Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kūdikių odelės priežiūra

Dalintis

Kūdikių odelė yra labai minkšta, jautri, lengvai pažeidžiama. Jai tiesiog būtina ypatinga priežiūra bei tinkamos odos priežiūros priemonės. Kokias pasirinkti?
 
Kūdikių odos ypatumai
 
Kūdikių odelė yra net  penkis kartus plonesnė už suaugusiųjų odą, todėl labai jautri, pažeidžiama, greitai parausta, atsiranda bėrimų. Labai svarbu nuo pat pirmųjų naujagimio dienų tinkamai ją prižiūrėti.
 
Kūdikių odelė yra linkusi sausėti dėl neišsivysčiusių odos riebalinių liaukų, ypač sausėja pernešiotų naujagimių oda.  Oda gali sausėti ir dėl sauso oro, ypač šildomose patalpose.
 
Dėl neišsivysčiusių odos prakaito liaukų porų, prakaito lašeliai kaupiasi po odos paviršiumi, taip atsiranda bėrimas prakaitinė – mažos pūslytės pripildytos skaidraus skysčio. Taip atsitinka perkaitus mažyliui. Plona kūdikio odelė neužtikrina pakankamos termoreguliacijos, todėl naujagimiai greitai perkaista ir atvėsta. Svarbu tinkamai pagal oro temperatūrą parinkti aprangą.
 
Naujagimio spuogai – smulkūs, šiurkšti, baltom viršūnėmėnis spuogeliai - dar vienas bėrimas, gąsdinantis mamytes. Tačiau tai fiziologinis, savaime praeinantis bėrimas. Labai svarbu nekrapštyti, nemaigyti šių spuogelių.
 
Odos iššutimai
 
Iššutimai -  tai paraudusi, dažnai skausminga, perštinti užpakaliuko bei išorinių lytinių organų oda. Iššutimai atsiranda dėl to, kad oda po sauskelnėmis nekvėpuoja, yra drėgna. Po sauskelnėmis drėgnoje ir šiltoje terpėje lengvai dauginasi bakterijos, kurios sukelia odos uždegimą.
 
Pagalba iššutusiai kūdikio odelei:
 
–        kuo dažnesnės oro vonios – leisti kūdikiui pabūti be sauskelnių,
–        dažnai keisti sauskelnes,
–        paraudusią  odelę plauti tik vandeniu, pasituštinus – muilu, jokiais būdais ne drėgnomis servetėlėmis,
–        iššutusią odelę patepti kremu.
            
Kūdikių odelės apsauginės kosmetinės priemonės yra kremas, losjonas, aliejus.
 
Kremai tepami užpakaliuko srityje keičiant sauskelnes. Tokių kremų sudėtyje yra zinko oksido, lanolino, parafino, vazelino, glicerino, aliejaus. Kremai - tai  vandens ir lipidų emulsija, kuri yra tirštesnės konsistencijos, tepama plonu sluoksniu, kad susiformuotų peršviečiama plėvelė.
Cinko oksidas - vandens nepraleidžiantis pagrindas sudaro apsauginį barjerą, kuris padeda odai išvengti kontakto su  dirginančiomis medžiagomis ( šlapimu, išmatomis ) bei jas sutraukia. Puikiai pasidengia ir sukimba su oda. Minkština ir ramina paraudusią odą.

Lanolinas - natūralūs avies vilnos riebalai, turintys daug fizinių ir cheminių  panašumų į odos lipidus ir yra absoliučiai saugus naujagimiui. Šie lipidai atsakingi už drėgmės pusiausvyrą odoje. Ši riebalinė medžiaga sudaro pusiau laidžią plėvelę, kuri yra svarbi atkuriant apsauginę odos funkciją. Lanolinas suformuoja vandens atsargas, kurios užtikrina nuolatinį odos drėkinimą.  Lanolinas palieka minkštos odos pojūtį.

Parafinas, vazelinas, glicerinas taip pat minkština ir drėkina odą ir apsaugo nuo neigiamo aplinkos poveikio. Į apsauginių kremų sudėtį įeina aliejai – lavandų, alyvuogių, migdolų ir kiti. Jie praturtina kremus vitaminais ir suteikia jiems papildomo riebumo.

Losjonas yra skystesnės konsistencijos nei kremas ir naudojamas viso kūnelio odos drėkinimui, dažniau vyresniems kūdikiams po maudynių. Kūdikio odelė turi  būti sveika, be įtrūkimų. Aliejumi suvilgius vatos tamponėlį, galima nuvalyti kremo likučius nuo odelės. Taip pat aliejumi  sutepamos  sausesnės vietos – pažastėlės, kakliukas, delniukai.  
  
Sudocrem - apsaugo, sušvelnina ir padeda atsigauti paraudusiai odai. 
Sudocrem tepamas kiekvieną kartą keičiant vystyklus, taip pat po maudynių. Jis greitai įsigeria į odą, tinkamas vartoti ilgą laiką.
   
Dėmesio! Kalėdinė akcija!  
 
Perkant Sudocrem 125 g, dovana – firminis meškukas. 
Ieškokite „Maxima“ parduotuvėse Kūdikių skyriuje.
Meškiukų kiekis ribotas.
 
Svarbu !
 
Jei iššutimas ar bėrimas nepraeina savaime ar gydomas, būtina gydytojo pediatro konsultacija
 

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą