|
|
|
 |
Duona ir jos gaminiai
|

Duonos kepimo pradžiamokslis – 5 netikėti patarimai ir 2 gardūs receptai
| | Pastaruoju metu visas pasaulis grįžta prie duonkepystės šaknų: socialinius tinklus tiesiog užplūdo įvairiausių duonos ir kepinių receptų nuotraukos: cinamoninės bandelės, fokačija ir visas jas vainikuojanti – natūralaus raugo duona (angl. sourdough). Naršyklių statistikos rodo, jog karantino metu labiausiai ieškomi ir skaitomi receptai internete buvo susiję būtent su duona. Tinklaraščio „Kasdienės mūsų duonos“ autorė Viktorija Kordiukova teigia, kad ši tendencija neaplenkė ir Lietuvos – duonos kepimo populiarumas auga kaip ant mielių. Ji pataria, į ką atkreipti dėmesį prieš kepant duoną, ir kokiomi ...
|

Ruošiamės rugsėjui: 3 sumuštinių receptai subalansuotai pietų dėžutei
| | Netrukus prasidėsiantis rugsėjis primena apie grįžimą į kasdienę rutiną, kurios neišvengiama dalis – maisto planavimas. Pietūs į darbą ar priešpiečių dėžutė mažiesiems kiekvieną rytą sukelia nemažai rūpesčių ir galvos skausmo. Tačiau pasaulyje populiarėjanti tendencija gaminti maistą namuose grąžina ir priešpiečių dėžutės klasiką – sumuštinius – ant pjedestalo. Tad kokius juos pasirinkti, kaip gaminti ir kaip pakuoti, pataria kulinaras ir knygos apie pietų dėžutes autorius Paulius Strasevičius. Jaunoji Y karta – tai maisto mylėtojų karta, kuri ne tik išbando naujus skonius restoranuose, bet ir ...
|

Sumuštinio į darbą atmintinė
| | Mitybos specialistas: sumuštinio į darbą atmintinė – kokį gaminti ir kaip pakuoti? Prasidėjus Kalėdų laukimui, esame užsiėmę ne tik darbais, bet ir šventiniais rūpesčiais, tad kartais pietų pertrauką tenka iškeisti į dovanų paieškas artimiesiems. Nors papietauti dažnai nelieka laiko, anot mitybos specialisto, VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo prof. dr. Rimanto Stuko, pietų praleisti jokiu būdu nerekomenduotina, todėl geriausia išeitis skubantiems – sumuštinis. Bet kaip jį paruošti ir tinkamai supakuoti, kad šis būtų ne tik sveikatai palankus bei maistingas, bet ir neprarast ... |

Naminė duona CIABATTA
| |
... su raugu, o tai yra, be mielių ir be jokių kitokių pašalinių priedų. Labai smagu, kad lauke, nors ir labai lėtai, bet pavasarėja. Pajūry kaip visuomet, dėl šaltos Baltijos įtakos, pavasaris vėluoja, bet pastarosios dienos vis labiau verste verčia lįsti į lauką ir tiesti rankas link žemės. Miškas dar miega, patikrinau. Gal tik dabar, po kelių šiltų šventinių dienų pradėjo intensyviau dygti kiaulpienių ir dilgėlių lapeliai. Ieškau vitaminų. Ir visiškai ką tik, prieš kelias dienas baigė žydėti didieji krokai, tad mes džiaugiamės tikriausiu pavasariu: Kai palanges kaitina saulė, pats tinkamiausias laikas užsiauginti duonos raugo, jei dar nebandėte ...
|

Rūtos receptas: Kūčios iKalėdos jau visai čia pat... Kūčiukai (šližikai)
| |
Rūtos receptas: Kūčios ir Kalėdos jau visai čia pat... Kūčiukai (šližikai) Taip lauktos šventės jau visai ne už kalnų. Beliko tik trys, o tiksliau tik dvi dienos ir kelios valandikės iki Kūčių. Tad pats metas ruoštis, puoštis ir gaminti. Mano pagalbininkė - tikra darbininkė. Prikepė keturias skardas kūčiukų, dar kitaip vadinamų šližikų. Pastarasis pavadinimas man labiau prie širdies. Siejasi su labai gerais vaikystės prisiminimais... Dalinamės su Jumis Rūtos receptu ir jos nuotraukomis, kad galėtumėte pasigaminti ir Jūs skanių naminių kūčiukų. Reikės: 1 kg miltų (+ pabarstymams),30-40 g šviežių mielių,1 kiaušinio,pieno arba vandens1 arb. ...
|

Lietuviška pynė
| |
Lietuviška pynė 375 gr. miltų 6 gr. šlapių mielių (aš dėjau 1 a.š. sausų) 6 gr. druskos 8 gr. cukraus 55 ml. aliejaus arba 60 gr. tirpinto margarino 200 ml. vandens 1 kiaušinis pynės aptepimui 125 gr. miltų ir mieles išmaišome šiltame vandenyje ir statome 20-30 min. į įjungtą 30C orkaitę, kol mielės pradės putoti. Tada supilame tirpintą margariną arba aliejų, druską, cukrų, gerai išmaišome. Po truputį beriame likusius miltus ir maišome. Subėrę visus miltus tešlą minkome dubenyje. Ji truputį lips prie rankų, bet daugiau miltų neberiame (!), o minkome tol (apie 10-15 min.), kol tešla nebelips prie rankų ir taps lygi ir elastinga. Dedame ją į al ... |

Duona su česnakiniu sviestu ir žalumynais
| |
Duona su česnakiniu sviestu ir žalumynais Tešlai: 2 kiaušiniai4 v.š. grietinės20 gr. šviežių arba 7 gr. sausų mielių1 a.š. cukraus 1 a.š. druskos 2 v.š. aliejaus350-400 gr. miltų Įdarui: 70 gr. sviesto3-4 skiltelės česnako2 a.š. smulkintų šviežių krapų Aptepimui: 1 kiaušinis 1 v.š. vandens Dubenyje sumaišome 50 ml. kambario temperatūros vandens, druską, cukrų, mieles ir 1 v.š. miltų. Pastatome šiltai 15 min., kad mielės pradėtų putoti. Tuomet dedame grietinę, kiaušinius, aliejų ir po truputį beriame miltus. Minkome tešlą, kol ji taps lygi, minkšta, elastinga ir nelips prie rankų. Kildinme šiltai, kol padvigubės (40-60 min.). Kol kyla tešla, ruo� ... |

Tortilijos
| |
Mamos dienoraštis ir Pasididžiuojanti namų šeimininkė siūlo pasigaminti meksikietiškų tortilijų TORTILIJOS Reikės: 250 g kukurūzų miltų,50 g kvietinių miltų,600 g vandens,3 valg. šaukštai saulėgražų aliejaus, 0,5 arb. šaukštelio maltų kalendrų (nebūtina, jei nepatinka), druskos žiupsnelis.Iš šio produktų kiekio gavosi 10 tortiljų. Mano lietinių keptuvė yra 24 cm skersmens. Gaminimas: Visus produktus sumaišyti, kad gautųsi vientisa masė. Vandens pyliau puse stiklinės daugiau, nes tortiljų tešla mano galva gavosi kiek per tiršta. Užmaišytą tešlą palikti brinkti 2 val. Įkaitinti lietinių keptuvę, įpilti šiek tiek aliejaus (naudojau ... |

Romėniška duona
| |
Kvietiniai miltai 1 kg
Mielės (šviežios) 20 g
Vanduo 500 ml
Cukrus 50 g
Alyvuogių aliejus 30 ml
Druska 1 arb.šaukšt.
|
|
|
 |
|
|
|
|
|