Dilgėles jau kelios savaitės kaip styro po kojomis ir yra vartojamos –
į kokteilius, sriubas ar salotas. Pasirinkau keletą įdomių faktų apie
šį supermaistą.
100 g dilgėlių yra:
Kalcio – ~50% RPN (rekomenduojama paros norma)
Fosforo – ~50% RPN
Geležies – ~60% RPN
Beta karotino (vitamino A prekursorius) – ~260% RPN.
Vitamino A – ~50% RPN. Vitaminą A organizmas sugeba kaupti, todėl truputį daugiau nei reikia nėra blogai
Vitamino C – ~200% RPN (>3 kartus daugiau nei apelsinuose ar citrinose)
Vitamino K – ~620% RPN. Vitaminas K irgi kaupiamas.
Ląstelienos – ~30% RPN.
Yra dar ir daugiau mikroelementų bei vitaminų – magnis, B1, B2, E, bet kiekiai ne tokie įspūdingi . 100 g gal ir nėra labai mažai, bet susimalus žalią kokteilį suvartoti vienu kartu tikrai galima . 100 g dilgėlių atrodo daug maž taip:
Keli praktiniai patarimai:
Dilgėles skinti jaunas.
Imti geriausiai viršutinius 6 lapelius.
Dilgėlės vartojamos iki žydėjimo, kai nutįsta “kasos” su sėklomis.
Rinkti geriau su guminėmis pirštinėmis .
Galima užsišaldyti ar užsidžiovinti žiemai. Prieš šaldant rekomenduojama nuplikyti ar 1-2 min. pavirti.