Vėžinių susirgimų daugėja, sirgti yra normalu. Regis medicina
aukšumoj, higiena ir sanitarinės salygos puikios, gyvenimo trukmė
ilgėja, tačiau “rimtomis” ligomis serga ir vaikai… Daug gydytojų ir
mitybos specialistų mano, kad esmė yra šiuose dviejuose žodžiuose: pH
disbalansas. Gilinamės.
Kas yra pH
Wiki sako:
pH (vandenilio potencialas) – vandenilio jonų (H+)
koncentracijos tirpale matas, parodantis tirpalo rūgštingumą ar
šarmingumą. Žymėjime raidė p kilusi iš vokiško žodžio Potenz,
reiškiančio koncentracijos dydį, o raidė H reiškia vandenilio jonus.
„pH“ reikšmė yra nuo 0 iki 14, kur pH<7 rūgštiniams tirpalams, pH=7 neutraliems tirpalams ir pH>7 šarminiams tirpalams.
Žmogus gal ir ne tirpalas, bet žmogaus kūne yra apie 72% vandens, todėl pH balansas turi būti svarbus rodiklis . Tačiau verta žinoti, kad žmogus turės skirtingus pH lygius
skirtingose kūno vietose. Pavyzdžiui skrandžio pH bus 1,35-3,5 –
virškinimui juk reikia rūgšties. Kraujas bus visada lengvai šarmingas,
jo pH bus 7,35-7,45. Kūnas palaiko stabilų kraujo pH ir sakoma, kad
mechanizmas veikia didinant/mažinant rūgštinius/šarminius mineralus iš
kitų organų – kaulų, minkštųjų audinių, kūno skysčių. Todėl jų pH gali
smarkiai kisti.
Optimalus kūno pH – 7,4 – truputį šarmingas.
Įdomu tai, kad pH vertės nėra tiesinės – pH 6,0 yra 10 kartų rūgštingesnis nei pH 7,0, o pH 5,0 yra 100 kartų rūgštingesnis už pH 7,0.
pH įtaka sveikatai
Pagal šią teoriją, beveik visos degeneracinės ligos – vėžys, širdies
ligos, artritas, osteoporozė, inkstų ir tulžies pūslės akmenys, dantų
problemos siejamos su per dideliu organizmo rūgštingumu. Jau rašiau, kad jau 1931-aisiais tūlas Otto Heinrich Warburg’as nustatė, kad vėžiui reikalinga rūgštinė aplinka.
Su per dideliu kūno rūgštingumu siejamos ir kitos ligos:
Susilpnėjusi oda, plaukai, nagai, dantys ir kaulai
Virškinamojo trakto sutrikimai
Kandidozė
Alergijos
Nervinės sistemos jautrumas
Depresija, nerimas, panika
Raumenų spazmai
Neatsparumas virusinėms ar bakterinėms infekcijoms
Chroniškas nuovargis
Teoriškai, galima ir “persišarminti”. Nors su dabartiniu “rūgščiu”
gyvenimu, kur maistas, stresas, ir aplinkos užterštumas mažina pH,
pernelyg šarminis kūno pH yra daugiau teorinė problema, tokia būsena
įmanoma ir vadinama alkalozę. Simptomai:
galvos svaigimas
raumenų spazmai
pykinimas
Kaip teigia homosanitus.lt,
sergant šarminančios dietos gali ir nepadėt, tačiau normaliam gyvenimui
reikalingas balansas tarp rūgštinančio ir šarminančio maisto. O ir pH
nukrypimas rodo kažkokias organizmo problemas – tas pats homosanitus.lt
netgi įvardina galimus organizmo pusiausvyros sutrikimus.
Pirmas svarbus darbas – nusistatyti savo organizmo pH.
Matavimas
Paprasčiausias būdas yra naudoti lakmuso popierėlį. Matuoti galima seilių arba šlapimo pH. Jei šlapimo pH yra
tarp 6.0 ir 6.5 ryte ar 6.5 ir 7.0 vakare – viskas kaip ir tvarkoj.
Seilių pH turėtų būti tarp 6.5 ir 7.5 bet kuriuo metu. Geriausias metas
tikrintis pH yra valanda prieš valgį arba dvi valandos po.
Rekomenduojama matuoti pH du kartus per savaitę. Problema, kad vizualiai
sunkoka nustatyti tą reikšmę po kablelio .
Šlapimo ph matavimas gali
rodyti kaip organizmas šalina rūgštis bei pasisavina mineralus,
ypatingai kalcį, magnį, natrį ir kalį. Šie mineralai dirba kaip
padedantys organizmui apsisaugoti nuo per didelio rūgštingumo ar
šarmingumo. Esant per dideliam šlapimo pH (>7.5) organizmas yra per
daug rūgštinis (!!!) ir inkstai pradeda gaminti amoniaką – paskutinis
organizmo pasispardymas bandant atstatyti pH balansą.
Jei seilių pH yra mažiau 6,5 gali būti, kad organizme esančios rūgštys nebepašalinamos per šlapimą.
Dar keli būdai, rodantys rūgščių perteklių (acidozę) ar šarmų perteklių (alkalozę):
Jei kraujo tyrime CO2 yra žemas (<24) ir chloridas aukštas (>106), galima įtarti acidozę.
Jei kraujo tyrime CO2 yra aukštas (>27) ir chloridas žemas (<100), galima įtarti alkalozę.
Jei galite susilaikyti nekvėpavę daugiau nei 65 sekundes, tai alkalozės požymis, jei mažiau nei 40 – acidozės.
Didelis kvėpavimo dažnis (>19 kartų per minutę) rodo acidozės
tendencijas. Žemas dažnis (<13 per minutę) rodo galimą alkalozę.
Homosanitus.lt pateikia dar vieną įdomų būdą nustatyti pH indeksą:
Tiriamojo asmens paprašoma atsisėsti. Tada jo paprašoma
„giliai įkvėpti ir nekvėpuoti kiek įmanoma ilgiau“. Rezultatas užrašomas
sekundėmis (pvz. 60 sek.) Taip pat užrašomas kvėpavimo dažnumas (pvz 16
kartų/min). pH indekso formulė yra kvėpavimo dažnumas-(kvėpavimo
sulaikymas/5). Taigi, jei kvėpavimo greitis yra 16, o kvėpavimo
sulaikymas 60, mes gauname 16-(60/5) = 16-12 = 4. Tai yra pH indeksas
(jis tiesiogiai neatitinka pH, tačiau šį indeksą jūs lengvai galite
apskaičiuoti ir jis suteikia tikslią informaciją apie kraujo
rūgščių-šarmų pusiausvyrą). Normalus pH indeksas yra 7, pH indeksas
didesnis už 7 bus rūgšties pusėje. pH indeksas mažesnis už 7 yra
šarminis. Ketogeninis asmuo dažnai turės indeksą žemesnį už nulį . Tai
priešingai pH parametrui – indeksui didėjant, organizmas rūgštėja.
Maistas
Teorija sako, kad kūno pH yra labiausiai įtakojamas mūsų maisto. Ilgai negaištam ir žiūrim, koks maistas šarmina, koks
rūgština. Tik nemaišykit – rūgštus maistas nebūtinai rūgština, o
šarmingas nebūtinai šarmina.
Problema tame, kad skirtingi šaltiniai pateikia skirtingą informaciją. Anot vienų bananai lengvai šarminantys, anot kitų – lengvai rūgštinantys ar
alus – vienur stipriai rūgštinantis, kitur – lengvai šarminantis
(teisingas, žinoma, tas šaltinis, kuris teigia, kad alų gerti sveika )
Kadangi tikslios informacijos nėra, bandom įžvelgti tendencijas.
Rūgštinantis maistas. Vienareikšmiškai tai
“nesveikas maistas”: dirbtiniai saldikliai, cukrus, mėsa, saldūs
gėrimai, sūris, alkoholis (išskyrus sausą raudoną vyną), actas,
miltiniai, balti ryžiai, ir tt. Nieko čia kaip ir nenustebino. Bet yra
ir stebinančių dalykų, pvz. spanguolės, džiovinti vaisiai. Silpnai
rūgština net grikiai, lęšiai ir dauguma pupelių .
Šarminantis maistas. Ir čia nieko nuostabaus – “sveikas maistas”: visos žalios daržovės, (ypatingai) citrinos, dauguma vaisių, žolelių arbatos.
Viso maisto vardint nenoriu, bet galit peržiūrėt esamas maisto lenteles patys:
Visokie sveikatos guru sako, kad svarbiausia palaikyti balansą mityboje – 80% šarminančio maisto ir 20% rūgštinančio.
Vanduo
Naudojantis pH balanso teorija, įvairūs filtruotojai bando prastumti savo prekes. Bet ne visi sutinka,
kad šarminis vanduo yra veiksmingas. Logikos nesutikti tikrai daug:
geriam šarminį vandenį, jis patenka į rūgštinę skrandžio terpę ir yra
neutralizuojamas . Prisiminus savo asmeninį nuotykį su filtrininkais – jų metodai tikrai nėra patys “švariausi”.
Ilgalaikis šarminio vandens vartojimas, mano nuomone, gali sukelti problemų dėl susilpnėjusio skrandžio rūgštingumo.
Jausmais
Jausmai taip pat įtakoja organizmo pH balansą. Laimė, džiaugsmas, meilė inicijuoja šarminančias
chemines reakcijas. Pyktis, baimės, neapykanta, pavydas rūgština. Ir vėl
lenda sena teorija – visos ligos nuo nervų .
Teorijos teisingumas
Nors tyrimų, patvirtinančių pH balanso teorijos teisingumą, nėra,
kaip ir nieko naujo ji nepasako – vartokite kuo daugiau daržovių,
vaisių, termiškai neapdoroto maisto. Nebūtina vartoti vien tai, tačiau
tai turi sudaryti didžiąją mitybos dalį. Apsišarvuokite pozityviomis
mintimis. Viskas girdėta, ar ne? Valgykit sveiką maistą ir būsit sveiki . Tačiau man iškilo klausimas – o kaip su gamtoje esančiais natūraliais
mėsėdžiais, kodėl jiems rūgštinantis maistas nekenkia? Vienas iš
didžiųjų kaltinimų rūgštinančiam maistui – kalcio “pasisavinimas” iš
kaulų ir dėl to gresianti osteoporozė. Tai kodėl mėsėdžių kaulai
nesubyra nuo kalcio trūkumo? Pagaliau kaip su tais pačiais arkties
gyventojais, kurie nelabai gali užsiauginti žalumynų ir daržovių?
Prielaidos dėl liūtų ir kitų mesėdžių: tarkim jie gyvena trumpai,
todėl ligos jų nespėja užpulti. O gal ir jų metabolizmas kitoks, gal jų
normalus pH visai kitoks. Vienžo, darom prielaidą, kad tai mums ne
rodiklis
O kaip su žmonėm? Į rankas pateko įdomus tyrimas.
Du vyrai, savo noru metus laiko valgė vien mėsą ir kitus gyvulinius
produktus – smegenis, kepenis, kaulų čiulpus ir tt. Po metų:
Vyrai buvo be ypatingų sveikatos pakitimų ar sutrikimų,
Padidėjo šlapimo rūgštingumas,
Kai baltymų kiekis viršydavo 40% dienos kalorijų, vyrai suviduriuodavo .
Reikia nepamiršti, kad nuo osteoporozės galėjo apsaugoti kaulų čiulpų vartojimas, kas yra rimtas kalcio šaltinis.
Išvada – valgykit vien tik mėsą ir būsit sveiki . Yra keli “bet”:
Tyrimas darytas 1928-ais metais, tuo metu nebuvo galimybės nustatyti “silpnos” osteoporozės,
Tyrimą rėmė koks tai mėsos institutas.
Patikimumo tokie dalykai tikrai neprideda, todėl imam paskutinį
šiaudą siekiant sudirbti pH balanso teoriją – inuitus (anksčiau vadintus
eskimais ar čiukčiais ). Jų mitybą, kaip sakydavo rusai, sudaro “тюленя и оленя” nes salotos ant sniego neauga . Radau įdomų blogą,
analizuojantį šią temą. Buvo tirti inuitų skeletai ieškant
osteoporozės. Rezultatai buvo ne gyvulinių baltymų naudai – buvo
padaryta išvada, kad tokia dieta tikrai skatina osteoporozę. Ir
šiuolaikiniai inuitai nuo osteoporozės kenčia labiau nei bet kuri kita tauta. Bet tarkim jų mityba yra labai įtakota
modernios vakarietiškos mitybos. Bet inuitų, gyvenusių iki kontakto su
vakariečiais, skeletų tyrimai irgi rodo padidėjusią osteoporozę. Dar
vienas esminis punktas – inuitų dieta nesukėlė osteoporozės “čia ir
dabar” jaunesniems individams, o sustiprino osteoporozę pagyvenusiems.
Tada ir dėl liūtų osteoporozės galima daryti prielaidą, kad jie
paprasčiausiai nesulaukia to amžiaus, kai kaulų audinys pradeda retėt.
O štai čia yra paneigiami pH balanso teorijos mitai, teigiant, kad kiekvienas žmogus yra kitoks,
ir vieną mėsa veiks rūgštinančiai, kitą – šarminančiai. Svetimas
teorijas griauti gal ir nėra taip sunku, bet anot Wiki, žmonių skirstymas į medžiagų apykaitos tipus irgi yra neįrodytas .
Išvados
Nors ir maisto įtakos pH balansui teorija yra neįrodyta ir giliai
netirta, reikia pripažinti, kad ji suteikia “mokslinį” patvirtinimą
sveikuoliškos mitybos principams.
Bet kokiu atveju, pasimatuoti pH verta ir jei jūsų pH yra nukrypęs
nuo normos – kažkas tikrai negerai ir verta apsilankyti pas
specialistus. Vienintelis klausimas dėl kurio ginčijamasi – ar maistas
įtakoja organizmo pH? Bet jei ne maistas, tai kas? Judėjimas? Oras?
Nuovargis? Gal nukrypimas ir gali būti įtakotas kitų išorinių dirgiklių –
vaistų, aplinkos užterštumo, tačiau nelabai matau galimybės “gydytis”
kažkuo kitu apart maisto. Na, dar ir pozityvios mintys padeda. Bet jos
padeda visada, nepriklausomai nuo pH .
Komentaras
Kiti komentarai
Elvis whyte Data: 2017-01-08 23:01:20 Norite parduoti savo inkstą? Arba jūs ieško galimybę parduoti savo inkstą už pinigus dėl finansinių suskaidyti ir jūs nežinote ką daryti, tuomet susisiekite su mumis šiandien ir mes jums pasiūlyti gerą sumą už savo inkstą. Mano vardas (Doctor Elvis Whyte) esu Frenolog mūsų ligoninėje aš, specializuojasi inkstų chirurgijos ir mes taip pat kovoti su pirkimo ir transplantacijos inkstų su svetaine žinutę atitinkamą donorą.
Kontaktinis elektroninio pašto adresas: doctorelviswhyte@gmail.com