Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Druska vaikų mityboje

Dalintis

Druska pabrėžia patiekalų ir produktų skonio savybes. Ji reikalinga augančiam organizmui. Tačiau ar ne per daug mes jos vartojame? O juk tą patį maistą, kurį sūdome druska,  duodame savo mažiesiems...
 
Druskos vartojimo norma per dieną , kurią rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija: 
Vaikams : 0 – 10 mėn.  būtina 0,2 g druskos ;
1 m. -  0,5 g;
2-3m. – 2 g;
4-6m. – 3 g;
Suaugusiajam iki 5 g.
 
Prisiminkime, kad vienas nubrauktas ( be kaupo ) arbatinis šaukštelis druskos sveria 5 gramus. Taigi aritmetika labi paprasta – mamytėms ir tėveliams per dieną reikia suvartoti arbatinį šaukštelį druskos, vaikams – pagal amžių tris-keturis kartus mažiau. Tačiau atsiminkite, kad trečdalis organizmo druskos poreikio jau yra  produktuose. Palyginimui – vienoje riekėje juodos duonos yra apie 0,3 g druskos.
 
Ar reikia druskos?
 
Maitinamas motinos pienu, kūdikis reikiamą kiekį druskos jau gauna su maistu.
Į vaikų iki vienerių metų maistą specialistai ragina nedėti druskos. Ir vaikučio pratinti prie druskos tikrai nereikia. Kūdikių maistą gaminančios kompanijos ruošia produktus visai druskos ir cukraus. Ant daržovių, kruopų, mėsos, žuvies konservų, skirtų kūdikiams, būna užrašas „be druskos”. Vaikui  nereikia šio svarbaus maitinimo ingrediento todėl, kad savo normos patenkinimui jam pakanka druskos, esančios natūraliuose produktuose (javuose, daržovėse), ir papildomai sūdyti nereikia.
 
Jei mažylis peržengė vienerių metų slenkstį, nereiškia, kad reikia greitai pereiti prie suaugusiųjų gyvenimo, mitybos. Metukų vaiko organizmas labai jautrus. Todėl neverta metukų sulaukusio mažylio „sodinti“ už suaugusiųjų stalo, maitinti sūriais ir aštriais kepsniais, rūkyta mėsa. Ankstyvame amžiuje (1-3 metai), net jei galvojame, kad „natūralios“ druskos produktuose nėra, tai sūdyti reikės tiek mažai, kad vaikų maistas suaugusiam vis vien atrodys nesūdytas.
 
Remiantis statistika, dauguma žmonių kulinarijoje vartoja druskos tiek, kad jiems būtų skanu, kitaip sakant, pagal skonį, o tai jau susidaro  apie 10-15 g į dieną. Šis kiekis tris kartus viršija dienos normą.
 
Neigiamas druskos poveikis
 
Nors dauguma tėvų žino, kad vartojat daug druskos gali pakilti kraujo spaudimas, tačiau tik nedaugelis žino, kaip druska gali rimtai paveikti jų pačių ir vaikų sveikatą.
Vaiko organizmas yra labiau jautrus ir pažeidžiamas nei suaugusiojo. Kuo mažesnis vaikas, tuo organizmui sunkiau palaikyti mineralų ( taip pat ir druskos ) balansą. Nesubrendę vaiko inkstai druskos pertekliaus nesugeba išskirti, todėl pažeidžiama medžiagų apykaita. Kiek­vie­nas vir­šy­tas gra­mas žen­kliai pa­ke­lia krau­jo­spūdį ir pa­di­di­na ri­zi­ką su­sirg­ti šir­dies bei kraujagyslių li­go­mis.
 
Mitybos įpročių formavimas
 
Tėvų užduotis yra ne išvaryti druską iš organizmo ir raciono, o suformuoti vaikui teisingą požiūrį į mitybą, nepripratinti prie aštraus ir sūdyto maisto, papildomai nesūdyti patiekalų, kurie buvo sūdyti gaminimo procese. Visi mitybos specialistai pataria riboti jau paruoštus maisto produktus, kuriuose pernelyg daug druskos: rūkytus mėsos gaminius, sūrį, konservuotus maisto produktus, padažus (majonezą, kečupą). Eks­per­tai tai vadina maiste “pa­slėp­ta” drus­ka.  Tė­vams pa­ta­ria­ma ati­džiai skai­ty­ti eti­ke­tes, ypač leng­vų už­kan­džių ir pus­ry­čių mi­ši­nių bei iš­si­rink­ti tuos, ku­riuo­se drus­kos kie­kis yra ma­žes­nis. Net perkant bulvių, mėsos ir kitus prieskonių mišinius būtina atidžiai perskaityti etiketę, kurioje nurodoma produkto sudėtis.
 
Maistą reikia sūdyti virimo ar kepimo pabaigoje. Tai padės išsaugoti vitaminus. Sūdyti maistą geriausia keliais etapais, pridedant druskos mažomis porcijomis, reikiamam skoniui pasiekti ir kad nepersūdytume. Tačiau kaip teigia dietologai, tikrasis maisto skonis juntamas tada, kai jame nėra druskos.
 
Taigi susimąstykime, ką mes ir mūsų vaikai valgome...
 
Kristina Fišienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą