų gamybai. Beje, geriausia rinktis
nesūdytus ir nekepintus riešutus, jei norime, kad organizmas pasisavintų
daugiausia naudingųjų medžiagų. Druskos dažniausiai ir taip valgome per daug.
Kepinti riešutai netenka daug vitaminų, ypač vitamino E.
Andriaus Kavaliūno nuomone, nereikėtų pamiršti, kad tiek
vaikas, tiek ir suaugęs žmogus gali būti alergiškas riešutams – jie gali sukelti
labai stiprias reakcijas organizme (anafilaksinį šoką) net suvartoti ir
nedideliais kiekiais. Dažniausiai pasitaiko alergija žemės riešutams. Užsienio
šalyse įprasta apie galimą alergijos pavojų parašyti produktų etiketėse,
valgiaraščiuose.
Taip pat, perkant riešutus, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jie
nėra suskilę, dėmėti, pajuodę. Jei, atkandę riešutą, pajutote kartų skonį,
riešuto nevalgykite – jis gali turėti pavojingų toksinių medžiagų – mikotoksinų.
Sakoma, jei kasdien suvalgysite nors po keturis riešutus,
būsite sveikas.
Vilniaus visuomenės sveikatos centro inf.