Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Pagimdžiusios moters kūno vidiniai pokyčiai

Dalintis

Sulaukei didžiojo stebuklo – ant Tavo rankų mažylis. Nuo šiol jauti didžiulę atsakomybę už mažą žmogutį. Atrodo, kad nėra nieko svarbiau už harmoningą kūdikio vystymąsi bei visų jo poreikių patenkinimą. Visgi nepamiršk, kad tam prireiks ne tik meilės, pasiaukojimo ir kantrybės, bet ir sveikatos.

Rengiantis naujos gyvybės išnešiojimui ir gimimui, mamos organizme įvyksta daug pokyčių. Gimus kūdikiui reikia laiko, kol visi organai ir organizmo sistemos, pakitę nėštumo ir gimdymo metu, grįžta į buvusią iki nėštumo būklę.
 
Pogimdyminis laikotarpis prasideda užgimus placentai ir, priklausomai nuo nėštumo, gimdymo eigos bei individualių gimdyvės ypatybių, trunka 6–8 savaites. Suprasdama, kas vyksta Tavo organizme, išvengsi nereikalingo streso, žinosi, kada kreiptis į gydytoją ir sėkmingai planuosi savo kūdikio gimimą.
 
Kas vyksta gimdoje?

Didžiausi grįžtami pakitimai, vadinami involiucija, vyksta lytiniuose organuose. Užgimus placentai, susitraukia gimdos raumenys, ji ryškiai sumažėja, gimdos išoriniai žiomenys (į makštį atsiverianti gimdos kaklelio anga) esti plačiai prasivėrę. Ilgainiui gimda traukiasi, per savaitę jos masė sumažėja perpus, o pogimdyminio laikotarpio pabaigoje gimda jau būna tokia, kokia buvo iki nėštumo.
 
Ką jaučia mama?

Traukiantis gimdai, pirmąsias paras po gimdymo moteris jaučia sąrėminio pobūdžio skausmus pilvo apačioje. Pirmąkart gimdžiusioms skausmas esti silpnesnis, trumpesnis, panašus į maudimą per mėnesines, ir sustiprėja tik žindant kūdikį.
Gimdžiusioms pakartotinai, skausmai gali būti intensyvesni, primenantys gimdymo sąrėmius. Visais atvejais jie yra normalus fiziologinis reiškinys ir nėra pavojingi.
 
Nors gimdos involiucija priklauso nuo daugelio aplinkybių, ją galima pagreitinti reguliariai maitinant kūdikį. Kiekviena moteris pastebi, kad pradėjus maitinti kūdikį, skausmas pilvo apačioje sustiprėja, pagausėja išskyrų iš makšties. Tai rodo, kad gimdos raumuo vis labiau traukiasi, taip pat užspaudžiamos kraujagyslės, tolydžio mažėja kraujingų išskyrų. Pogimdyminiu laikotarpiu rekomenduojama vengti maudymosi karštoje vonioje, nes gali pagausėti kraujavimas.
 
Kokios būna išskyros?

Labai svarbu, kad iki 10–12 dienos po gimdymo, kai užsidarys į gimdą atsiverianti gimdos kaklelio anga, gimda būtų pakankamai susitraukusi ir „išsivaliusi“. Nes gimdos išskyros (liochijos), kuriose yra kraujo, gleivių, pakitusių ir suirusių audinių elementų, yra puiki terpė infekcijai.
 
Ką jūs pastebite?


Pirmąsias 2–3 dienas po gimdymo išskyros iš gimdos būna kraujingos. Kitas keturias dienas išskyros įgauna rusvą spalvą, o 8–14 dieną po gimdymo pasidaro šviesiai gelsvos. Dar vėliau, 3 savaitės pabaigoje, išskyros tampa skystos, šviesios, pilkai balkšvos, negausios ir primena gleives. Žinodama tokią išskyrų iš gimdos kitimo seką, nesunkiai pastebėsi pavojingus pasikeitimus.
 
Pastaba. Higieniniai paketai gerai sugeria išskyras, tačiau prastai praleidžia orą, todėl pagal galimybes reikia leisti odai pakvėpuoti. Jokiu būdu negalima šiuo laikotarpiu naudoti į makštį kišamų tamponų.
 
Reikėtų sunerimti, jei staiga išskyrų labai sumažėjo ar jos visai išnyko. Taip pat jei jos, nepriekaištingai laikantis higienos, įgavo nemalonų kvapą, jei pasirodė grynas kraujas. Visais atvejais reikėtų pasikonsultuoti su ginekologu. Be to, kuo skubiau kreipkitės į gydytoją, jei  pakyla temperatūra, krečia šaltis, atsiranda neįprasti skausmai pilvo apačioje ar kiti požymiai, rodantys, jog prasidėjo komplikacijos.
 
Ar tikrai kiaušidės „miega“?

Iškart po gimdymo, jei nežindomas kūdikis, atsinaujina kiaušidžių veikla, pradeda bręsti folikulai. Kūdikio žindymas stabdo kiaušidžių veiklą, todėl apie 70% žindyvių mėnesinių nebūna. Krūtimi nemaitinančioms moterims mėnesinės dažniausiai atsiranda 6–8 savaitę po gimdymo. Pirmaisiais mėnesinių ciklais ovuliacijos gali nebūti.
 
Lytinius santykius po gimdymo patariama turėti ne anksčiau kaip po 6 savaičių, prieš tai apsilankius pas ginekologą, kuris įvertins lytinių organų būklę. Svarbu žinoti, kad pirmos mėnesinės po gimdymo kiekvienai moteriai prasideda skirtingu laiku, o pastoti galima 2 savaitės iki pirmųjų mėnesinių, kurių pradžią sunku numatyti. Tad, norint išvengti neplanuoto nėštumo, reikia naudoti patikimą kontracepciją nuo pat pirmųjų lytinių santykių po gimdymo. Rekomenduojama, kad iki kito gimdymo praeitų ne mažiau kaip 2 metai. Tiek laiko reikės moters organizmui atsigauti po ankstesnio gimdymo ir maitinimo krūtimi.
 
Jaunai mamai renkantis kontracepcijos būdą, svarbu atsižvelgti, jog:
jei kūdikis maitinamas krūtimi, kombinuotų kontraceptinių tablečių vartoti negalima, nes nedidelis hormonų kiekis gali patekti į pieną. Kombinuotas kontraceptines tabletes galima pradėti vartoti iškart, baigus žindyti kūdikį.
nežindančios kūdikio ar baigusios tai daryti mamos gali vartoti kontraceptines tabletes iki sekančio planuojamo pastojimo. Jokio „poilsio", nutraukiant vartojimą, daryti nereikia. Kontraceptinės tabletės po gimdymo pradedamos vartoti 21–28 dieną. Jei norima pradėti vartoti vėliau, pirmiausia būtina įsitikinti, ar nėra nėštumo, arba sulaukti pirmųjų mėnesinių.
 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą