Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Saldus saldus miegelis

Dalintis

Kartais patikiu, kad kuo vaikas mažesnis, tuo mažiau jis miega. Mūsų namuose nemigos sezonas prasidėjo, vos tik Aldutei suėjo trys mėnesiai. Naktį verkia po tris - keturis kartus, rytą prabunda anksti, vos nusnūsta ir vėl žvali, net vakare vos užčiūčiuodavome. Tik sulaukusi trejų metų mergaitė galų gale įmigo. Ir dar kaip. Devintą ryto vos prikeliu į darželį. Tiesa, vis dar sunku Aldutę įkalbėti pietų miego, kaip ir vakare laiku eiti į lovą.
 
Bėdos dėl vaikų miego kamuoja ne vieną mamą ir tėtį. Pabandykime išsiaiškinti, kiek laiko mažieji turi miegoti, kada keliauti į lovą ir kaip juos ten be ašarėlių palydėti.
 
Likimo draugas – pliušinis žaisliukas
Kai mes, suaugusieji, pavargstame, žinome, kad nieko nėra saldžiau už miegą. Kaip tai įrodyti vaikui? Maniškis, būdamas dvejų, užmigdavo tik ilgai liūliuojamas. O pasitraukus nuo lovelės vėl paleisdavo dūdas. Mačiau, kad vaikas pervargęs ir jaučiau, kad vos valdau savo pyktį. Kartą pasikviečiau pas save į lovą, apsikabinau ir abu užmigome. Ir miegame iki šiol. 
Psichologė D.Komantienė sako, kad tai nėra geriausia išeitis. Vaikai turėtų išmokti miegoti savo lovose. Ir mes, suaugusieji, turime jiems padėti.
 
Dažniausiai paguldyti į lovą vaikai nesijaučia saugūs, ypač jei kambaryje užgesinama šviesa ir uždaromos durys. Saugumo jausmą galėtų sukurti ne šalia gulinti mama, o bendražygis ar „likimo draugas” – pliušinis meškutis ar zuikutis, su kuriuo vaikas galėtų miegoti. Tai, pasak psichologės, yra žymiai geriau, nei miegoti kartu su mama. Išeidami neuždarykite vaiko kambario durų. Jei jam neramu, neskubėkite užgesinti šviesos (arba įsigykite blausią naktinę lemputę).
 
Sapnų karalystės ritualas
Kita vertus, miegas dažnai vaikams reiškia tarsi išėjimą kažkur kitur – į kitą realybę. Todėl jie jaučia baimę, kad gali iš jos nesugrįžti. Pasikalbėkite apie tai su mažuoju. Papasakokite apie sapnus, kurių pagalba vaikutis gali nukeliauti į mėgiamos pasakos šalį, o prabudęs vėl atsirasti savo lovoje.
 
Pasitaiko ir dar viena grupė mažųjų – tų, kurie įtarinėja savo tėvus. Vaikams atrodo, kad eidami miegoti anksčiau už suaugusius, praleis kažką labai įdomaus ir svarbaus, kas gali nutikti tėvų kambary. Todėl jie nurimsta tik tada, kai namuose užgęsta visos šviesos.
 
Kaip elgtis su smalsučiais? Vargu ar padės įrodinėjimai, kad tėvelis su mamyte tik pasižiūri televizorių ir iš karto užmiega. Visgi geriausias būdas be ašarėlių palydėti vaiką į sapnų karalystę - sukurti vakaro ritualą. Valandą prieš einant miegoti pradėkite ruoštis kartu: susitvarkykite žaislus, persirenkite pižamą, nusiprauskite, paguldykite vaikutį į lovą ir patys prisėskite šalia, paimkite jį už rankos, pasikalbėkite, pasikuždėkite, pasekite pasakėlę, kol šis pradės žiovauti ir užmigs.
 
Pamokėlės prieš miegą
Pasaulio statistai apskaičiavo, kad žmogus, miegodamas aštuonias valandas per parą, per gyvenimą lovoje praleidžia nuo 8640 iki 9600 parų, t.y., 24-27 metus. Įdomu tai, kad miegodami per naktį vartydamiesi iki trisdešimties kartų pakeičiame kūno padėtį. O mūsų mažieji tai daro dar dažniau.
 
Miegant vaiko organizme vyksta labai svarbūs dalykai. Ilsisi ne tik visos kūno sistemos, bet išsiskiria ir augimo hormonas. Tai ypač svarbu. Todėl neurologas Vytautas Kimšauskas rekomenduoja aštuntą vakaro vaikams pradėti ruoštis miegoti. Pusę devynių vaikutis jau turėtų būti savo lovoje.
 
Beje, šiuo metu ypač aktyviai veikia vaiko atmintis, ji sugeba įsiminti daug skirtingos informacijos. Ne veltui nuo senų laikų prieš miegą mamos ir močiutės sekdavo pasakas. Šiandieniniai mokslininkai įrodė, kad tokiu metu galima vaikui „įkalti” į atmintį daug dalykų. Tik svarbu kalbėti ramiai, lėtai. Tad prieš miegelį paskaitykite vaikiškas enciklopedijas, padainuokite dainelę. Galite net eilėraštį anglų kalba pasakyti. Pamatysite - iš ryto vaikas visa tai atkartos, žinoma, ne žodį žodin, o papasakos turinį arba nustebins nauju anglišku žodžiu.
 
Organizmas nemoka miegoti
Kas gi vyksta, kai vaikutis miega? Specialistai perspėja, kad būtina vaiką guldyti pusę devynių vakaro. Devintą valandą jis jau privalo miegoti, nes po pusvalandžio pradeda išsiskirti augimo hormonas (tai vyksta iki vidurnakčio). Po valandos truputį nukrinta vaiko kūno temepratūra – organizmas pasineria į gilų miegą.
 
Mažiuko raumenys vis labiau atsipalaiduoja, tačiau organizmas laiko veltui neleidžia. Kiekvienoje ląstelėje vyksta atsinaujinimo procesai. Jau dvyliktą valandą vaikutis pradeda sapnuoti. Smegenys nesiilsi, jos aktyviai darbuojasi. Sutvarko per dieną sukauptą informaciją. Tarsi į lentynas sudėlioja reikiamą, o nereikalingą atmeta. 
Beje, pirmą valandą nakties organizmas tampa jautrus skausmui. Štai dėl ko dažniausiai vaikai prabunda šiuo metu ir guodžiasi, kad skauda dantuką, kojytes, pilvuką. Dažniausiai skausmai aprimsta tik paryčiais. Čia, ne miego bėdos, o tai, kad laiku nebuvo kreiptasi pas gydytojus.
 
Kuo mažesnis – tuo daugiau miegelio
Kiek vaikas turėtų per parą miegoti? Tai priklauso nuo amžiaus. Juk naujagimis miega beveik visą laiką, tik prabunda pavalgyti ir trumpam žvilgtelėtį į mamytę. Mėnesio mažiukas vidutiniškai miega apie dvidešimt dvi valandas per parą, o keturių penkių mėn. – šešiolika septyniolika valandų per parą. Dieną miega apie keturis kartus po pusantros valandos.
 
Mažiukui augant vis daugiau laiko jis būdraus – ateina metas susipažinti su pasauliu. Netrukus pusmetukas pradės miegoti tik du kartus - prieš pietus ir į pavakarę. Pusantrų metų vaikutis dieną jau pradeda miegoti tik vieną kartą.
 
Specialistai teigia, jog darželinukui ir pirmųjų klasių mokinukui labai svarbu dieną pailsėti. Dažnai vyresnieji vaikai to stengiasi išvengti. Psichologė D.Komantienė sako, kad pietų miegas jiems tarsi padalija dieną į dvi dalis. Tdėl jei vaikas labai spyriojasi ir pastebite, kad jis gerai jaučiasi nepamiegojęs, neverskite eiti į lovą. Juk kiekvienam žmogui, taip pat ir vaikui, miego reikia skirtingai.
Ir visgi kiek laiko turėtų miegoti darželinukas? Dvylika-trylika valandų per parą. Apie dešimt-vienuolika valandų naktį ir pusantros - dvi valandas dieną.
 
Vyturiai, pelėdžiukai ir žvirbliukai
Ar atžalėlė bus pelėdžiukas ar vyturys, tai priklauso ne nuo jūsų dienos rėžimo, o nuo genetikos. Mokslininkai teigia, jog vidinis laikrodukas yra „įmontuotas” jau kiekvieno žmogaus DNR.
Apie 20-25 proc. vaikų yra vyturiai. Jie prabunda labai anksti, o miegoti eina apie devintą valandą ir vakare jaučiasi pavargę, todėl būna irzlesni. Pelėdžiukų yra kiek daugiau – apie 25-30 procentų. Juos iš ryto sunku iškrapštyti iš lovos, užtat vakare toks mažiukas bus aktyvus ir linksmas.
 
Yra ir dar viena - didžioji grupė. Pavadinkime juos žvirbliukais. Juos sudaro net 40 procentų vaikų. Jie prisitaiko prie metų laikų. Prabunda kartu su šviesa (pavasarį jie ypač lengvai atsikelia į darželį). O gulasi be jokių problemų, kai už lango jau tamsu.
Visgi specialistai pripažįsta, kad nežiūrint koks paukštelis yra jūsų vaikutis, jo bioritmus galima kiek pakoreguoti (žinoma, mes tai darome). Juk žmogus nėra laikrodinis mechanizmas.
 
 
Kad vakare užmigtų be ašarėlių:
▪ Sukurkite vakarinį ritualą tuo pačiu metu ir su tais pačiais veiksmais.
▪ Vakarienę darželinukas turėtų pavalgyti porą valandų prieš einant miegoti.
▪ Pasėdėkite šalia vaiko lovelės, pasekite pasakėlę.
▪ Negesinkite šviesos ir palikite atviras duris, kol vaikas užmigs.
▪ Leiskite miegoti su mylimu žaisliuku.
▪ Vakare gerai išvėdinkite miegamuosius – gryname ore saldesnis miegelis.
 
 Aja Vitkienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



Monika Data: 2018-03-16 10:03:14
Tas nuostabus jausmas matyti miegamtį savo mažylį, kai visur aplink
 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą