Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Mamyte, nebijok...

Dalintis

Pateikiame smulkių žinučių atmintinę, kad mamoms, grįžusioms namo su mažu brangiausiu savo turtu, būtų ramiau ir aiškiau.
 
Kada laukti gydytojo ir seselės vizito grįžus iš ligoninės namo?
Iš poliklinikos pirmąją arba antrąją dieną turėtų ateiti naujagimių slaugytoja. O savaitės bėgyje aplankyti vaikų gydytojas. Beje, dažnai mamos nežino, kad jas turėtų aplankyti ir akušerė iš moterų konsultacijos, kurią mama lankė būdama nėščia. Tad mama turi teisę reikalauti šio vizito. Akušerė gali suteikti dvigubai daugiau žinių. Ne tik apie naujagimį, bet ir apie pačios mamos sveikatą: kaip prižiūrėti krūtis, kaip maitinti, ką valgyti pačiai, kaip prižiūrėti tarpvietę, jei ši buvo kirpta ir t.t.  
 
Nau­ja­gi­mis ne­te­ko svo­rio
Svei­kas ir išnešio­tas nau­ja­gi­mis sve­ria nuo 3400 iki 4000 g (pa­si­tai­ko ir dar sun­kes­nių), jo ūgis daž­niau­siai – 48–52 cm. Ūgis ir svo­ris daž­niau­siai yra pa­vel­di­mi iš tė­ve­lių. Tie­sa, ber­niu­kai sve­ria šiek tiek dau­giau nei mer­gai­tės. Ant­ras ir tre­čias kū­di­kis šei­mo­je sve­ria dau­giau nei pir­ma­gi­mis.
 
Ne­re­tai ma­my­tės iš­si­gąs­ta su­ži­no­ju­sios, kad ly­giai po sa­vai­tės jų nau­ja­gi­mis ėmė ir ne­te­ko svo­rio. Tai na­tū­ra­lu, nes pra­ran­da­ma daug skys­čių. Pir­mo­sio­mis gy­ve­ni­mo die­no­mis nau­ja­gi­miai ne­ten­ka apie 10 proc. pir­mi­nio svo­rio. Jei gi­mė 4 kg „ga­liū­nas“, tai po pen­kių die­nų jis svers tik 3600 g. Ta­čiau jau 5–6 die­ną svo­ris vėl ims di­dė­ti. Per pir­mą­jį mė­ne­sį nau­ja­gi­mis vi­du­ti­niš­kai tu­rė­tų pri­aug­ti apie 500–600 g (skai­čiuo­jant nuo gi­mi­mo svo­rio).
 
Va­lio – į lau­ką!
Ka­da pir­mą kar­tą nau­ja­gi­mį iš­vež­ti į lau­ką? Gy­dy­to­jai re­ko­men­duo­ja jau pra­ėjus sa­vai­tei po gi­mi­mo. Tai ga­li­ma da­ry­ti ir žie­mą, jei lauke sausas oras ir ypač, jei šviečia saulė. Svarbu, kad oro tem­pe­ra­tū­ra būtų ne že­mes­nė nei 5–8 laips­nių šal­čio. Bū­ti­na vai­ku­tį tin­ka­mai ap­reng­ti – lau­ko dra­bu­žė­liai tu­ri bū­ti šil­ti, bet leng­vi. Bū­ti­nai ap­klo­ki­te ant­klo­dė­le, o bū­da­mi lau­ke pa­tik­rin­ki­te, ar vai­kui ne­šal­ta. Jo no­sy­tė, ran­kos ir ko­jos tu­ri bū­ti šil­ti.
 
Va­sa­rą ar pa­va­sa­rį iš­ve­žę vai­ku­tį į lau­ką bū­ti­nai už­dė­ki­te leng­vą ke­pu­rai­tę, sle­pian­čią au­sy­tes. Lau­ke ve­ži­mė­lį sta­ty­ki­te taip, kad tie­sio­gi­niai sau­lės spin­du­liai ne­pa­siek­tų nau­ja­gi­mio. Ge­riau­sia vie­ta – me­džių še­šė­ly­je.
Prieš ve­žant į lau­ką re­ko­men­duo­ja­ma pa­keis­ti saus­kel­nes ir nau­ja­gi­mį pa­mai­tin­ti – ta­da gry­na­me ore jis pa­lai­min­gai mie­gos.
 
Bijau pažeisti momenėlį…
Kūdikio didžiojo momenėlio skersmuo iki 6 mėn. būna 2–2,5 cm; 6–9 mėn. – 1–2 cm; 9–12 mėn. – 0,5–1 cm. Jį dengia elastingas audinys. Kartais mažyliui kvėpuojant momenėlis pulsuoja. Pakėlus kūdikį momenėlis šiek tiek įdumba ir pulsuoja, o paguldžius – išsilygina. Jei vaikutį paguldžius momenėlis išlieka įdubęs, pasitarkite su gydytoja.
 
O gal rachitas?
Rachitu dažniausiai serga pirmųjų dvejų metų vaikai. Ankstyvieji rachito požymiai pastebimi pirmaisiais dviem gyvenimo mėnesiais. Vaikui esant 3–4 savaičių tėvai gali pastebėti prasidedančio rachito požymius: kūdikis pasidaro neramus, irzlus, dirglus, krūpčioja nuo garso ar šviesos, blogai miega, prakaituoja, ypač jo pakaušis. Dėl nuolatinio prakaituojančio pakaušio trynimo į pagalvę atsiranda „rachitinė plikė“. Sumažėja kūdikio raumenų tonusas, užkietėja viduriai.
 
Laiku nepastebėjus ankstyvųjų rachito požymių ir nepradėjus gydyti, po 3–4 savaičių pradeda minkštėti kaukolės didžiojo momenėlio bei siūlių kraštai, suplokštėja pakaušis.
Rachito profilaktikai labai svarbus natūralus maitinimas krūtimi. Jei reikalingas gydymas, jį gali paskirti tik vaikučio gydytojas.
 
Kodėl naujagimis atpila?
Atpylinėjimas labai gąsdina mamas, bet jis nėra toks pavojingas. Daugeliui kūdikių nėra visiškai susiformavęs sfinkteris (raumuo) tarp stemplės ir skrandžio, todėl yra atpilamas „sutrauktas“ pienukas. Mažyliai atpila, jei pavalgę nesugeba atsirūgti, jei per maža ar per didelė čiulptuko skylutė, jei blogai laikomas buteliukas, čiulptuke daug oro, jei persivalgyta.
 
Stenkitės kad vaikutis kuo mažiau prisirytų oro, taisyklingai maitinkite, net maitinimo vidury galite kūdikį pakelti stačiai ir padėti atsirūgti. Miegoti vaikutį guldykite ant šono. Dažniausiai atpylinėjimai baigiasi pradėjus maitinti kietu maistu, košytėmis. Tačiau kartais šios problemos vargina ir iki vienerių metų.
Neišsigąskite, jei atpiltame piene pastebėjote truputį kraujo (taškelių ar gyslelių). Jeigu maitinate krūtimi, dažniausiai tai būna jūsų kraujas iš įskilusio spenelio arba trūkusio stemplės kapiliaro. Trūkęs kapiliaras užgyja greitai, tai mažylio sveikatai pavojaus nesukelia.

Reikėtų sunerimti, jei kūdikis atpila fontanu, blogai auga ar mažėja jo kūno svoris, jei vaikutis dažnai užspringsta, atsirūgdamas ir atpildamas tampa neramus, raitosi, keičiasi jo veiduko mimikos, jis verkia ir akivaizdu, kad jam skauda. Visais šiais atvejais pasikonsultuokite su mažylio gydytoju. 
 
Šaltinis: žurnalas „Naujagimis“

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Silvija Data: 2017-05-09 13:05:31
Pamenu, kaip ir man buvo baisu susilaukus pirmojo vaiko... Labiausiai neramu buvo dėl maitinimo krūtimi. Bet kuo mažiau nerimo galiu pasakyti tuo geriau... O jei įdomu apie kūdikio maitinimą krūtimi galite paskaityti http://www.avent.limedika.lt/kudikiu-prekes/maitinimas-krutimi/5/itemlist

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą