Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

10 nėščiosios mitybos taisyklių

Dalintis

Nėščiosios organizme vyksta daug pokyčių, kurie reikalauja papildomos energijos, maisto medžiagų. Tinkama mityba nėštumo metu padeda moteriai išlikti sveikai, energingai, tuo pačiu  užtikrinamas ir vaisiaus vystymasis.
 
1.  Nėščiosios moters maistas turi būti įvairus, kad su juo būtų gaunamas reikiamas maistinių medžiagų kiekis – baltymai, riebalai, angliavandeniai. O kartu su jais, organizmas būtų  aprūpintas  energija ir gyvybiškai svarbiais vitaminais, mineralais, maistinėmis skaidulomis.
Besilaukiančiai moteriai reikia tik 300 kilokalorijų per dieną daugiau, nei įprastai  - iš viso apie 2500-3000 kilokalorijų.  Visai nereikia valgyti už du, kaip dažnai sakoma, tiesiog reikėtų valgyti sveikesnį, labiau subalansuotą maistą. Kasdien valgyti daržovių, grūdų, mėsos ir pieno produktų. Pirmenybę teikti  virtam, troškintam maistui, o ne  rūkytam, keptam.
 
2.   Jei esate vegetarė, tikrai nereikia keisti mitybos įpročių nėštumo metu. Mėsa turi būti pakeista kitais produktais, turinčiais daug baltymų ir geležies, rinktis  pieno produktus kiaušinius, ankštines daržoves, daigintus kviečius. Saulėgrąžos, sezamų sėklos ir tamsiai žalios daržovės turi daug geležies.
 
3.  Valgyti  nedidelėmis porcijomis 5-6 kartus per dieną. Net jei nejaučiamas alkis, patartina pasimėgauti lengvais užkandžiais. Besivystančiam kūdikiui reikia reguliaraus maitinimo. Valgyti po mažai dažnai yra geriau nei tris kartus persivalgyti.
 
4.  Išgerti patartina apie 1,5 – 2 litrus skysčių. Nėščiosios organizme atsiranda papildomų skysčių: daugiau kraujo, vaisiaus vandenys ir daugiau audinių skysčio. Nėščiosios moterys daugiau prakaituoja. O pakankamas suvartojamų skysčių kiekis padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir aukšto kraujospūdžio. Puikus pasirinkimas -  negazuotas mineralinis vanduo, natūralios vaisių sultys.
 
5.  Nėščiosios turėtų visai nevalgyti žalios ar nepilnai  išvirusios, iškepusios mėsos, ji gali sukelti toksoplazmozę, kuria apkrečiami ir negimę vaikai.
 
6. Riboti suvartojamos kavos kiekį. Kofeinas neigiamai veikia vaisiaus vystymąsį - pažeidžia širdį, kvėpavimą. Atliktų tyrimų  rezultatai rodo, kad geriant daugiau nei  tris puodelius kavos per dieną, vaikai gimsta neišsivystę, per mažo svorio. Nepamirškite, kofeino yra ir arbatoje, kolos gėrimuose, kakavoje ir šokolade.
Alkoholio nėštumo metu visiškai atsisakyti, nes jo vartojimas gali atsiliepti vaiko emocinei raidai bei psichikai.
 
7. Valgyti neskubant, gerai kramtyti maistą,  valgant jausti pasitenkinimą
 
8. Jūros maistas ir jūros gėrybės gali būti puikus proteino, geležies bei omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Tačiau kai kurios žuvys ir moliuskai turi daug metilo gyvsidabrio – metalo, kuris, manoma, yra žalingas besivystančioms vaisiaus smegenims.  Specialistai rekomenduoja nėščiajai suvalgyti 350 g žuvies ( apie 2 porcijos ) per savaitę.
 
9.  Visos besilaukiančios moterys turi gauti pakankamą kiekį proteinų, būtinų vitaminų ir mineralų, tokių kaip folio rūgštis, geležis, magnis ir kt. Maiste esančių gali nepakakti, todėl  būtina  vartoti vitaminų bei folio rūgšties.
 
10. Jokių dietų nėštumo metu! Besilaukianti moteris ir besivystantis kūdikis turi gauti vertingų medžiagų, jų stygius pakenkia tiek moters sveikatai, tiek kūdikiui. Svorio priaugimas  yra pozityvus  sveiko nėštumo ženklas. Paprastai moterys priauga apie 12-15 kg. Nereikia jaudintis, jei jau priaugote 20 kg. Pastebėta, kad jaunesnės priau­ga mažiau, nes tukti labiau linkusios vy­resnės gimdyvės.
 
Knyga ,,Laukiame naujagimio"
 

 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą