Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Neišnešiotukai – ko tikėtis ir kaip prižiūrėti?

Dalintis

Neišnešiotukai – ko tikėtis ir kaip prižiūrėti?

Vaikelio laukimo džiaugsmas yra vienas gražiausių gyvenimo momentų kiekvienos moters, šeimos  gyvenime. Tačiau kartais atsitinka taip, jog vaikelis ankščiau pasirodo nei turėtų. Tokiais atvejais, geriausia galvoti, jog jis taip skubėjo pamatyti mamą, tėtį, pasaulį, jog labai paskubėjo pasirodyti.

Neišnešiotukas – vaikelis, kuris gimė per anksti, anksčiau nei sulaukęs 37 savaičių. Dažnai ankstukai turi daugiau sveikatos problemų ir reikalauja kur kas daugiau priežiūros, nei laiku gimę vaikeliai. Taip pat jie ligoninėje turi praleisti ne kelias dienas, o kelias savaites, kad gydytojai įsitikintų, jog vaikelis yra sveikas ir pasiruošęs būti išleistas į namus. Jiems reikia daugiau priežiūros ir atsidavimo. Taip pat turite žinoti svarbiausius dalykus apie juos. Taigi, ko galite tikėtis iš anksčiau gimusio vaikelio ir kaip jį prižiūrėti:

Vaikelis atrodys kaip mažas žirniukas

Ankstukai, gimę po 34 savaičių yra šiek tiek mažesni už išnešiotus vaikus, skirtumo beveik nesimato. Nesulaukę 32 savaičių ir gimę anksčiau vaikeliai neturi pakankamos kūno masės ir riebalų. Jie atrodo labai plonyčiai, trapūs, turi mažą krūtinę ir liesas rankas bei kojas. Galva yra didesnė už visą kūnelį.

Baikštūs, lengvai išgąsdinami

Paskutinius nėštumo mėnesius, esant mamos įsčiose, vaikučiui formuojasi nervų sistema. Todėl gimęs anksčiau laiko vaikelis, neturi galutinai susiformavusios nervų sistemos. Dėl šios priežasties mažyliai yra jautresni, baikštesni, juos gana lengva įbauginti ir pravirkdyti. Jie ypač jautrūs šviesai, triukšmui. Ankstukai nemoka savęs nuraminti ir pasiguosti patys, kaip kiti kūdikiai, todėl su jais reikia elgtis labai atsargiai ir prižiūrėti, kad jų netrukdytų tam tikri dalykai, kurie jiems labai jautrūs.

Specialūs rūbeliai

Ieškoti rūbelių naujagimiui tikras išbandymas tėvams, kuris sukelia nerimą. Drabužiai ankstukams turi būti specialiai pritaikyti – be jokių detalių, kurias galėtų praryti, nesukeltų nepatogumo, nenuspaustų gležnos odelės. Rekomenduojami drabužėliai iš audinių, pasiūtų iš natūralių audinių, kurie nekeltų bėrimo, alergijos. Natūralūs audiniai tokie kaip merino vilna, bambuko pluoštas yra be galo švelnūs, malonūs dėvėti ant gryno kūno, o taip pat atlieka ankstukams kitą svarbią funkciją – palaiko optimalią kūno temperatūrą.

Ypač vertingi ir naudingi ankstukams merino vilnos drabužėliai, kurie šildo anstukus. Juk neišnešiotukai nesugeba patys savęs susišildyti ir yra itin jautrūs. Taip pat reikia nepamiršti, jog merino vilna susideda iš baltyminių medžiagų, tokių kaip ir žmogaus oda – proteinų, kerotinų ir savyje turi lanolino, kurie puoselėja ankstukų odą. Merino vilnos drabužėliai turi antibakterinių savybių, nekaupia nešvarumų, nelimpa dulkės, taip pat suriša kenksmingas medžiagas – virusus ir bakterijas, apriboja jų yrimą ir dauginimąsi. Merino vilnos drabužėliai ankstukams gali būti ilgai dėvimi, juose neįsigeria kvapas.

Sunkiai valgo

Greičiausiai parsinešę namo vaikelį jūs negalėsite jo pamaitinti. Anksti gimę, neturi pilnai susiformavusių raumenų, kurie koordinuoja judesius, reikalingus valgyti ir gerti. Taigi vaikelis galės gerti tik trumpą laiką arba pradžioje išvis negalės. Esant tokiai situacijai reikia kalbėtis su daktarais, kad jie patartų, kaip geriausia pradžioje valgyti jūsų mažyliui. Vėliau, kai vaikelis galės valgyti reikia nepamiršti, kad neišnešiotukai turi valgyti dažniau, nei kiti kūdikiai. Geriausia maitinti kas dvi valandas, kadangi jie gali suvalgyti daug mažesnį kiekį už kitus, todėl maisto reikia duoti dažniau.

Vaikelis bus itin mieguistas

Šie mažyliai yra linkę miegoti didžiąją dalį paros laiko – gali miegoti netgi 22 valandas per parą. Taip pat jų miego kokybė skiriasi. Ankstukai mažiau laiko miega giliu miegu ir retai būna visiškai prabudę ir žvalūs, dažniausiai jie būna negilioje miego būsenoje, kurioje girdi daugumą garsų. Nepamirškite, kad laiku gimę mažyliai po maždaug šešių mėnesių jau išmiegos visą naktį, kai tuo tarpu, ankstukai neramiai miegos apie 9 mėnesius.

Reikia saugoti nuo mikrobų

Neišnešioti vaikeliai nesugeba kovoti su infekcijomis ir mikrobais, jie yra lengvai pažeidžiami. Todėl dauguma yra linkę į infekcijas po gimdymo. Kiekvieną kartą prieš liečiant mažylį jūs privalote nusiplauti rankas. Grįžus iš ligoninės namo, pačioje pradžioje reikia apriboti lankytojų  skaičių ir jokiu būdu neleisti arti žmogaus, kuris serga. Nepamirškite sterilizuoti buteliukų, čiulptukų, pientraukio, jei juos naudojate.

Saugokite, rūpinkitės savo ankstuku ir atminkite – nors neišnešiotas naujagimis mažas, tačiau labai stiprus ir atkaklus.

Rūbelių neišnešiotukams galite rasti - http://www.green-rose.lt/vaikams/ankstukams

Parengė Neringa Kretkovskytė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą