Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Noriu - nenoriu

Dalintis

Trejų metukų Simas klausia:
- Kas čia?
- Alus, - atsako mama.
- Gerai, - ir vienu mauku išgeria puodelį sulčių.
Šiek tiek vėliau:
- Kas čia?
- Sultys.
- Negersiu, nenoriu.
 
Ir taip kiekvieną kartą. Kai tik mama pasiūlo Simukui atsigerti, šis pirmiausia įsitikina, kad tai alus. Toliau - kaip sviestu patep­ta... Sultys, pienas, vanduo - viskas be atrankos keliauja tiesiai į pilvą. Simas, kaip supra­tote, geria tik „alų". Dabar jau nei tėvai, nei seneliai nebeprisi­mena, kaip Simuką apėmė ši aistra. Tačiau dar neseniai ji kėlė daug rūpesčių, kol mamytė sūnelį pergudravo.
 
Kas galima suaugusiems, bet draudžiama vaikams
Yra daug tik suaugusiesiems skirtų maisto produktų.Tai kava, kakava, stip­ri arbata, alus, vynas, šokoladas, įvai­rūs padažai, aštraus skonio daržovės, egzotiški vaisiai ir visa, kas taip vilio­ja ir kvepia mažoms, vos virš stalo ky­šančioms galvytėms. Knieti gurgštelėti ar bent pirštelį įkišti į tamsios spal­vos skystį, kuriuo kas rytą mėgaujasi mama. Mamos širdis suminkštėja ir... nuo mažyčio pirštelio jau laižoma sal­di kava. Vakare, žiūrėk, jau nuo dviejų pirštelių ragaujamas alus, kepsnio pa­dažas, puotą vainikuojantis šokoladi­nis kremas...
 
Visi jie - „uždrausti vai­siai", kurių tik dėl tėvų kaltės prisival­go mažieji. Galite manyti, kad nedi­delis kiekis šių produktų nepakenks mažam vaikeliui. Tačiau nepatenkinti vaiko norai greitai gali tapti nevaldo­mi. Kaip Simuko aistra alui. Arba ket­verių metukų Gedimino poreikis kramtyti kavos pupeles. Jo mama pati labai mėgsta kavą, gėrė ją būdama nėščia, kartais leisdavo paragauti šio kvapaus gėrimo ir savo sūneliui.
 
Vė­liau mama, supratusi savo klaidą, ne tik neleisdavo jos gurkštelti, bet ir pra­dėjo slėpti kavos pupeles. Gudrusis Gediminas palaukdavo, kol mama užmigs, vienas naktį įsėlindavo į vir­tuvę ir iš mamos slaptavietės pasiimdavo... kaip manote ko? Ogi kavos pupelių. Sočiai jų prisikramtęs ramiai miegodavo visą naktį. Dabar Gedi­minas jau suaugęs, augina savo vai­kus ir per dieną išgeria apie šešis puo­delius stiprios kavos.
 
Tik vieną kąsnelį...
Gydytojai tvirtina, kad tai ne porei­kis, tik blogas įprotis, kuriam tėvai neužkirto kelio. Dalis anksčiau išvardy­tų, suaugusiesiems skirtų maisto pro­duktų - kava, kakava, stipri arbata ir net šokoladas (save reabilitavęs kaip priemonė nuo dantų karieso) turi ko­feino, kuris labai stipriai dirgina nesu­siformavusį vaiko organizmą. Net ne­didelis kiekis, atrodytų, nekaltas gurkš­nelis iš mamos puodelio gali stipriai paveikti vaiką - jis taps irzlus, nera­mus, nenusėdės vietoje, nesusikaups per pamokas.
 
Vaikai labai mėgsta kakavą, šoko­ladą. Tačiau jų reikėtų kuo mažiau duoti tiek darželinio, tiek mokyklinio amžiaus vaikams dėl juose esančio ko­feino. Paprastas pavyzdys - pasiūly­kite kavos lašelį suaugusiam žmogui, niekada neragavusiam šio gėrimo, ir jūs pamatysite, kaip jį tai paveiks. Ma­žas vaikutis nemoka paaiškinti savo jausmų, tačiau suaugęs žmogus tiks­liai pasakys, kad jam pakilo spaudi­mas, pradėjo skaudėti galvą ar net vir­pėti širdis.
 
Kai vaikai pradeda valgyti prie ben­dro stalo, tėvai turėtų nubrėžti griež­tas ribas, kas vaikams galima, o kas ne. Jei dėl to reikia daug aiškintis, ga­lima tiesiog nevalgyti ar negerti vai­kams draudžiamų produktų jiems ma­tant. Arba tėvai patys gali gerti kavą, o vaikams pasiūlyti kavos be kofeino. Tokia kava gaminama iš gilių, kiaul­pienių ir kt. Išvengsite daug ašarų.
 
Jei jūsų vaikutį traukia prie neįprasto, ar, suaugusiojo požiūriu, neskanaus maisto, pvz., karčių kavos pupelių, „balzgano" skonio kreidos, susirūpin­kite - vaikui gali trūkti kokių nors mi­neralinių medžiagų.
Fotografė Jūratė Čiakienė
Tel. 8 686 53636
 
Jūratė Jadkonytė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą