Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Norim Barbės plaukų

Dalintis

„Kai pirmą kartą išvydome Emiliją, labai nustebome. Iš kitų naujagimių ji išsiskyrė tuo, kad buvo su ilgais pelenų spalvos plaukais, - laiške pasakoja Liana iš Vilniaus. – Gydytojai iš karto pavadino Barbe...
Emilija – jau seniai nebe kūdikis, o graži ir guvi ilgaplaukė mergytė. Jos plaukai – šviesūs ir tankūs. „Barbė“, - dažnai girdime iš praeivių ir tuo labai didžiuojamės.
 
Tačiau ką daryti, kad ir toliau dukters plaukai būtų purūs ir švelnūs it šilkas? Beje, viena kaimynė siūlė plaukus kirpti trumpai, o kita patarė išvis plikai. O gal tai būtina? Be to, labai rūpi sužinoti, kodėl vieni vaikai gimsta su ilgais plaukais, o kiti plikučiai. O gal galėtumėte pateikti patarimų, kaip prižiūrėti vaikų plaukus, kad jie būtų gražūs, tankūs ir gerai augtų.“
 
„Gauruotais“ tampama dar negimus
Patys pirmi plaukeliai mažyliui ant galvelės pradeda augti apie 20-ą nėštumo savaitę. Iki devinto mėnesio kai kurių plaukai taip suveši, kad vaikai gimsta beveik gauruoti. Beje, po kelių savaičių tie gležni plaukučiai nuslenka, o po to pradeda augti sveiki ir gražūs plaukai. Tad kaip juos prižiūrėti?
 
Įsigykite pirmąsias šukeles
„Basai“ galvytei labiausiai tiks lanksčių plaukų šepetys. Juo švelniai masažuodamos braukite vaikeliui per galvytę. Rimtas šukas teks pirkti pusantrų metų mažyliui. Jos turėtų būti nedidelės (kad tilptų mažam delniuke) ir su minkštais dantukais. Svarbu, kad šie nebūtų aštrūs. Todėl susiruošusios pirkti lengvai perbraukite šukomis sau per delną. Jei duria, vadinas, durs ir vaikui. Jei mažylio ševeliūra tanki, šukas rinkitės su ilgesniais dantukais.
 
Koks šampūnas tinkamiausias?
Vaikų galvos oda švelnesnė ir jautresnė nei suaugusiųjų. Be to, vaikų plaukai labai lengvai pažeidžiami. Todėl galvą trinkite specialiais vaikiškais šampūnais (pirkite tik rimtų firmų gaminius). Jie ne tik patikrinti dermatologų, bet ir pritaikyti gležniems plaukeliams bei švelniai kūdikio odai.
Tam, kad vaikų plaukai augtų stipresni, šampūnai yra su ramunėlių ekstraktu ir turi vitaminų B2 ir B5. Vaikiškų šampūnų privalumas yra ir toks, kad jie negraužia akių.
 
Plikos galvelės švaros procedūra
Vaikų plaukai riebaluojasi mažiau nei suaugusiųjų. Todėl juos trinkti pakaktų kartą per savaitę arba kartą per dešimt dienų. Mažiesiems, ypač plikiams, teturintiems tik keletą pūkučių, šampūno tiesiai ant galvytės nepilkite. Verčiau atskieskite šiltu vandeniu arba šampūnu muilinkite savo rankas (taip jį tarp delnų sušildysite) ir tik tada trinkite galvytę. Po to plaukite šiltu vandeniu.
 
Kaip trinkti plaukus?
Jei vaikutis nuo pirmų dienų turi tvirtas garbanėles, pirmiau šampūno pilkite sau ant delno, o tik po to vaikui ant plaukų. Kai šampūnas gerai išputos, skalaukite šiltu vandeniu. Maudynių pabaigoje plaukus galima skalauti ramunėlių nuoviru (jo temperatūra – apie 34-36 laipsnius).
 
Jei vaikelio plaukai veliasi, juos sunku iššukuoti, galiukus galima skalauti kondicionieriumi arba po maudynių sutepti plaukų skysčiu. Jo skalauti nereikia.
Po maudynių plaukus tik nusausinkite rankšluosčiu. Stipriai šluostyti ir trinti nereikia, nes šlapi plaukai yra ypač jautrūs ir pažeidžiami, todėl greitai lūžta.
 
Jauniausioms barbėms
Iki ketverių metų vaikų plaukai labai ploni, todėl dažnai susivelia į vadinamąjį kaltūną. Kad taip neatsitiktų, ilgus plaukus reikia nuolat šukuoti. Leiskite tai daryti dukrelei pačiai. Tegu šukuoja iš dešinės į kairę ir atvirkščiai, „prieš plauką“ ir įprasta tvarka.
Beje, nereikėtų plaukų nuolat segti arba rišti gumytėmis toje pačioje vietoje. Geriau dažnai keisti šukuoseną. Antraip tose pačiose surišimo vietose plaukai gali pradėti retėti.
 
Atpalaiduojantis masažas
Jei norite, kad plaukai būtų stipresni ir tankesni, masažuokite juos. Masažuoti galima trenkant plaukus. Apglėbkite rankomis vaiko galvą ir pirštų galiukais „vaikščiokite“ po galvelę pirmyn atgal. O vakarais net trejų metų vaiką pasisodinkite ir švelniai šukuokite plaukus į skirtingas puses. Prieš miegą toks masažas padės nurimti ir atsipalaiduoti.
Jei auginate dukterį, galite pasisodinti ją priešais veidrodį. Šukuodami pasišnekėkite apie plaukų ilgį, šukuoseną ir t.t. Svarbu, kad ši procedūra būtų maloni ir jums, ir vaikui.
 
Kiaušininė kaukė
Grožio receptuose dažnai teigiama, kad plaukus pagražins įvairios alijošių, dilgėlių, net česnako nuovirų kaukės. Vieninteliai „nekalčiausi“ ir tinkantys vaikų plaukams produktai – ramunėlių nuoviras arba kiaušinio trynys.
Receptas paprastas: kiaušinio trynį sumaišykite su keliais lašeliais citrinų sulčių ir įtrinkite į plaukus. Po kelių minučių išskalaukite šiltu vandeniu. Beje, galima naudoti ir putpelės kiaušinius (reikės 2-3-ų). Tuomet atskirti baltymo nuo trynio nereikia. Po kaukės vaiko plaukai blizgės ir bus švelnūs it šilkas.
 
Ilgaplaukis ar „basagalvis“?
Specialistai teigia, kad plaukų ilgis, tankis ir spalva yra genetiškai užkoduoti. Todėl visiškai nukirpus pirmas garbanas, tikrai neverta tikėtis dar ilgesnių garbanų „šuolio“. Tačiau trejų ketverių metukų vaikui nevenkite kurti naujos šukuosenos. Tereikia dažniau kirpti. Juk trumpus plaukus prižiūrėti lengviau.
 
Gabrielius Gučas

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą