Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kokį darželį geriau rinktis: privatų ar valstybinį?

Dalintis

Kokį darželį geriau rinktis: privatų ar valstybinį?

 

Vaikų darželio pasirinkimas yra itin opi problema Lietuvoje, kuri ypač ryški Vilniuje. Nors sostinėje veikia nemažai valstybinių darželių, tačiau visi norintys į juos nepatenka, o privatūs darželiai ne kiekvieniems tėvams lengvai įkandami. Stebina tai, jog privačiame darželyje taip pat nėra lengva gauti vietą, nes ir ten dažnai nusidriekia „eilės“. Norint patekti į valstybinį darželį, prioritetas teikiamas toms šeimoms, kurių deklaruota gyvenamoji vieta ne mažiau nei dvejus metus buvo Vilniuje; daugiavaikėms šeimoms; šeimoms, kurių vienas ar du vaikai jau lanko tą patį darželį. Nepatenkantys į valstybinius darželius turi galimybę iš valstybės gauti 100 eurų kompensaciją. Tačiau net ir su šia kompensacija ne visi tėveliai išgali savo atžalas leisti į privačius darželius. Todėl tokiais atvejais tikru išsigelbėjimu gali tapti paskola internetu. Trumpai apžvelkime privačių darželių Vilniuje kainas ir juos palyginkime su valstybiniais.

Privačių darželių kainos

Pirmasis privatus darželis Lietuvoje, kuriame vaikai ugdomi pagal Frydricho Friobelio sistemą, buvo atidarytas 2001 m. Šiandien Vilniuje galima rasti pačių įvairiausių privačių darželių, net ir lauko darželių. Sostinėje privačių darželių kainos svyruoja nuo 200 iki 500 eurų ir daugiau. Nuo 2016 m. rugsėjo mėnesio privatūs Vilniaus darželiai masiškai pakėlė kainas – apie 14-34 proc. Tokį ryškų kainų kilimą darželių savininkai aiškino tuo, jog jas išaugino tiekėjai, darbuotojams keliamos algos ir padidėjusios nuomos sąnaudos.

Pavyzdžiui, darželis „Super Briedis“, kuris remiasi skandinavų patirtimi ir Valdorfo ikimokyklinio ugdymo sistemos elementais, per mėnesį kainuoja 250 eurų, lankant darželį visą dieną (nuo 7 ryto iki 19 val. vakaro). Šis darželis taip pat taiko 150 eurų dydžio stojamąjį mokestį. Pavilnių regioniniame parke įsikūręs „Lauko darželis“ per mėnesį tėveliams kainuoja 299 eurus. Tačiau tai - ne galutinė suma, nes čia taip pat taikomas 299 eurų stojamasis bei 100 eurų maitinimo mokesčiai. Taigi, šio darželio kaina tėvų kišenes per mėnesį patuština kone 400 eurų.

Kur geriau – valstybiniame ar privačiame darželyje?

Tiek privatūs, tiek valstybiniai darželiai, kure žymiai pigesni už privačius, turi savų pliusų ir minusų. Ko gero, pats didžiausias valstybinių darželių pliusas yra tas, jog čia ugdomi vaikai privalo būti labiau savarankiškesni ir patys greičiau priimti sprendimus. Maitinimo, miegojimo ir žaidimų sąlygos yra labai panašios visuose darželiuose, nes privaloma laikytis įstatymuose numatytų normų ir reikalavimų.

Vienas esminių skirtumų tarp privačių ir valstybinių darželių yra tas, jog valstybinius darželius lanko didesnės vaikų grupės, kuriose būna ne mažiau nei 20 vaikų. Tuo tarpu privačiuose darželiuose grupę sudaro iki 15 vaikų. Mažesnėse grupėse kiekvienas vaikas gali sulaukti daugiau dėmesio ir būti labiau individualizuotas. Tuo tarpu valstybiniuose darželiuose tam pačiam darželinukų skaičiui tenka mažesnis darbuotojų skaičius, todėl tokie vaikai gali būti šiek tiek savarankiškesni.

Privačiuose darželiuose dirbantys pedagogai gauna didesnes algas už savo valstybiniuose darželiuose dirbančius kolegas, todėl dažnai yra labiau suinteresuoti aukštos kokybės darbu ir rodo didesnį dėmesį kiekvienam grupės nariui. Kadangi privačiame darželyje dirba daugiau pedagogų ir auklėtojų, labiau atsižvelgiama į kiekvieno vaiko poreikius. Be abejonės, visa tai padidina vaikų savirealizijos galimybes ir pasitikėjimą savimi, o vaikai jaučiasi laisvesni, lengviau ir laisviau reiškia savo mintis, idėjas ir norus.

Privačiuose darželiuose dažnai siūloma daugiau ir įdomesnių veiklų, todėl vaikai save gali išreikšti įvairesnėmis raiškos priemonėmis. Be to, privačiuose darželiuose siūloma žymiai didesnė ugdymo įvairovė ir daugiau bendraujama su pačiais tėveliais, palyginti su valstybiniais darželiais, kuriems nuolat trūksta pinigų.

Maisto kokybė – tai dar vienas svarbus aspektas, kuriuo skiriasi privatūs ir valstybiniai darželiai. Privačiuose darželiuose kreipiamas didesnis dėmesys maitinimui ir atskirų vaikų poreikiams. Taip pat privačių darželių auklėtiniai dažniau eina į lauką. 

Užsakymo Nr.01421

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą