Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

7 vaiku ugdymo klaidos, kenkiančios vaiko savivertei

Dalintis

Daugelis vaikų auklėjimo metodų gali ne tik pakenkti tėvų ir vaikų santykiams, bet ir menkinti vaiko savivertę. Vaiku ugdymas – atsakingas kasdienis, bet nebūtinai sunkus, darbas. Faktas: reikia ugdyti sveiką vaiko savivertės jausmą, kad jis galėtų ramiai priimti gyvenimo smūgius ir lengviau atsitiesti po jų. Be to, sveikas savivertės jausmas padės vaikui mokantis pačiam savarankiškai daryti sprendimus ateityje – tai ypač svarbu paauglystėje, kai bendraamžių įtaka labai stipri ir vaikas turės atsispirti pasiūlymams išbandyti alkoholį, cigaretes, narkotikus.

Taigi:

1. Venkite kyšių. Pavyzdys: „Jei pamaitinsi šunį, duosiu tau tavo kišenpinigius.“ Svarbu: vaikų apdovanojimas yra tinkama priemonė, bet venkite kyšių, – vaikai turi anksti suvokti, kad yra dalykų, kuriuos jis privalo daryti (pvz., susitvarkyti kambarį), nes jis yra atsakingas pilnavertis šeimos narys, o ne dėl to, kad kažkas jam už tai moka pinigus. Patarimas: skirkite vaikus būti atsakingais už jiems įveikiamus darbus kuo anksčiau vaikystėje, kad tai taptų įpročiu. Tai lengviau, nei mokinti to vėliau. Net dar tik metų sulaukęs vaikas gali būti skatinamas susitvarkyti žaisliukus.

2. Venkite grasinimų. Pavyzdys: “Jei nesusitvarkysi kambario, neisi į žaisti lauką.” Taigi: grasinimai ne ką geriau nei kyšiai. Kodėl: mes dažnai vaikams nusileidžiam, todėl jie greit supranta, kad pirmas grasinimas yra bevertis, nes mes jo nevykdysime. Todėl jie galvoja, kad ir kiti grasinimai bus taip pat beprasmiai, nerimti. Esmė: jei jau grasinate, pasistenkite, kad vaikas suprastų, kad tai vienas vienintelis grasinimas, paskutinis įspėjimas, – o tada jį vykdykite. Taip tikrai sumažinsite tikimybę, kad grasinimų kada nors iš viso prisireiks.

3. Venkite priekabių. Pavyzdys: “Ar tu jau paruošei savo namų darbus?” Problema: priekabiaujantys tėvai prisiima atsakomybę už vaiko reikalus ir vaikas taip ir neišmoksta tapti atsakingu už savo veiksmus, – o tai yra būtina sąlyga vystytis savivertei. Vaikui nebūtina jam viską priminti. Patarimas: nedarykite nieko ir žiūrėkite, kokios bus vaiko užmaršumo ar neatsakingumo natūralios pasekmės. Dažniausiai: vaikas bus mokytojos išbartas už neatliktus namų darbus ir tikrai didelė tikimybė, kad sugėdintas vaikas ateityje atsakingiau rūpinsis savo reikalais.

4. Venkite kritikos. Pavyzdys: “Tau ir vėl nepasisekė, taip?” Esmė: net jei tėvai vaikams primena jų klaidas turėdami gerų ketinimų ir tikslų – norėdami padėti, kritika vaiką dažnai įžeidžia, piktina. Svarbu: vaikui reikia teigiamo, o ne neigiamo skatinimo, kad vystytųsi jo savivertė. Vietoje to: tėvai turi stengtis pastebėti tai, ką vaikas daro gerai, kas jam sekasi, ir už tai girti.

5. Venkite pliaukštelėjimų. Dauguma ekspertų sutinka, kad sudavimai nėra tinkama auklėjimo priemonė, ir jų reikia vengti. Kodėl: trumpalaikis efektas gal ir yra, bet ilgalaikėje perspektyvoje tai kelia pasipiktinimą ir atmetimo reakciją. Paaiškinimas: jei vaikas galvos, kad sudavėte neskaudžiai, jis manys, kad tai visai nebloga bausmė už tai, ką jis padarė, ir tęs tuos veiksmus. Jei vaikas galvos, kad sudavėte per stipriai, manys, kad tai nesąžininga, ir tai skatins jo pasipriešinimą, maištavimą.

6. Venkite veiksmo atidėjimo. Pavyzdys: “Tu tik palauk – grįš tėtis, pažiūrėsim, kaip jam tai patiks!” Bet: net ir dvi valandos vaikui yra amžinybė, ir per tą laiką ryšys tarp įvykusio (ir seniai užmiršto) nusižengimo ir bausmės dingsta. Rezultatas: suglumęs ir įsiutęs vaikas. Patarimas: bet kokia bausmė turi įvykti iš karto.

7. Venkite nenuoširdžių pagyrų. Pavyzdys: “O, kaip puiku, koks protingas berniukas”. Esmė: visada venkite nenuoširdžių pagyrų – jas “pagauna” net visai mažas vaikas ir ilgainiui gali prarasti pasitikėjimą jumis. Patarimas: raskite, pastebėkite tai, už ką galite pagirdi nuoširdžiai. Pavyzdžiui: “Tavo gramatikos pažymiai šią savaitę pagerėjo, o tu ir mokeisi taip sunkiai. Man tai tikrai labai patinka.” Taip jūs parodysite, kad pastebėjote vaiko pastangas ir pasiekimus ir tai jums svarbu, ir taip skatinsite vaiko savivertę.


Šaltinis:

http://www.seneliumeile.lt/straipsniai-vaiku-ugdymas

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą