Šiandiena buvau įkvėpta mano tinklaraščio skaitytojos Erikos, kuri
tik tarp kitko paklausė, ar galėčiau pasidalinti kokiu nors receptu
kavai su šokoladu. Mano galvoje gimė sladi saldi mintis: kavos ir
šokolado desertas? Kokia puiki mintis. Tad štai šiandiena noriu
pasidalintinuostabiu receptu 3 sluoksnių kavos ir
šokolado putėsių desertui, kurį aptikau viename nuostabiame
amerikietiškame tinkaraštyje.
Kavos ir šokolado desertas tirpstantis burnoje
Pati
gaminau ir tikrai noriu labai labai rekomenduoti. Tokio skanėsto, kuris
net tirptų burnoje neįmanoma atsisakyti. O jeigu jūs kaip ir aš,
pasigaminsite jo daugiau, tai vos ne visą savaitę galėsite juo
džiaugtis. Kas gali būti geriau už šokoladinį desertą 7 dienas per
savaitę? :)
Šokoladinis
pyragas, šokoladas, kava, karamelė ir grietinėlė – tai lyg burtai
kiekvieno smaližio ausei. Nepakartojamas receptas. Tikiuosi ir jums tai
patiks.
Pasiruošimo laikas: 1 valanda
Gaminimo laikas: 25 minutės Iš viso: 4 valandos
Ingredientai:
Šokoladinis pyragas:
- 175 g miltų
- 50 g kakavos miltelių
- 100 g cukraus
- 1/2 a./š. druskos
- 3/4 a./š. kepimo sodos
- 3/4 a./š. kepimo miltelių (arba 1 a./š. kepimo miltelių jeigu nenaudojama soda)
- 1 kiaušinis
- 115 ml rauginto pieno (pasukų)
- 60 ml rapsų aliejaus
- 2 a./š. vanilės ekstrakto
- 50 g karštos kavos
- 2-4 kavos likerio
Šokoladinis putėsis:
- 340 g musiau saldaus arba pieniško šokolado
- 4 a./š. sviesto
- 2 a./š. vandens
- 4 kiaušinio trynius
- 1 a./š. cukraus
- 2 a./š. vandens
- 700 g riebios grietinėlės (36 arba 40 % riebumo)
Šokoladinė kavos karamelė:
- 60 ml vandens
- 100 g cukraus
- 230 g riebios grietinėlės
- 50 g kavos
- 2 a./š. šokolado drožlių
- 1 a./š. vanilės
Instrukcijos:
Šokoladinis pyragas:
- Norint pagaminti šokoladinį pyragą, orkaitę įkaitinkite iki 180° C. Kepimo skardą patepkite sviestu.
- Kartu
sumaišykite miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, kepimo sodą ir
druską. Pridėkite kiaušinius, raugintą pieną, aliejų ir vanilę.
Išplakite viską ant vidutinio greičio su mikseriu apie 2 minutes.
Supilkite karštą kavą. Tešlą tolygiai paskirstykite kepimo inde ir
kepkite apie 25 – 30 minučių arba iki tol kol pyragas iškeps. Išimkite
iš kepimo indo ir leiskite 5 minutes atvėsti. Tada su šakute pribadykite
labai daug skylių pyrage ir apipilkite kavos likeriu. Uždenkite pyragą
ir įkiškite į šaldytuvą.
- Norint pagaminti šokoladinį putėsį į
dubenį, kuris nebijo karščio sudėkite šokoladą, sviestą ir 2 arbatinius
šaukštelius vandens. Pakaitinkite su mikrobangų krosnele apie 30
sekundžių keletą kartų, vis pamaišydami tarp intervalų. Reikia kad masė
ištirptų ir būtų tolygi. Atidėkite ir leiskite atvėsti.
Šokoladiniai putėsiai:
- I
mažą keptuvę sudėkite kiaušinio trynius, 2 arbatinius šaukštelius
vandens ir cukrų. Pakaitinkiteingredientus ant silpnos ugnies nuolatos
maišydami, kol padažas sutirštės (apie 2-3 minutes). Įpilkite ištirpusį
šokoladą į kiaušinio padažą ir gerai sumaišykite. Atvėsinkite ir įdėkite
į šaldytuvą.
- Paimkite riebią grietinėlę ir į dubenį sudėkite
apie 300 gramų ir su mikserio pagalba plakite kol grietinėlė pradės
tirštėti ir atsiras smaigaliukų efektas. Pasistenkite neperplakti
grietinėlės, kad ji netaptų kaip sviestas. Tada į išplaktą grietinėlę
sudėkite puse paruoštos šokoladinės masės ir erai
bei atsargiaisumaišykite. Tada į masę sudėkite likusią grietinėlę ir
lėtai išmaišykite.
- Likusį šokolado kremą supilkite į švarų indą
ir apibarstykite cukraus pudra. Gerai išmaišykite kol
abuingredientai susimaišys. Padėkite į šaldytuvą.
Šokoladinė kavos karamelė:
- Sumaišykite
riebią grietinėlę kartu su vanile nedideliame inde, atidėkite.
Keptuvėje sumaišykite cukrų ir vandenį ir truputėli pakaitinkite iki tol
kol pradės virti. Kai tik pradės virti, pradėkite atidžiai stebėti masę
ir kaitinkite iki tol, kol masė pradės kvepėti kaip karamelė ir
prasidarys geltonai ruda, Tai turėtų užtrukti apie 5-6 minutes. Kai
pamatysite kad ruduoja, po mažu pradėkite pilti grietinėlės kremą ir
nuolatos maišykite. Cukrus pradės kietėti, kol grietinėlė šalta, bet
nuolatos maišykite. Kaitinkite mišinį ant vidutinės ugnies ir mišinys
vėl pradės geltonuoti ir įgaus šviesios karamelės spalvą (apie 5
minutes). Neleiskite masei per daug sukietėti, nes ji ir taip sukietės
šaldama. Nuimkite nuo ugnies ir supilkite į kavą, šokolado drožles ir
vanilę.
- Kaip sudėlioti sluoksnius:
- Išsidėliokite apie 6
stiklines ar stiklainius. Kiekvieną indą pripilkite 1 arbatiniu
šaukšteliu kavos karamelės, tada sluoksnį pyrago, tada 1 arbatinį
šaukštelį karamelės, tada sluoksnį putėsio ir sluoksnį
plaktos grietinėlės , pakartokite visus sluoksnius dar kelis kartus.
Tada ant pačio viršaus patrupinkite pyrago ir užpilkite karamelės.
Palaikykite šaldytuve 2 valandas ir galėsite patiekti visą tai sau ir
savo svečiams ar artimiesiems.
|