Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Pagimdžiau namie vandens baseine

Dalintis

Daugelis tėvų ir medikų kategoriškai neigiamai vertina netradicinį kūdikio atėjimą į šį pasaulį. Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas Romualdas Šemeta papasakoja, kad  namuose ar baseine gimdo meninio polinkio šeimos. Vilniečiai Giedrė ir Paulius pasiryžo antrąjį vaikutį gimdyti namuose. Jie įsitikinę, kad gimdant namuose tiesiog negali atsitikti nieko bloga. Kodėl jie pasirinko netradicinį kelią?
 
Giedrė. Kadangi tai jau buvo antras vaikas, manau, kad pribrendome tokiam sprendimui. Pirmą gimdėme ligoninėje, o antrą apsisprendėme gimdyti namie. Tam įtakos iš tiesų turėjo “Mamų ratas”, kurį lankome.
 
Patirtis ligoninėje Jūs taip stipriai sukrėtė, kad nusprendėte antrą vaikutį gimdyti namie?
 
Giedrė. Ne, jokiu būdu. Tai nebuvo taip stipriai ir taip baisiai. Prieš apsisprendimą gimdyti namuose, buvau dar kartą nuėjusi į ligoninę, kur gimdžiau pirmąjį vaikelį, susitikau su ta pačia gydytoja, su akušere, pasižiūrėjau į tą pačią gimdyklą ir ... apsisprendžiau gimdyti namuose.
 
Gimdyme dalyvavote trise?
 
Giedrė. Trise. Norisi, kad tik labai artimi žmonės dalyvautų. Tai irgi viena iš priežasčių, kodėl rinkausi gimdymą namuose. Šurmulys ligoninėje nežavėjo manęs. Visada prisimindavau, kad į gimdyklą užeidavo tai valytoja, tai dar kas nors… Norėjosi ramybės.
 
Ar jums tikrai nebuvo baisu, kai žmona gimdė namuose?
 
Paulius. Nebuvom tikri dėl pribuvėjos, buvo kritinis momentas, kai reikėjo apsispręsti, ar mes važiuojam į ligoninę, ar mes vis dėlto liekame namuose. Netgi buvau pasiryžęs pats vaiką priimti savo rankomis. Dėl to nebuvo jokios baimės. Mes tam ruošėmės ir  galų gale padarėme.
 
Jeigu būtų buvusi kokia komplikacija, tarkim neatsiskiria placenta, prasideda kraujavimas ir t.t., ar buvote pagalvoję, ką tokiu atveju daryti?
 
Giedrius. Visko pasitaiko. Pažįstu jau nemažai žmonių, kurie gimdė, gimdo ir ateityje gimdys namuose. Neteko girdėti apie komplikacijas. Aš tai asmeniškai manau, gal tai ir subjektyvi nuomonė, kad didžioji dalis komplikacijų atsiranda iš vidinių baimių. Jeigu žmogus yra ramus, jeigu tam yra pasiruošęs, ruošėsi ilgą laiką, tikrai nemanau, kad tos komplikacijos, jeigu nėra įgimtos, nėra genetinės, o tik dėl psichologinių priežasčių -  tikrai neatsiras. O didžioji dalis problemų, mano galva, yra būtent dėl to.
 
Giedrė. Nėra taip, kad tos baimės visiškai nebūtų. Vis dėlto, tai buvo pirmas gimdymas namuose. Jeigu antras būtų, gal mažiau būtų tos baimės. Mes gyvename tokioje dėkingoje vietoje, visai netoli Raudonojo Kryžiaus ligoninės. Tokios minties, kad kažkas gali būt blogai nebuvo, nes to ir negali būti gimdant namie…
 
Judu su vyru nesate medikai?
 
Giedrė. Ne, nesame. Bet pasiruošimas gimdymui namie reiškia, kad mes labai daug skaitėme apie tai. Nebuvo toks požiūris: visi gimdo, tokia mada, ir mes gimdysim. Tam buvo daug ruoštasi, daug knygų perskaityta, ir užsienio kalba.
 
Gimdėte ir ligoninėje ir namuose… palyginkite
 
Giedrė. Nepalyginamas jausmas. Pagimdžiau, pati išlipau iš baseino, nuėjau į dušą, nusiprausiau, po valandos jau sėdėjau turko poza ir gėriau arbatą, kramčiau sausainį ir maitinau vaiką. Po pirmojo gimdymo atsikėliau tik trečią dieną nuo tų skatinamųjų visiškai suplyšusi, be abejo nesėdėjau, čia plyšimų visiškai nebuvo.
 
Kaip tėvai medikai žiūrėjo į jūsų tokį sprendimą?
 
Paulius. Baisu, baisu… Pakraupo, pasipiktino iš pradžių. O paskui, išgirdę visus argumentus, pamatę ir suvokę visą esmę, apsiramino. Suprato, kad yra galimybė visa tai išgyventi kitaip.
 
Koks jūsų vaidmuo buvo tame procese?
 
Paulius. Buvau šalia. Aš galiu palygint, kas yra gimdymas ligoninėje, ir namuose… Visų pirma, neatsidarys durys ir pas tave neįlėks kažkoks asmuo iš personalo ir  tavęs nenustums. Paprastai į tėvo nuomonę nekreipiama jokio dėmesio: jei tu prašai kažko nedaryti, tai vis tiek darys ir t.t. Namuose pati gimtis vyksta tarp keturių artimų tavo namų sienų, artimų žmonių rate. Tu, visų pirma, esi dvasiškai ramus, viduje esi ramus, tu džiaugiesi kiekviena akimirka, tu viską gali matyti, gali jausti, gali viską lytėti. Tu visą tą gimtį išgyveni ne tik vizualiai, bet ir psichologiškai. Tokių tikrų jausmų ligoninėje tu nepatirsi. Tu nepamatysi ir tokio stebuklo, kaip placentos gimimas. Vis tiek būsi pastumtas, “pareguliuotas”, pats gimdymas dažnai būna pareguliuotas taip, kaip reikia medicinos personalui. Aš jokiu būdu nesakau, kad medikai yra blogai, kad akušerija yra blogai, bet pas mus ligoninėse yra labai daug apsidraudimo priemonių, dėl jų yra labai daug intervencijų, kurios tikrai yra nereikalingos.

Daugelis tėvų ir medikų kategoriškai neigiamai vertina netradicinį kūdikio atėjimą į šį pasaulį. Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas Romualdas Šemeta papasakoja, kad  namuose ar baseine gimdo meninio polinkio šeimos. Vilniečiai Giedrė ir Paulius įsitikinę, kad gimdant namuose tiesiog negali atsitikti nieko bloga.
 
Trys alternatyvos
 
Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas R. Šemeta pasakoja, kad be įprastinio gimdymo būdo egzistuoja dar trys alternatyvūs ar netradiciniai gimdymo būdai. Pirmasis, taip vadinamas ambulatorinis gimdymo būdas, kai moteris gimdo ligoninėje, viskas vyksta lyg ir įprastai, tačiau praėjus gana trumpam laikui, tarkime 2-3 valandoms po gimdymo ar pusei paros, ji išvyksta į namus. Toks gimdymas vadinamas ambulatoriniu gimdymu. “Paprastai užsienyje po gimdymo moteris neužsibūna ilgiau nei parą, pas mus stengiamasi laikyti tris paras. Jeigu viskas tvarkoje, ir pas mus gali išleisti į namus ir anksčiau”, - sako R.Šemeta.
 
Antrasis būdas – gimdymai vandenyje. Pasak R.Šemetos, šį būdą lydi daugybė mitų. “Tai yra vienas iš alternatyvių būdų, jame matau daugiau privalumų nei neigiamų pusių. Kadangi pas mus nėra tokių gimdymo sąlygų, kokios turėtų būti, tai gimdymas vandenyje yra vienas iš palengvinančių būdų. Jokio pavojaus dėl skendimo ar prisigėrimo vandens vaikui nėra”, - įsitikinęs R.Šemeta. Gydytojas tvirtina, kad gimdant vandenyje smarkiai sumažinamas diskomfortas moteriai, mažesni skausmai, greičiau vyksta gimdymas.
 
Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas R.Šemeta skeptiškai vertina trečiąją alternatyvą - gimdymus namuose. “Mūsų mokyklos taktika: mes ne prieš gimdymus namuose, bet mes prieš tokius gimdymus, kai moterys gimdo namuose, o gimdymus priiminėja vyrai,”- sako R.Šemeta. 
 
Kodėl šeimos nenori gimdyti ligoninėje?
 
Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas R.Šemeta sako, kad yra žmonių, daugiausia meninės pakraipos, kurių mąstymą reguliuoja dešinysis smegenų pusrutulis, kuriems labai svarbu būti jaukioje ir saugioje aplinkoje, todėl ir būtina jiems sudaryti saugias sąlygas gimdyti. Kodėl šie žmonės nenori važiuoti gimdyti į ligoninę? “Pirma, juos labai neigiamai veikia nejauki aplinka. Tokią moterį labai veikia stiprus, įgimtas savisaugos instinktas, ji labai jautriai reaguoja į nejaukią aplinką”, - sako R.Šemeta. pasak gydytojo, antra priežastis, tai nėščioji bijos susidurti su medikų neatidumu ar net grubumu, nes turi tokios patirties ar yra girdėjusi iš draugių, pažįstamų. “Meninio tipo žmonės labai jautriai reaguoja į žmogaus orumo pažeminimą, ir į visus kitus nepalankius faktorius. Todėl jie ir  gimdo namuose”, - įsitikinęs R.Šemeta. 
 
Būtina sudaryti saugias sąlygas
 
Medikas įsitikinęs, kad, nors pas mus kol kas oficialiai nėra įteisinti gimdymai namuose, jiems reikia sudaryti saugias sąlygas.  “Jeigu pas mus kol kas oficialiai neįteisinti gimdymai namuose, jie turės būti įteisinti būtent tai grupei žmonių. Mes jų nepakeisim. Taip, kaip mes gerbiame įvairią religija, tą užtikrina Konstitucija, taip mes turime gerbti ir jų nuomonę. Mūsų pareiga sudaryti saugias sąlygas. Turi dalyvauti medikas, pora turi būti griežtai atrenkama, kas gali ir kas negali gimdyti, jie turi būti pasiruošę. Medikų dalyvavimas būtinas ir t.t.” – sako R.Šemeta. 
 
Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas siūlo atkreipti dėmesį į Olandijos, Danijos patirtį, kuriose beveik 50 procentų moterų gimdo namuose, o rodikliai – pasaulyje mažiausias naujagimių ir gimdyvių mirtingumas. “Lyg ir nelogiška, nes būtent to labiausiai ir bijoma gimdant namuose. Jie įrodė, kad esant gerai sutvarkytai tarnybai, gimdymai namuose yra nė kiek nepavojingesni”, - teigia R.Šemeta. Medikas cituoja Pasaulio sveikatos eksperto žodžius, kuriuos jis pasakė pasaulinėje konferencijoje: “Pasaulio sveikatos organizacija neturi duomenų, kad gimdymai ligoninėje būna saugesni už gimdymus namuose”.
 
Šeimos gydytoja Jūratė Pauparienė nepataria savo pacientėms rinktis alternatyvių gimdymo būdų.
 
O kas bus, jei neatšoks placenta ir moteris žus? Nesuspėsi, tik penkios minutės. Ir čia beviltiškas dalykas, nepadės niekas, jeigu gimdysi vonioje. Mes nežinome, ar nėra kraujo krešėjimo  problemų,  paveldėtų iš mamos ar močiutės. Tokie tyrimai nėra privalomi. Gali atsitikti taip, kad nekrešės  kraujas, gali atsitikti taip, kad neatšoks placenta. Ar tas komfortas, kurio mama tikisi vertas tokios rizikos, nežinau…
 
Aš nenorėčiau, kad mano pacientės pasirinktų. Žinoma, jos turi teisę, bet labai rizikuoja. Kuo jos rizikuoja? Jeigu moteris pasirenka alternatyvų gimdymo kelią, ji yra aktyvi dalyvė. Turi labai gerai išmanyti techniką, kas po ko seka. Turi gimdyme dalyvauti ir atitinkamai pasirengęs personalas. Tas, kuris bus šalia turi būti gerai išmanantis. Kategoriškai prieš, kad alternatyvų gimdymo būdą rinktųsi pirmą kartą gimdanti moteris.
 
Pagal statistiką netenkame 6-7 gimdyvių. Juk pasitaiko situacijų, kurių ir medikai negali suplanuoti, tarkime, neatšoka placenta. Neatšoka koks placentos gaurelis, prasideda gausus kraujavimas… Tai gerai, jeigu gimdyvė yra netoli operacinės. Ją galima išgelbėti skubiai operuojant. Pažįstu vieną gimdyvę, kurios nėštumą prižiūrėjo  mano kolegė, ji gimdymo metu vos išliko gyva, ir vaikas vos išliko gyvas. Jeigu ji būtų pasirinkusi alternatyvų gimdymą, šiandien nebūtų nei jos nei vaiko…
 
Gydytoja ginekologė Ingrida Kravčenkienė irgi pataria labai gerai pagalvoti priimant tokį sprendimą, o šis sprendimas turi ateiti dar prieš šeimai pradedant lauktis kūdikio.
 
Žmonės dabar yra pakankamai išsilavinę, tad jie gali patys spręsti savo likimą. Tik jiems reikėtų duoti pakankamai informacijos, kas jų laukia, jeigu jie rinksis netradicinius gimdymo metodus. Todėl, kad gimdant, tarkim vandenyje, gimdant pritūpus ar namuose, neįmanoma suteikti adekvačios akušerinės pagalbos. Nei gydytojas, nei akušerė negali stebėti tarpvietės, negali stebėti gimdymo eigos, negali sekti vaisiaus tonų, kaip plaka jo širdelė. Tuomet žinoma šiokia tokia rizika atsiranda, kad jeigu kartais ne viskas eitųsi sklandžiai, tai, deja, rizikuojam prarasti vaiką. Rizikuojam prarasti gimdyvę arba gimdyvė rizikuoja prarasti gimdą. Ir savo sveikatą, ir galimybę ateityje turėti vaikų. Jeigu žmonės, žinodamas visas galimas pasekmes, sugeba tai įvertinti ir pasirinkti: kaip bebus, aš renkuosi tokį kelią, tai yra jo valia. Manau, kad toks įsitikinimas turėtų ateiti dar iki šeimai pradedant laukti kūdikio. Turėtų pasidomėti visa informacija, kokie būna gimdymo būdai, turi žinoti statistiką, kokia yra rizika, kai gimdoma netradiciniais būdais, ir tuomet, jeigu viską gerai pasveria, gali priimti sprendimą – jų gyvybė -  jų rankose.
 
Auksė Kontrimienė


Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Diana Data: 2012-01-07 00:01:06
O man kaip tik ir teko gimdyti namuose tik su vyro pagalba. Planuota nebuvo, bet jei jis nebutu laiku grizes namo, tai net nezinau kuo viskas butu pasibaige.

Diana Data: 2012-01-07 00:01:47
Ir kodel Lietuvos daktarai, bijo atsitupti ant grindu, jei moteriai daug patogiau ir lengviau gimdyti tupint, klupant ant keliu ar sedint ant spec.kedutes. Juk kitose salyse moterys turi galimybe rinktis. Tai vadinasi kad LT.daktarai ir akuseres nenori keisti senu paprociu i naujus. Labai liudna.

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą