Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kūdikis > Priežiūra > Vaikas ir baseinas: kad būtų smagu ir saugu
Dalintis

Nėra abejonių, kad baseiną lankydamas vaikelis grūdinasi. Tačiau Šeimos medicinos centro bendrosios praktikos gydytoja Ingrida Zitkauskienė primena keletą niuansų, kurių žinojimas tėvams padės išvengti vaiko sveikatos sutrikimų.
 
Tai, ką turi žinoti tėvai
Prieš baseiną jokių ypatingų priemonių nereikia. Vaiką aprenkite įprastai, pasiimkite šiltesnių drabužių, kurių prireiks po maudynių.
 
Svarbiausia - prieš ir po ba­seino gerai nusiprausti po du­šu. Prieš lipant į vandenį ir jau pasimaudžius, reikėtų pereiti basomis ar apsiavus gumine avalyne per specialų baseinėlį su tirpalu nuo grybelių, bakte­rijų. Jis vaikučiui nekenkia, tik apsaugo jį nuo ligų.
 
Jei plytelės šaltos, slidžios, reikėtų specialaus apavo. Dėl higienos turėti savo avalynę daug geriau, tačiau prieš lipant į vandenį vaikutį nuaukite (kai kuriuose baseinuose leidžiama to nedaryti). Basos kojytės la­biau stimuliuojamos, vaikui pa­togiau atsispirti ir daug smagiau maudytis.
 
Patiems mažiausiesiems ge­riausia būtų turkštis atskirame baseinėlyje, vandenyje būti iki 20-30 min., po to daryti pertrau­ką. Po jos vėl galima trumpai pasimaudyti.
Vyresniems vaikams galima maudytis truputėlį ilgiau. Ar vaikui šalta, ar jis pavargo, leng­vai pastebėsite iš jo elgesio.
 
Po maudynių gerai išvalyki­te vaiko ausis, „išpūskite" nosį, išdžiovinkite plaukus.
Gerai nusausinkite kojas ir tarpupirščius. Jei baseinas daž­nai valomas, vanduo greitai kei­čiasi, specialaus tirpalo nuo gry­belių arba specialių, nupurškiančių kojas dušų turėtų užtek­ti siekiant apsisaugoti nuo už­krato. Kremų nuo grybelių ne­tepkite.
 
Drėkinamuoju vaikišku kre­mu galite patepti dėl baseino vandens nusausėjusią odą. Vai­kas geriau jausis.
 
Kad išvengtumėte didelių temperatūros svyravimų, prieš išeidami į lauką, pusvalandį pa­būkite vėsesnėje patalpoje. Ap­renkite vaikutį šiek tiek šilčiau nei prieš baseiną, gerai užden­kite ausis bei kaklą.
 
Mažylio džiaugsmai
○ Kūdikėliui geriausia būtų plaukioti sėdint jam pritaikyta­me pripučiamame rate su „kė­dute". Tokiame „krėsle" van­dens apsemtas iki pusės vaike­lis smagiai jausis makaluoda­mas rankomis bei kojomis. Ra­tas gana didelis, todėl neapvirs, iš „kėdutės" vaikelis neiš­smuks.
 
○ Jei metų sulaukęs vaikelis į baseiną ateina pirmąkart, yra nedrąsus, nepratęs prie tiek daug vandens, tuomet jam rei­kėtų ir pripučiamo rato, ir ant rankų maunamų pripučiamų pagalvėlių.
Taip pat metų sulaukę vaike­liai, kurie nuo kūdikystės buvo mokomi plaukti ir nardyti, gali apsieiti ir be apsauginių priedų arba užtenka tik pagalvėlių. To­kį drąsuolį jos puikiai išlaiko virš vandens.
 
○ Vaikeliui nuo dvejų metukų, turškiantis negiliame vaikiška­me baseinėlyje, užtenka tik pa­galvėlių. Plaukiojant giliame ba­seine, reikėtų ne tik jų, bet ir tėvelio šalia.
 
○ Smagu vaikeliams suptis ant čiužinių, tačiau tuomet visas vaiko kūnelis yra virš vandens. Žmogutis negali laisvai judinti rankų ir kojų. Be to, čiužiniai yra nesaugūs, nuo jų vaikutis lengvai nuslysta. Užtenka nusi­gręžti tik akimirką, vaikelis čiūžt - ir jau po vandeniu.
 
○ Suaugusiojo priežiūra būtina visais nurodytais atvejais. Nė sekundei nedera vaiko vieno palikti vandenyje.
 
Jūratė Jadkonytė

 

 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą