Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Nėra blogai prakaituoti

Dalintis

Nėra blogai prakaituoti, BLOGAI yra NEPRAKAITUOTI

 

/biologijos mokslų kandidatas Borisas Bočarovas/

 

Kas yra prakaitas

 

Prakaito liaukų išskiriamas sekretas - prakaitas yra bespalvis, truputį  sūrus skystis. Jo sudėtyje (be vandens, kurio yra 98-99 proc) yra kreatinino, amonjako, šlapalo, kai kurios amino rūgštys (sirinias, gistidinas), baltymo likučiai, laisvosios riebalų rūgštys, cholesterinas, natrio chloridas ir kitos medžiagos. Pagal fiziologinę sudėtį prakaitas sutampa su šlapimu, kuriame yra tie patys komponentai - šlapalas, kreatininas, šlapimo rūgštis, organinės druskos. Pagrindinis skirtumas - šių dalių koncentracijaprakaite yra 10 kartų mažesnė nei šlapime.

 

Kiekvieną dieną suaugusio žmogaus prakaito liaukos išskiria nuo 750-1000 ml prakaito (normaliomis klimatinėmis sąlygomis), 10 l ir daugiau karšto klimato šalyse.  Išskiriamo prakaito kiekis ir sudėtis priklauso nuo daugybės faktorių: kūno konstitucijos ir sudėjimo, dvasinės žmogaus būsenos (jaudulys arba ramybė), aplinkos temperatūra, nuo išgertų skysčių kiekio ir t.t.

 

Prakaito liaukos kartu su oda ir kepenimis yra svarbiausias kūno termoriaguliacijos toksinų šalinimo organas, todėl jų normalus darbas  užgarantuoja gerą organizmo būklę.

 

Kodėl mes prakaituojame

 

Mūsų kūnas palaiko pastovią temperatūrą, todėl jei kyla šilumos kiekis, balansas sutrinka ir mums būna karšta. Tam, kad jis atsistatytų, organizmas privalo atiduoti daugiau šilumos, todėl mes prakaituojame.  Prakaitavimas neatsiejamas nuo odos paviršiaus drėgnumo  (juk prakaito pagrindas yra vanduo), ir jo išgaravimas apsaugo organizmą nuo perkaitimo. Perkaitimas yra pavojingas žmogui, nes ląstelės ir raumenys negali normaliai dirbti, todėl atsiranda nuovargis, apatija, silpnumas. Išskirtiniais atvejais netgi  galimos haliucinacijos, gali iškilti pavojus gyvybei. Šaldant kūną ir atstatant šilumos balansą, prakaitas atlieka apsaugos funkciją.

 

Prakaito išsiskyrimas - žmogaus organizmui būtinas procesas, ne tik reguliuojantis vidinį temperatūros režimą,  bet ir padedantis organizmui pašalinti druskų ir toksinų perteklių. Be to, prakaitas turi svarbią reikšmę odos pH.

 

Prakaito kvapas

 

Sveiko žmogaus prakaitas, jo išsiskyrimo metu, kvapo neturi. Nemalonus kvapas atsranda dėl mikroorganizmų, bromobakterijų ir difteroidų poveikio, kurie su prakaitu susilieja odos pavirsiuje. Bakterijos auga, dauginasi ir išskiria savo produktus. Būtent šie procesai ir iššaukia kvapo atsiradimą. Intensyviau dirbant arba karštyje, kai žmogus labiau prakaituoja, nemalonus kvapas atsiranda akimirksniu.

 

Kartais nemalonus kvapas susijęs su negalavimais. Pavyzdžiui, jei žmogaus silpnesnės kepenys, prakaito liaukios priverstos atlikti dalį jų darbo. Todėl prakaite didėja šlapalo kiekis, kuris priduoda aštrų amonjako kvapą. Padidintas prakaitavimas būna dėl diabeto, neurozių, vegetatyvinės nervų sistemos susirgimų.

 

Kaip taisyklė, dėl didesnio prakaitavimo, kenčia žmonės, turintys antsvorio, moterys prieš menstruacijas, nėštumo metu, klimakteriniu laikotarpiu (karščio pylimai) ar esant hormoniniams pakitimams.  Intensyviausias prakaito išsiskyrimas yra pažastyse. Jo sudėtyje esantys baltymų junginiai nusėda ant plaukelių, plinta ir tokiu būdu įsigeria nemalonus kvapas.  Siekiant to išvengti, rekomenduojama reguliariai šalinti pažastų plaukelius ir plauti šias vietas su muilu ir šiltu vandeniu. Tačiau to neužtenka. Kad nepapulti į nemalonią situaciją, būtina paisyti bendrus higienos reikalavimus ir naudotis kosmetikos priemonėmis, padedančiomis atsikratyti nemalonaus kvapo.

 

Daugelis žmonių skundžiasi padidintu kojų prakaitavimu. Dažniausiai tai žmonės, turintys pilnapadystę (jų pėda labai glaudžiai priglunda prie pagrindo). Šiems žmonėms rekomenduojama nešioti avalynę iš natūralių medžiagų, naudoti padukus, sugeriančius drėgmę, supinatorius, koreguojančius pilnapadystę ir specialias kosmetines priemones, naikinančias mikroorganizmus ir šalinančias nemalonų kvapą, skirtas kojoms ir avalynei.

 

Kojų prakaitavimas ypač vargina paauglius, nes jų organizme vyksta tikros "hormonų audros" ir jie daug juda. Tai įtakoja gausesnį kojų prakaitavimą ir stipresnio prakaito kvapo atsiradimą. Jį pašalinti gali tik tie dezodorantai, kurie sudėtyje turi pakankamai didelę veikliųjų medžiagų koncentraciją.

 

Jei žmogaus nevargina padidintas prakaitavimas, jis gali patekti į nemalonią situaciją, kai jis padidėja, pavyzdžiui transporte, parduotuvėje, bet kurioje tvankioje patalpoje. Būtina žinoti, kasd prakaito kvapas atsiranda ne tik būnant karštyje ar dėl fizinių apkrovų, bet ir kai žmogus patiria stiprias emocijas (baimė ar įtampa). 

 

Dezodorantai ar Antiprespirantai

 

Kiekvienam, branginančiam savo reputaciją, būtina išvengti nemalonaus prakaito kvapo. Rinkoje galima rasti įvairių tam skirtų priemonių - dezodorantų ar antiprespirantų.

 

Pirmieji sukurti priemones nuo prakaito kvapo bandė vyrai. Senovės Romoje stipriosios lyties atstovai, stengdamiesi nuslopinti prakaito kvapą, nešiojosi pažastyse maišelius su maloniai kvepiančiomis žolėmis. O pirmuoju dezodorantu  buvo paprasta soda. Ji neutralizavo rūgštinę terpę, kurioje dauginasi bakterijos. Vėliau imta naudoti aliuminio druskas, kurios uždaro prakaito liaukas, o kojas ir delnus apdorodavo skruzdžių rūgštimi arba ąžuolo žievės nuoviru. Tik XIX amžiaus pabaigoje Amerikoje atsirado pirmieji dezodorantai.

 

Šiuo laikmečiu, kovoje su nemaloniu prakaito kvapu, vyrauja dvi principiniai skirtingos taktikos - arba antiprespirantų pagalba stabdyti prakaitavimą, arba dezodorantų pagalba naikinti bakterijas.

 

Antiprespirantai savo sudėtyje turi aliuminio druskų, kurios uždaro prakaito liaukų pratekėjimą ir tokiu būdu mažina prakaito išsiskyrimą pažastyse. Tačiau netgi labai efektyvūs antiprespirantai tik 60 proc. sustabdo prakaito išsiskyrimą. Be to suaktyvėja alternatyvūs keliai prakaitui išsiskirti iš organizmo: jis pradeda išsiskirti ant nugaros, ant rankų, krūtinės. Šias priemones naudoti visam kūnui negalima, nes tai gali sukelti organizmo perkaitimą.

 

Aliuminio druskos, įeinančios į antiprespirantų sudėtį pasižymi kai kuriomis antibakterinėmis savybėmis, tačiau tai silpnai naikina prakaito kvapą. Pats didžiausias jų trūkumas yra tai, kad jų naudojimas kažkiek pažeidžia organizmo termoreguliaciją, o esant padidintam jautrumui jie gali iššaukti alergines reakcijas. Svarbu prisiminti, kad antiprespirantų negalima naudoti esant aukštai aplinkos temperatūrai ar intensyviai sportuojant, t.y. kai gausiai prakaituojama.

 

Dezodorantai naikina kvapo atsiradimo priežastį, neleisdami daugintis bakterijoms. Žodis "dezodorantas" reiškia "naikinatis kvapą" (lotyniškai : "dez" - "naikinimas", "odor" - kvapas"). Dezodorantų sudėtyje yra baktericidinės, augalinės kilmės sudėtinės medžiagos, natūralūs aliejai, kurie minkština odą. Kartais jų sudėtyje galima rasti spirito, aromatizatorių, medžiagas, lėtinančias ar visai neleidžiančias prakaitavimui vykti.

 

Dezodorantai nenaikina prakaitavimo, o šalina jo kvapą. Jie yra nekenksmingi, jais galima, nepriklausomai nuo oro,  reguliariai naudotis. Ypač vertingi tie dezodorantai, kurie savo sudėtyje neturi alkoholio, nes tuomet tinka žmonėms su padidintu odos jautrumu.

 

Daugelis moterų labiau mėgsta dezodorantus, kurie neturi kvapo, nes tuomet išlieka galimybė naudoti mėgstamus kvepalus, nemaišant kvapų.

 

Aktyvų gyvenimo būdą gyvenantiems žmonėms ypač patogūs dezodorantai, kuriuos galima naudoti kiekvieną dieną.

 

Dezodorantų Karalius

 

Kiekvienas iš mūsų turi būti tikras, kad kiekvienoj netikėtoj situacijoj nesijaus nemalonus prakaito kvapas. Iš pasiūlymų gausos, sunku išsirinkti. Bet kuri parfumerijos, kosmetikos parduotuvė turi platų dezodorantų ir antiprespirantų pasirinkimą, kurie tikrai ne visi yra patikimi, efektyvūs, o kai kurie netgi kenksmingi. Iš visų gausos išsiskiria izraelio firmos "Xlavin" dezodorantai "Lavilin". Jie tikslingai veikia bakterijas, sukeliančias prakaito kvapą, ir nepažeidžia būtino prakaito išsiskyrimo. "Lavilin" pasižymi dideliu efektyvumu, patikimumu ir saugumu.  Jo pagrindą sudaro antibakterinių augalų ekstraktai, kaip ramunėlės, arnika, medetka, jo sudėtyje nėra aliuminio druskų, neuždaromas prakaitavimas. Spirito nebuvimas leidžia palaikyti natūralią odos drėgmę, o kvapų nebuvimas leidžia naudoti mėgstamus kvepalus.

 

Trupučio "Lavilin"  kremo - dezodoranto pakanka apsaugoti nuo prakaito kvapo minimaliai 5 dienas, o maksimaliai – 7 ir daugiau dienų (tai priklauso nuo individualių savybių). Galima sportuoti, maudytis duše, plaukioti baseine ar upėje, efektyvumas šio dezodoranto išlieka toks pats.

 

"Lavilin" kremas - dezodorantas yra gaminamas kūnui ir kojoms atskirai. "Lavilin" kremas - dezodorantas kojoms, dėka aktyvių medžiagų koncentracijos, puikiai susitvarko su žmonių, kenčiančių nuo nemalonaus kojų kvapo, problema. Dar gaminamas "Lavilin" Roll-on (rutulinis) ir "Lavilin" stick (pieštukinis).  Jie apsaugo nuo prakaito kvapo nuo 2 iki 5 dienų (tai priklauso nuo individualių savybių).

 

Vieno indelio "Lavilin" dezodoranto užtenka 1 metams.

 

"Lavilin" yra kliniškai patikrintas vedančiuose Izraelio universitetuose ir laboratorijose, užsienio laboratorijose, turi tarptautinį patentą, aukštai įvertintas 25 pasaulio šalyse, iš kurių yra Japonija, Šveicarija, Anglija, Kanada, Amerika.

 

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą