Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Žaizda gyja greičiau, kai kvėpuoja” – ar tikrai?

Dalintis

pleistraiVisi žinom, kad susižeidus pleistro reikia tik iš pradžių, vėliau žaizda turi “kvėpuoti”, kad greičiau gytų. Viskas kaip ir logiška, gamtoje nėra pleistrų ir gyvūnams žaizdos sugyja be medicininės pagalbos. Bet kažkur nugirdau, kad tai ne visai tiesa.

Tiesa yra ta, kad vienintelis mano rastas informacijos šaltinis, kuri rekomenduoja leisti žaizdai “kvėpuoti”, džiūti ir gauti saulės spindulių yra lietuviškas :

Pažeistą vietą reikėtų kiek įmanoma mažiau uždengti tvarsčiu ar pleistru – į ją turi laisvai patekti oras bei žaizdos gijimo procesą skatinantys saulės spinduliai.

Dažniausiai pateikiamas tokio elgesio tikslas – mažinti infekcijos riziką ir spartinti gijimo procesą. Bet šitą mes jau ir taip žinom iš savo vaikystės :) .

Pleistrai

Gal ieškojau nepakankamai giliai, bet visi kiti “rimtesni” šaltiniai sako atvirkščiai. Štai straipnis nytimes.com sako, jog sausa aplinka skatina ląstelių mirtį. O jei žaizda yra uždengta ir drėgna, ląstelės regeneruoja greičiau, uždegimą sukeliančių ląstelių kiekis krenta greičiau nei “kvėpuojančiose” žaizdose. Rekomenduojama žaizdas laikyti uždengtas bent penkias dienas.

Įdomiausia, kad šašų draskymas nėra toks blogas dalykas – nors pirminis šašas stabdo kraujavimą, per ilgai paliktas šašas didina randus.

Kitas straipnis, palaikantis drėgną gijimo aplinką, pateikia senovės Egipto pavyzdį: žaizdos tais laikas buvo gydomos gyvuliniais riebalais (kad nepriliptų), medumi (dėl antibakterinio poveikio) ir medvilnės pūkais (kad sugertų besisunkiantį skystį).

Į reklamą žiūriu atsargiai, bet pleistrų gamintojai pateikia  tokius pleistrų privalumus:

  1. Paskatina žaizdų gijimą.
  2. Apsaugo nuo šašų.
  3. Išlaiko žaizdos elastingumą.
  4. Apsaugo nuo randėjimo.

Dezinfekavimas

Kita klaida, aprašoma tame pačiame  straipsnyje, yra antibiotiniai kremai. Jie gal ir padeda palaikyti drėgną aplinką, tačiau taip pat ir gali sukelti tinimą bei dermatitą.

Naturalnews.com dar griežčiau pasisako prieš dezinfekavimą: net ir vandenilio peroksidas laikomas trukdančiu organizmo natūralų gijimą. Teigiama, kad antiseptinės priemonės ne tik užmuša bakterijas, bet taip pat ir leukocitus, kovojančius prieš bakterijas, bei fibroblastus – ląsteles formuojančias naują odą. Rekomenduojama žaizdas plauti druskos tirpalu, o nešvaresnėms žaizdoms gali prireikti ir stipresnės vandens srovės.

O jei žaizda jus gąsdina, geriau pasitarkit su gydytojais :)

Šaltinis:
http://www.ieskantysmenulio.lt/kunas/zaizda-gyja-greiciau-kai-kvepuoja-ar-tikrai/

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą