Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Be pasakų augantiems vaikams – nepataisoma žala

Dalintis

Vaikystėje kone kiekvienas susiduria su pasakų pasauliu. Iš pradžių pasakas mažiesiems skaito tėvai, kiek paaugę vaikai knygeles jau renkasi ir skaito patys. Vaikų psichologijos tyrimai teigia, kad pasakos turi didelę įtaką vaiko vystymuisi, todėl kiekvieno mažojo lentynoje turėtų atsidurti bent kelios tokios knygelės, turinčios ne tik auklėjamąjį poveikį – per pasakas vaikai susipažįsta su jį supančiu pasauliu, bet ir terapinę funkciją.

Pasak vaikų psichologės Linos Gudaitės, nustatyta, kad be pasakų užaugę vaikai patiria nepataisomą žalą – užaugusiems jiems sunkiau išsaugoti vaikišką naivumą, šiltus vaikystės prisiminimus ir viltį, kad gėris anksčiau ar vėliau nugalės.

,,Atlikti tyrimai patvirtina, kad vaikai, kuriems buvo sekamos ar skaitomos pasakos, užauga kūrybiškesni. Vaikystė be pasakų ir būtinos stebuklų dozės palieka nepataisomos žalos įspaudą visam žmogaus gyvenimui: jam nelieka šiltų, gerų prisiminimų apie ypatingą vaikišką naivumą, jam sunkiau išsaugoti viltį, jis gali jaustis nelaimingas ir vienišas. Kuo ilgiau vaikas tiki geraisiais burtininkais ir stebukladarėmis fėjomis, kad piktadarius, raganas ir slibinus galima nugalėti, tuo ryškesnis, džiaugsmingesnis ir optimistiškesnis būna jo gyvenimas.“

,,Mano manymu, naudingiausios yra tos pasakos, kuriose yra ne tik veiksmas, bet ir aprašyti herojaus jausmai, įvairios gyvenimiškos situacijos, kuriose apstu vertybių, svarbių vaiko asmenybei formuoti ir ugdyti jo dvasiniam pasauliui (pvz., gerumas, meilė, sąžiningumas, pasiaukojimas ir t.t.), – tikina psichologė. – Tokiose pasakose dažniausiai vyksta gėrio ir blogio kova, vaizduojamas žiaurus elgesys, neteisybė, apgaulės. Taip vaikai susipažįsta su šio pasaulio tikrove, su nerimą keliančiomis situacijomis ir randa pavyzdžių, kaip spręsti problemas. Tačiau svarbiausia, kad pasakos suteikia tikėjimą ir viltį, kad kovojantis už gėrį žmogus, įveikęs daug pavojų, galų gale pasiekia pergalę – jis nugali blogį“.

 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą