Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Po didelio darbo: graži ir laiminga

Dalintis

Teigiama, kad po gimdymo moters organizmas atsigauna, atsiskleidžia visu gražumu: paskaistėja oda, išnyksta veido paburkimas, ima žvilgėti plaukai… Gimdymas – tarytum grožio eleksyras. Ir ne tik. Gimdymas - tai ir didžiulis fizinis bei emocinis sukrėtimas. Nėštumas trunka devynis mėnesius, o gimdymas paprastai tik vieną parą. Tad didieji pokyčiai moters organizme įvyksta labai greitai.
Apie tai, kas yra įprasta, o kas ne, ką apie savo sveikatą turėtų žinoti pagimdžiusi moteris, pasakoja Vilniaus miesto universitetinės ligoninės ir Šeimos medicinos centro akušerė-ginekologė Vilma Dauderienė.
 
Temperatūra – vienas iš pirmųjų signalų

Kraujingų išskyrų iš gimdos gali pasirodyti iki 6–8 savaičių (natūraliai gimdžiusioms praeina greičiau). Išskyros palaipsniui šviesėja, jų mažėja ir po truputį jos išnyksta. Bet jei kraujingų išskyrų būna ilgiau, jose yra krešulių ar kitokių audinių, reikia kreiptis į gydytoją. Paprastai sutrikimus lydi karščiavimas (kūno temperatūra aukštesnė nei 38°C). Temperatūra po gimdymo visais atvejais yra rimtas signalas, kad būtina gydytojo konsultacija. Ji gali pakilti dėl pieno antplūdžio, paprastai 3–4 parą, dėl krūtų ar gimdos uždegimo bei komplikacijų po Cezario pjūvio. Nežymus temperatūros pakilimas (jei jis nesiekia 38°C) 3–4 parą po gimdymo, pradėjus gamintis pienui, paprastai praeina savaime ir gydymo nereikia. Tačiau jei atsiranda sukietėjimų, paraudimų krūtyse, įtrūkimų speneliuose, naujagimis sunkiai išžinda pieną iš krūties, reikia kreiptis į gydytoją ar akušerę.
 
Hormonų siautuliai

9 mėnesius placenta gamino nėštumą palaikančius hormonus. Po gimdymo jos neliko ir organizme staigiai pasikeitė hormonų pusiausvyra. Dėl šios priežasties pagimdžiusią mamytę naktį gali pilti karštis. Tai normalu ir praeina savaime. Kita vertus, hormonų kaita veikia net ir mūsų nuotaiką. Iškart po gimdymo, pirmąją parą, jaučiama euforija, džiaugsmas, o vėliau, 3–4 parą, gali apimti liūdesys, nerimas, prasidėti verksmingumas. Tai yra normalu, ypač pirmą kartą pagimdžiusioms moterims, jei netrunka ilgai ir nepereina į depresiją.
 
Neretai po gimdymo dėl hormonų pokyčių moteris gausiai prakaituoja. Tai vienas iš organizmo būdų po gimdymo atsikratyti nėštumo metu susikaupusių skysčių. Pasitaiko, kad prakaitavimas trunka iki kelių savaičių. Rūpintis dėl to nereikėtų, tik svarbu papildyti organizmo skysčių atsargas. Reikia daug gerti, ypač jei mama kūdikį maitina krūtimi.
Dėl hormoninių priežasčių nėštumo metu moters plaukai beveik neslenka. Tačiau tai laikina. Po gimdymo, o kai kurioms moterims tik baigus maitinti krūtimi, iškrenta kur kas daugiau plaukų nei įprastai. Plaukų kritimo pikas dažniausiai pasiekiamas antrąjį - ketvirtąjį mėnesį po gimdymo. Kad likusieji plaukai būtų sveiki, būtina pilnavertiškai maitintis ir plaukų nealinti, juos gerai prižiūrėti. Paprastai plaukai liaujasi kritę praėjus maždaug devyniems mėnesiams po gimdymo.
 
Mylinti šeima – vienas iš sveikatos šaltinių

Pasitaiko, kad pirmosiomis savaitėmis po gimdymo mamą apima nerimas, nuotaikų kaita. Ji sau atrodo negraži, nemylima. Kiekvienas ne taip pasakytas žodis ar veiksmas „aplaistomas“ ašaromis. Kaip išvengti tokių problemų ir greičiau susidoroti su neigiamais jausmais? „Jei moteris suvokia, kad jos emocinė būsena yra susijusi su gimdymu, greičiausiai tai praeis savaime, – sako akušerė-ginekologė V. Dauderienė. – Susidoroti su nuotaikų kaita gali padėti ir vyras – jei jis savo moteriai skiria pakankamai dėmesio ir laiko, rūpinasi ja ir naujagimiu. Tiesa, didelę reikšmę turi ir gimdymo eiga. Jei gimdymas buvo natūralus ir sklandus, įprasta organizmo pusiausvyra atgaunama po 6–12 savaičių.“
 
Gydytoja pataria visoms pagimdžiusioms moterims rasti laiko pailsėti bei sveikai maitintis: „Rekomenduojama gerti kalcio preparatus, nes su pienu kalcio labai daug prarandama. Papildomai vartojami kalcio preparatai padės išsaugoti sveikus dantis, odą, kaulus. Taip pat reikėtų gerti ir vitaminus. Tinka ir tie, kuriuos vartojote iki gimdymo.“
„Jei po gimdymo mama jaučiasi sveika, kada vėl reikėtų pasirodyti ginekologui?“ – klausiame pašnekovės. „Rekomenduojama po 2 mėnesių, tada, kai planuojama pradėti lytinį gyvenimą.“
 
Keletas patarimų dėl higienos...

Visada, ypač po gimdymo (jei esama tarpvietės kirpimų ar plyšimų), prauskitės nuo makšties link išeinamosios angos. Taip žarnyne esančios bakterijos nepateks į žaizdą ir nesukels uždegimo.
Kiekvieną kartą naudokite nearomatizuotą muilą (kad nesudirgintumėte gleivinės) ar intymiai higienai skirtas priemones.
Jei tarpvietėje atsirado sukietėjimų, pabrinkimų ar jaučiamas pulsuojantis darinys, iš karto kreipkitės į ginekologą.
Norint išlaikyti krūtų formą ir sureguliuoti pieno gamybą, reikia dėvėti maitinančiosioms skirtą liemenėlę, kuri turi būti pagaminta iš natūralaus – geriausia medvilninio – audinio. Liemenėlių turėkite bent dvi ir jas nuolat keiskite.
 
... ir dėl figūros

Dauguma moterų po gimdymo namo išvyksta su dar nemažu pilvuku. Aktyviai mankštinantis susigrąžinti prieš nėštumą buvusią figūrą galima vos per pora mėnesių. Jei gimdymas vyko natūraliai ir be komplikacijų, mankštintis galima pradėti praėjus vos parai po gimdymo.
Kegelio pratimus galima atnaujinti iškart po gimdymo. Jie gali būti daromi bet kokioje padėtyje. Pratimus patartina atlikti iki 25 kartų 4-6 kartus per dieną. Šie pratimai stiprina dubens dugno raumenis – jie vėl pasidaro elastingesni, susitraukia ir pasikelia. Kartu stangresnis pasidaro ir pilvas. Beje, norint, kad dubuo būtų sveikas, verta daryti šiuos pratimus visą likusį gyvenimą.
 
Praėjus trims dienoms po gimdymo, pasikonsultavus su gydytoju, galima daryti rimtesnius pratimus, kurie atliekami gulint ant nugaros: galvos, pečių, dubens kėlimą.
Po mėnesio ar vėliau, kai jau niekur nebeskauda, galima vėl pradėti daryti judresnius pratimus: prisiminti plaukiojimą, bėgiojimą, aerobiką. Tačiau nereikėtų persistengti. Šešias savaites po gimdymo siūloma nedaryti pratimų, kurių metu reikia kelti abi kojas, visiškai atsisėsti arba iki krūtinės suriesti kelius.
Verčiau mankštintis trumpai ir dažnai, o ne vieną kartą per dieną, bet ilgai. Taip labiau padidinamas raumenų tonusas.
 
Aušra Radzevičienė
Šaltinis: žurnalas „Naujagimis“
 
 Mamos Elenos komentaras
Figūra, figūra, figūra... Man beveik labiau patiktų vis dar vaikščioti su nėščiosios pilvuku. Tada bent jau nešiojiesi pateisinamą priežastį dėl padidėjusių savo gabaritų. O štai dabar... Kai tik žvilgteliu pilvo link, vis matau tuos kelis išdavikiškus kilogramus, susirangiusius „barankėlėmis“. Bet kadangi straipsnyje nėra nurodyta, kur rasti sportavimui reikalingos valios, manau, kad ir toliau tik sėkmingai žvilgčiosiu. O gal valgyti reikėtų mažiau? Et, geriau eisiu, ką nors sukrimsiu ir pagalvosiu, kokiu sportu būtų geriau užsiimti... Beje, įdomu, o kiek gi kalorijų žmogus sunaudoja galvodamas?

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą