Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Ar sultys atstoja šviežius vaisius ir daržoves

Dalintis

Saldžios avietės, sultingos vyšnios, kvapnios braškės ar saulėje sunokę pomidorai – tai tik dalis gamtos stebuklų, kuriais taip godžiai mėgaujamės vasarą. Kadangi šviežiai užaugintomis uogomis ir vaisiais Lietuvoje galimevaišintis tik trumpu šiltuoju sezonu, vėliau tenka ieškoti joms alternatyvų arba rinktis kita forma pateikiamus šiuosvitaminų ir mikroelementų šaltinius.„Millward Brown“ instituto vykdytos apklausos metu mėginta išsiaiškinti, kaslietuviams atstoja šviežius vaisius ir daržoves ištisus metus.

Daugiau nei 70 proc. šalies gyventojų mano, kad daugiausiai vitaminų ir mikroelementų jie gauna valgydami šviežias daržoves. Lietuvių mėgstamiausi – švieži vaisiai – jų ištisus metus pageidauja daugiau nei 95 proc. šalies gyventojų.

„Šviežiomis uogomis ir vaisiais galime mėgautis ne daugiau kaip tris mėnesius per metus. Vėliau tenka ieškoti alternatyvų, kad per dieną suvartotume Pasaulio Sveikatos organizacijos rekomenduojamą 400 gr vaisių ir daržovių porciją. Vienas iš sparčiai populiarėjančių alternatyvų– glotnutis, kuris gaminamas iš vaisių bei vaisių ir daržovių tyrių. 100 gramųglotnučio prilygsta vienai morkų ir vaisių porcijai, t. y. 1 iš 5 rekomenduojamų dienos šviežių daržovių ir vaisių porcijų. Tai sveikas ir naudingas pasirinkimas“, – sako gydytoja dietologė Žana Antonova.

 „Millward Brown“ apklausos duomenimis, kas ketvirtas šalies gyventojas (23 proc.) vietoj šviežių vaisių ir daržovių renkasi iš jų pagamintas sultis. „Sultys yra visiškai natūralus produktas, išgaunamas tik iš išskirtinai šviežių, atšaldytų arba šaldytų prinokusių vaisių ar daržovių, todėl tai taip pat yra geras pasirinkimas. Remiantis teisės aktais, 100 proc. vaisių arba daržovių sultyse negali būti jokių konservantų, dažiklių ar aromatinių medžiagų, išskyrus išgaunamas iš tų pačių vaisių arba daržovių, iš kurių gaminamas produktas. Be to, vaisių sultyse nėra pridėtinio cukraus, todėl tai yra natūralus šviežių vaisių ir daržovių produktas“, – teigia Ž. Antonova.

 Norėdami praturtinti mitybą vitaminais, net 50 proc. lietuvių renkasi vartoti maisto papildus. „Dėl itin greito šiuolaikinio gyvenimo ritmo daugelio žmonių mityba yra nevisavertė. Jei praturtinsime savo kasdienę mitybą sultimis ir glotnučiais, kurie yra turtingi natūralių vitaminų, mikroelementų ir skaidulų, tuomet nereikės vartoti jokių papildomų specializuotų vitaminų”, – nurodo gydytoja dietologė.

 * 2015 m. kovo–balandžio mėnesiais apklausą, kurioje dalyvavo 300 moterų, atliko „Millward Brown“ institutas.

Kampanijos„Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ finansavimas remiamas Europos Sąjungos ir Lenkijos Respublikos bei Vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo fondo lėšomis.

Daugiau informacijos apie smart vitaminus, taip pat patarimus, kaip vaikų mitybą papildyti vaisiais ir daržovėmis, rasite adresu www.sultysirglotnuciai.eu ir Facebook profilyje www.facebook.com/Būk-SMART

Nacionalinė sulčių gamintojų sąjunga (KUPS) yra pramonės organizacija, apimanti sulčių gamintojus ir kitus subjektus, tiesiogiai bendradarbiaujančius su sulčių pramone. Nuo 1993 m. sąjunga atstovauja pramonės šakai Lenkijos ir ES iniciatyvose, bendradarbiaudama su mokslo institucijomis, laboratorijomis ir vietos bei tarptautinėmis pramonės organizacijomis. Organizacija taip pat dirba vartotojų labui, administruodama „Savanorišką kontrolės sistemą“, kuria siekiama tiekti tik aukštos kokybės sulčių produktus.

Be to, KUPS užsiima reklamine ir švietėjiška veikla, kuria skatina sveikos mitybos įpročius, įskaitant ir penkių daržovių bei vaisių porcijų, kurių vieną gali pakeisti stiklinė sulčių, idėją.

Gabija Povilaitytė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą