Nuo dvylikto mėnesio vidurio po truputėlį galima bandyti pratintis prie bendro šeimos maisto. Pradžiai tiktų trinta daržovių ar pieniška sriuba. Tik ji turėtų būti nepersūdyta ir išvirta be aštrių prieskonių: lauro lapų, pipirų.
Kūdikiui maistą geriau pagardinti tokiais prieskoniais kaip krapai, petražolės, mairūnas.
Atsargiai su sriubos tirščiais. Kol kas gal geriau sriubytę vaikui duoti be tirščių. Paspringti makaronu tokiame amžiuje – vieni niekai.
Geriau neskubėti su keptu maistu. Galima vaikelį pamaitinti miltiniu blynu. Kito kepto maisto galima duoti nebent vieną kitą gabaliuką iš patiekalo vidurio, tik ne skrudintų pakraščiukų. Sunkokai virškinami bulviniai blynai.
Atkreiptinas dėmesys, kad bet koks maistas nuo tėvelių stalo mažajam šeimos nariui net ir persiritus per vienerių metukų slenkstį turi būti gerai susmulkintas. Vaiko dantukai silpni, visi išdygs tik sulaukus maždaug 3,5 metukų. Tad kąsnelis picos ar šašlyko gali baigtis negalavimu, nes blogai sukramtytas maistas tokio amžiaus vaiko skrandukui – tikras priešas. Daržovės vis dar turi būti sutrintos trintuve, net jei jau bandytumėte duoti ne virtų, o žalių.
Tačiau jau galima bandyti kartais vaikui duoti visą puselę obuolio ar kriaušės. Tik būtinai nulupkite žievelę ir kruopščiai išrinkite visas sėklytes. Labai svarbu nulupti luobelę ir išrinkti sėklytes duodant vaikui vynuogę. Vaisių žievė – sunkiai virškinama, nuo jos gali pūsti pilvuką. Naujų, ypač sunkiau virškinamų produktų duodama po mažai, dozę didinant palaipsniui ir stebint, kaip šis maistas vaikutį veikia.
Pereinant prie bendro šeimos katilo tuo pačiu turėtų vykti vaikelio atpratimas nuo tokio didelio mamos pienuko kiekio. Baigiantis dvyliktajam mėnesiui vaikučiui jau turi pakakti 200-300 ml pieno per parą. Didelį iki šiol suvartotą pieno kiekį rekomenduojama po truputį keisti vis didesniu kiekiu kefyro, jogurto, varškės, varškės sūrio, pieno įpilti į sriubytę, košytę. Puikus pieno pakaitalas – virti varškėčiai. Kepti varškėtukai kaip ir viskas šiame amžiuje jokiu būdu negali būti pridegę.
Kalbant apie žuvies patiekalus: mažiukui dar jokiu būdu negalima rūkytos žuvies. Keptos šiek tiek galima, tačiau vertingiausia – virta ar troškinta. Žinoma, labai svarbu išrinkti visas ašakas, bei nulupti odelę. Iki 3 metų vaikučio geriau nevaišinti krabų lazdelėmis, vėžiagyviais. Peranksti užvalgius šių skanumynų, vaikelis gali likti jiems alergiškas ilgą laiką.
Duoną vaikui reikia pirkti kuo paprastesnę ir geriau baltą. Tinka ir batonas. Nuo juodos duonos mažyliui gali pūsti pilvuką, tačiau po truputį galima pratinti ir prie jos. Tačiau šiame amžiuje iki pat 3 metukų reikia atidžiai stebėti, ar vaikelis jau pasiruošęs valgyti duoną. Beje visus miltinius patiekalus – duoną, sausainius, miltinius blynus, kruopų košę - vaikeliui reikėtų duoti kartu su daržovėmis, vaisiais ar mėsyte. Jei mažylis valgys tik miltinį patiekalą, didelis pavojus, kad pilvukas užsikiš.
Sausainiais ar kukurūzus rinkite vaikučiui pačius paprasčiausius – be jokių kremų, įdarų ar užpilų - kad juose būtų mažiausiai konservantų, dažiklių, sintetinių kvapų. Geriausia jei pati iškepsite pyrago. Galima su varškės ar vaisių įdaru. Kukurūzai taip pat turėtų būti be cukraus ar kitų priedų. Apie saldainius iki vienerių metų negali būti nė kalbos. Kuo vėliau vaikas susipažins su saldainiais, tuo puikiau. Būtų geriausia, jei iki 3 metų vaikas jų visai nežinotų.
Ledai ir grietinėlė taip pat tegu palaukia, kol sukaks vienerių metukų jubiliejus. Beje, ir vėliau juos reikia rinktis kuo mažiau prisodrintus įvairiausių dažų ir saldiklių.
Šiame amžiuje labiausiai tinkantys gėrimai be mamos pieno – arbata su uogiene, natūralios namie spaustos lietuviškų vaisių sultys, nesaldinta arba vos vos saldinta arbata.
Maisto produktai, kuriais galima maitinti dvylikos mėnesių kūdikį
Daržovės
|
Sviestas, Aliejus
|
Žuvis
|
Mėsa
|
Vaisiai
|
Kruopų košė
|
Pieno produktai
|
bulvė,
morka,
kopūstas,
brokolis, žiedinis
kopūstas,
agurotis,
cukinija,
patisonas,
pupelė.
|
alyvuogių,
sojų,
kukurūzų,
saulėgrąžų,
rapsų.
Geriausia šaltuoju būdu spaustas, nerafinuotas.
|
vertingiausia – menkė,
jūros lydeka,
plekšnė.
|
galvijų,
triušiena,
kartais – neriebi
kiauliena ir
paukštiena.
Kiaušinis.
|
Švieži Lietuvoje augantys vaisiai ir uogos. Iš egzotinių vaisių galima paragauti banano, kivio bei persiko.
|
ryžių,
grikių,
avižų,
miežių,
kukurūzų,
rugių,
sorų,
manų.
|
Kefyras,
jogurtas,
varškė,
varškės
sūris,
Karvės pienas.
|
Jau galima po truputį pereiti prie bendro šeimos maisto. Bet nepersūdyto ir pagardinto tik natūraliais prieskoniais
Parengė Audronė Pociutė