Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Arbata - gyvybės eliksyras

Dalintis

Klausimai - atsakymai

Arbatos (lot. herba - žolė) lapelyje yra daugiau nei 130 įvairių naudingų žmogaus organizmui medžiagų, todėl ji gerai visiems: kūdikiams, mažiems vaikams, jaunuoliams, suaugusiesiems, senukams. Arbata ne tik gaivina (geriama karšta, šilta, drungna ar su ledu), bet ir yra pirmas, beje, natūralus vaistas sunegalavus.
Tiesa: mažamečiams vaikams, nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms reikėtų gerti tik silpną, nedaug pasaldintą arbatą.
 
 
Juodoji ir žalioji arbata - puikus vai­kų mitybos produktas, tik jį reikia de­ramai paruošti. Svarbiausios taisyklės:
● kūdikiams ir mažamečiams vai­kams reikėtų duoti labai silpnų arba­tėlių: ¼ arbatinio šaukštelio arbatžo­lių užpilti ½ I verdančio vandens;
● kiekvieną kartą paruoškite naują, šviežią produktą;
● arbata turi būti šilta (geriamo pieno temperatūros), karštą vasaros dieną -drungna;
● arbatoje (net ir silpnoje) esantis ko­feinas gali stimuliuoti vaiką, todėl prieš miegą geriau duokite ne arbatžolių, o vaistingųjų augalų ar vaisių arbatėles (erškėtrožių, čiobreliu, ramunėlių ir t.t.
 
Vėsiais arbatžolių kompresėliais gali­ma gydyti uodų, kitų vabzdžių įgeltas kūno vietas, žaliosios arbatos kompresais - iššutimus.
Tiesa: arbatžolių arbata negali pa­keisti maitinimo (pieno), sulčių, van­dens.
 
 Pirmas ir bene pigiausias vaistas su­sirgus ar šiek tiek sunegalavus - lietu­viškų augalų arbatos. Jos nepakeis, nesugydys lūžusio kaulo, tačiau padės numalšinti skausmą, nuraminti užde­gimą ir pan.
Nors pats žodis „arbata“ skamba la­bai nekaltai, įvairių žolių koncentratai gali ne tik pagydyti, bet ir pakenkti, o jautriam kūdikio organizmui sukelti mirtiną pavojų. Todėl jei abejojate ku­riuo nors močiutės receptu ar prie tvo­ros augančio augalo savybėmis (įvai­rių savybių augalai išvaizda labai pa­našūs vienas į kitą), geriau pasikliauki­te moksline medicina, gydytojo išrašy­tais vaistais.
Tiesa: kūdikiams iki metų patarti­na ruošti vieno komponento (vieno au­galo) arbatėles: kmynų, erškėtrožių vaisių, aviečių uogų ar lapų, čiobre­lių, ramunėlių ir pan.
 
Kaip ruošti vieno komponento (augalo) arbatėles mažamečiams vaikams:
□ 1 l vandens, ½ arb. šaukštelio čiob­relių.Į pakaitintą stiklinį arbatinuką su­dedami čiobreliai, užplikomi verdan­čiu vandeniu. Po 8-10 min. antpilas nupilamas ir prieš geriant gali būti pa­saldinamas.
□ Sauja aviečių stiebelių, 1 I vandens. Aviečių stiebeliai sudedami į vandenį ir 3-4 min. paverdami. Šiek tiek atau­šęs nuoviras nupilamas ir pagal skonį gali būti pasaldinamas.
□ Sauja liepžiedžių, 1 I vandens. Liepžiedžiai suberiami į pakaitintą ar­batinuką ir užplikomi verdančiu van­deniu. Po 5-8 min. antpilas nupilamas ir gali būti pasaldinamas.
□ Šaukštas kmynų, 4 stiklinės vandens. Kmynai suberiami į karštą vandenį ir kelias minutes paverdami. Šiek tiek ataušusį iškošiama, gali būti pasaldinama.
 
 
Ruošiant mišinius, reikia žinoti, kad drauge galima vartoti tik tuos augalus, kurių poveikis papildo vienas kitą: dažniausiai vitaminines (profilaktines) ar gydomąsias arbatas sudaro 1 (pa­grindinis) augalas ir kiti papildantys jį (sustiprinantys ar mažinantys) jo po­veikį augalai.
Visuose mišinių arbatų receptuose aiškiai įvardyti augalai ir paruošimo būdas. Jei paruošimo būdas nenuro­dytas, arbata gaminama įprastu (kla­sikiniu) būdu: 1-1,2 arbatinio šaukš­telio augalų mišinio užpilama stikline verdančio vandens, palaukiama, kol pritrauks. Geriama nukošus.
 
Močiučių receptai garsėja savita ter­minologija: „žiupsnelis“, „šlakelis“ ir pan. Žolininkės ar kaimo močiutės iš akies gali gaminti stebuklingas vitami­nines ar gydomąsias arbatas. Bet mes, paprastos vartotojos, neturėtume pa­sikliauti tik savo intuicija, ypač kai ar­batėlės gaminamos kūdikiams, maža­mečiams vaikams. Todėl geriausia pirkti vaistažolių mišinius vaistinėse: ant pakuotės rasite tikslią dozę ir pa­ruošimo būdą. Jei močiutės arbata tikrai stebuklinga, tai žiupsnelio norma lygi ¼-1/2 arbatinio šaukštelio.
Tiesa: jei kūdikis susirgo, eksperimentuoti stipriais vaistažolių nuovirais be gydytojo leidimo griežtai draudžiama.
 
Parengė Jūratė Jadkonytė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą