Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Sveikata nuo A iki Ž > S - Ž > Sloga - ne liga?
Dalintis

Ar jums nėra pažįstama tokia situacija, kurią perskaičiau svetainės forume: “Mano vaikas nuolat žaidžia su kaimynės berniuku, tad ir dalinasi su juo ne tik žaislais, bet ir virusais, sloga.

Kaimynės sūnus visą žiemą, pavasarį vaikšto varvančia nosimi ir nieko. O maniškis susloguoja ir lauk bėdos: prasideda kosulys, vėliau diagnozė –  bronchitas, o kartą net plaučių uždegimas.

 Vaiko gaila, nes gražiai jiedu draugauja, pasakyti kaimynei nepatogu, nesinori su ja pyktis, bet argi nereikia išgydyti vaikui slogos, kad jis kitų vaikų neužkrėstų?!”

Ar reikia gydyti slogą, kalbamės su šeimos gydytoja Jūrate Paupariene.
 
Aš siūlyčiau slogą pradėti gydyti trečią ketvirtą dieną, jeigu ji natūraliai nepasibaigia. Jeigu ji užsitęsia, mamos turėtų rimtai susirūpinti, nes tuomet sloga gali komplikuotis sinusitu. Pasitaiko šią ligą diagnozuoti ir labai mažiems vaikams: nuo metų iki trijų, o taip pat ir vyresniems.  
Sloga prasideda kartu su gerklės skausmu arba atsiranda diena vėliau. Jeigu ji yra skysta, nosis užburkusi, vaikas daug čiaudo, tai greičiausiai yra virusų sukelta sloga. Vėliau, kai virusams į pagalbą ateina dar ir bakterijos, sloga gali virsti sinusitu. 
 
Kaip reikia gydyti slogą?
 
Būtina nosį plauti. Plauti galima specialiais tirpalais, kurių nusipirksite vaistinėse. Galima ir pačioms mamoms pasigaminti druskos tirpalą, kuris atliks tą pačią funkciją. Reikia ketvirtį arbatinio šaukštelio druskos išmaišyti 240 ml. vandens. Ir lašinti su pipete. Sulašinus tirpalą, ypač mažiems vaikams, patartina juos paguldyti taip, kad galva būtų šiek tiek negu kūnelis, palaikyti pusę minutės. Po to vaikas turėtų iščiaudėti, iškosėti susikaupusias gleives.
 
Kiek kartų per dieną reikia plauti nosį?
 
Pageidautina 4 kartus, o ūmiais atvejais ir 5-6 kartus. Paprastai prižiūrint u-tenka ir trijų kartų.
 
Gal galima pasinaudoti močiučių patarimais? Prisimenu, kaip man mažai močiutė lašindavo tokios gėlės, liaudyje vadinamos paleistuve, sultis...
 
Labai mažiems vaikams aštrių medžiagų lašinti nereikėtų. Pavyzdžiui česnakų, svogūnų sulčių, nes jos gali išdeginti gleivinę. Tokių augalų  kaip alijošiaus, jūsų minėtos paleistuvės, sultis praskiedus galima lašinti.
  
Jeigu nepavyksta slogos išgydyti per savaitę...
 
Jeigu vaikas nepasveiksta per savaitę, jo nosytėje vis dar lieka žalios išskyros, gydytojai paprastai konstatuoja, kad sloga komplikavosi bakteriniu uždegimu – sinusitu, tuomet mažiesiems tenka skirti plataus veikimo spektro antibiotikus. Taigi, sloga yra rimta liga ir gydyti ją būtinai reikia.
 
Auksė Kontrimienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą