Kvepiančiai virtuvei...
Didžiulės
sniego pusnys už lango, aplink sklandanti kalėdinė muzika bei masiškai
kepami meduoliai maisto tinklaraščiuose vis labiau artina šventes.
Suprantu, kad virtuvėse, vykstant švenčių repeticijoms, kai kepami
sausainiai, pyragai, kūčiukai ir ruošiamos silkių variacijos, šventinių
kvapų netrūksta. Tačiau, gal kam nors, ypač jei neatgrasus gvazdikėlių
aromatas, pravers keletas idėjų virtuvei ir namams...
Gvazdikėliais
smaigstyti apelsinus ir mandarinus pradėjau prieš kokius penkis ar
septynis metus. Tai britų išmislas. Dailiai ir įdomiai atrodo, skaniai
kvepia, puikiai tinka dovanoms.
Šiandien
tai jau tikrai ne naujiena, bet prieš keletą metų gvazdikėliais
prismaigstytas kamuoliukas sukeldavo didelę nuostabą ir susižavėjimą,
mat dėl baktericidinių savybių gvazdikėliai "užkonservuoja" citrusinius
vaisius ir pastarieji ne supūva, o sudžiūva - susitraukia, sukietėja,
sakyčiau net suakmenėja ir tokie išlieka keletą metų, kol neatsibosta.
Sudžiūvusių kamuoliukų kvapas išblėsta, jais galima baidyti kandis
spintose. Aš tokių turiu jau visą kolekciją, nuo praeitų, užpraeitų ir dar ankstesnių Kalėdų:
Gvazdikėlius smaigstyti
į apelsiną ar mandariną galima įvairiai - padengti visą vaisių,
formuoti raštą - eilutes, žvaigždutes, juosteles ar dar kaip nors
kitaip:
Vaisius
prieš tai reiktų švariai nuplauti karštu vandeniu. Smaigstyti galima
pasitelkiant medinį pagaliuką (dantų krapštuką) arba iš kart,
gvazdikėlių kotelius kaišiojant į žievę. Žievė ties gvazdikėliais po keletos
dienų ims tamsėti, palaipsniui šis patamsėjimas apims visą vaisių,
įskaitant ir tuščius plotelius. Dar po savaitėlės patamsėjusi žievelė
sukietės, po kiek laiko išdžius ir pats vaisius. Kartais pasitaiko, kad citrusas pradeda gesti, todėl geriau rinktis nedidelius apelsinus ar mandarinus.
Galima
žaisti ir su citrusinių žievėmis, juk dabar pats apelsinų - mandarinų
valgymas! Tiesiog peiliu lupant apelsino žievę, sukti ratu (spirale) ir
po to raityti "roželę", kurią reikia palikti šiltai (pvz., ant
radiatoriaus), kad nepradėtų pelyti ir išdžiūtų (prismaigstytus
apelsinus galima greičiau išdžiovinti taip pat padėjus juos ant
radiatorių ar šildomų grindų). Iš apelsino gausis didesni, iš mandarino
mažesni žiedeliai. Iš didesnio greipfruto žievės galima susukti stambų
žiedą.
Išdžiūvę
žiedelių pakraščiai pasiraito, patamsėja, suplonėja, užsitvirtina.
Pakraščius galima pasidabruoti ar paauksuoti (purškiamais dažais).
Laikosi tiek, kiek tik norisi:
Raminantis
užsiėmimas vakare, sėdint prie TV, tuo pačiu atbaidantis visokio plauko
ore sklandančias negėrybes. Pasitelkus fantaziją ir keletą papildomų
priemonių, pvz., cinamonų lazdelių, žvaigždinių anyžių, nelukštentų
graikinių ar kitokių riešutų, kūčiukų, meduolių, žvakių, kankorėžių,
kriauklių ar dar ko nors, galima susikurti patį kvapniausią Kalėdų
laukimą...
|