Maistą, o tuo labiau skanėstus, galima ne tik valgyti, bet galima
kartas nuo karto ir su juo pažaisti. Ir nesvarbu ar būtumėt suaugęs ar
vaikas :)
Noriu
pasidalinti labai smagiu mini sausainėlių receptu, dekoravimo
technikomis ir idėja, kaip orginaliai patiekti ant stalo
sausainėlius namiškiams :) Man labai patinka cukriniai sausainiai,
nes juos labai paprasta pasigaminti, o tuo labiau, kad ingredientus
tikriausiai jau turite savo virtuvėje. Tešlai:
- 410 g universalių miltų
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
- 200 g cukraus
- 230 g sviesto, gali būti pasūdytas, neatitirpintas ir supjaustytas kūbeliais
- 1 kiaušinis
- 3/4 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto (gali būti ir vanilės pudra)
- 1/2 arbatinio šaukštelio gryno migdolų ekstrakto
Kaip pasigaminti:
-
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
-
Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius.
-
Naujame inde sumaišykite sviestą ir cukrų.
-
Pridėkite kiaušinį ir ekstraktus (vanilę bei migdolus) ir viską sumaišykite.
-
Po mažu pilkite miltų mišinį visą laiką maišydami.
-
Tešla gali būti šiek tiek trapi, bet gerai ją suminkykite rankomis prieš kočiuojant.
-
Pabarstykite stalą miltais ir iškočiuokite tešlą.
-
Mini patarimas: išspaudus tešlą formelėmis, rekomanduojama tešlos sausainiukus
palaikyti apie 5 minutes šaldytuve su visa skarda prieš įdedant į
orkaitę. Kaip sausainių formeles galite panaudoti iš tikrųjų bet ką, ką
tik sugavojate, kaip pavyzdžiui metaliukus nuo dekoravimo rinkinio,
metaliukus nuo žvakučių ir t.t.
- Kepkite sausainiukus apie 10 – 12 minučių.
Pataba nr.2 Šokoladiniams sausainiukams į tešlą pridėkite šiek tiek kakavos (apie 60 g).
Kaip pasigaminti dekoravimui skirtą masę.
Tiesa pasakius nelabai žinau kaip ji vadinasi lietuviškai, bet angliškai tai “royal icing” :).
Keli patarimai:
- Visada
pradėkite darbuotis su šiek tiek standesne mase, o jeigu reikės,
tiesiog pridėkite lašelį vandens. Naudokite standžią masę dekoravimui,
skystesnę – užpildams.
- Indą, kuriame yra masę, uždenkite su drėgnu rankšluoščiu. Tai padės masei nesustingti.
- Jeigu jaučiate, kad masė šiek tiek per skysta, ir jums reikia ją sustandinti, pridėkite cukraus pudros.
Taigi, jums reikės:
- 2 kiaušinio baltymų
- 900 g cukraus pudros (sunaudosime ne visą – priklausomai nuo norimo standumo)
- 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių
- didelio indo
- mikserio su kabliniais suktukais
Kaip pasigaminti:
-
Sumaišykite kiaušinio baltymus ir citrinos sultis. Pridėkite šiek tiek išsijotos cukraus pudros ir pradėkite maišyti.
-
Maišykite
masę su mikseriu ir vis prdėkite cukraus pudros. Maišykite ir dėkite
cukraus pudros kol masė taps tokia standi, kokios jums reikės.
- Likusią masę, kurios nebenaudosite uždenkite su dangteliu ar drėgnu rankšluoščiu ir laikykite šaldytuve.
Atidėkite i dubenį dalį dekoravimui skirtos masės ir įmaišykite maistinius dažus.
Štai ir prasideda visas linsmumas ! :) Dekoruokite savo sausainiukus kaip tik sugalvojate. Smagumėlis!
Kaip pasigaminti saisainėlių stendukus:
Išspauskite formeles ir su šiauduku pradurkite skylutes viduryje.
Įdėkite į šaldytuvą 10 minučių, iškepkite ir skylutes dar kartą patikrinkite su šiaudeliu, ar jos nesusitraukė.
Pasinaudokite balta dekoravimo mase, pirmiausia apveskite kontūrus, o vidurį pripildykite šiek tiek skystesniu užpildu.
Šiaudelį panaudokite kaip stendo stovą.
Štai
ir smagiausias sausainėlių stendas. Maloni dovana bet kokia proga, tad
kodėl nepasigaminus mini sausainėlių valentino dienos proga? ;)
Skanaus!
Šaltinis:
http://pagamintarankomis.lt/mini-sausainukai-zaisminga-dovana-visai-seimai/
|