Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Netikėčiausios priemonės gimstamumo didinimui

Dalintis

Su gimstamumo problemomis kovojančios šalys imasi netikėčiausių priemonių

UNICEF skaičiuoja, kad kas minutę pasaulį išvysta 255 naujagimiai, tačiau nepakankamas gimstamumas – viena skaudžiausių problemų, kuriai ilgalaikio sprendimo niekaip neranda nemažai pasaulio šalių. „Statista“ duomenimis, 2016 m. mažiausio gimstamumo TOP 20 sąraše esančios šalys nesiekia nė 1,5 vaiko vienai moteriai, tačiau vilčių vis dar yra – į kovą su nepakankamu gimstamumu jau kurį laiką kovoja ne tik viso pasaulio valstybinės institucijos, bet ir įvairūs verslo atstovai. Ne išimtis – ir Lietuva, skatinanti vasario 14-ąją, meilės dieną, švęsti galvojant ir apie tėvynę.

„Gandrai mūsų šalį aplanko rečiau nei norėtume, tad kūrybiškos, gimstamumą skatinančios iniciatyvos yra labai reikalingos, o tai parodo ir šmaikštūs bei netikėti užsienio šalių gerieji pavyzdžiai. Būtent todėl praėjusiais metais kilo idėja organizuoti kasmetinę akciją „Didinam Lietuvą!“ ir kviesti įsimylėjėlius siųsti savo bučinių nuotraukas. Antroji akcijos dalis vyko lygiai po 9 mėn. – jeigu savo bučinio nuotrauką atsiuntusi pora tuo metu susilauktų vaikelio, būtų laimėjusi solidų piniginį prizą. Sunku patikėti, tačiau dėl pagrindinio prizo kovojo net 3 jaunos šeimos. Panašu, kad šiais metais po 9 mėnesių vėl turėsime gausesnį būrį lietuvaičių, kadangi paskelbus akciją bučinių nuotraukos vis dar plaukia į mūsų pašto dėžutę“, – juokiasi parduotuvių tinklo „Technorama“ direktorius Vygintas Lekavičius.

Kaip su gimstamumo problema bandė kovoti kitos pasaulio šalys?

  • Singapūras. Mažiausią gimstamumą pasaulyje turintis Singapūras vienai savo moteriai skaičiuoja vos 0,82 vaiko. Statistiniais duomenimis, 44,2 proc. šios šalies vyrų ir 31 proc. moterų, patenkančių į 30–34 m. amžiaus grupę, vis dar yra vieniši, tad supratusi šios problemos mastą, iniciatyvos ėmėsi saldainius „Mentos“ gaminanti bendrovė, kuri surengė kampaniją „Nacionalinė naktis“. Šios iniciatyvos esmė – šalies Nepriklausomybės dienos proga paskatinti Singapūro gyventojus atlikti savo piliečio pareigą ir susilaukti daugiau atžalų. Bendrovė nusprendė, kad geriausias paskatinimas bus repo stiliumi sukurta daina, grojama po Nepriklausomybės dienos paradų. Šios dainos žodžiai – tiesiogiai susieti su vykstančiu paradu ir skatinimu vietoje fejerverkų žiūrėjimo geriau pasirūpinti šalies populiacijos didinimu.

 

  • Danija. Nepaisant to, kad šiai šaliai priklauso laimingiausios pasaulio šalies titulas, danai taip pat turi gimstamumo problemų. Šioje šalyje problemą ryžosi spręsti vienas kelionių organizatorius, kuris nustatė, kad net 10 proc. danų vaikų buvo pradėti atostogų metu. Remdamasi tokiomis išvadomis, bendrovė pradėjo kampaniją pavadinimu „Padaryk tai dėl Danijos!“ ir kvietė danus kuo daugiau keliauti. Bendrovė taip pat siūlė papildomas dovanas – pavykus įrodyti, kad atžala pradėta būtent jų organizuotos kelionės metu, žadėtas nepertraukiamas kūdikio reikmenų tiekimas 3 metus ir, žinoma, keliauti su vaikais pritaikyta atostogų kelionė.

 

  • Rusija. Drastiškai mažėjant gimstamumui, Uljanovsko meras ėmėsi šmaikščios iniciatyvos – rugsėjo 12 d. visiems savo miestiečiams jis davė laisvadienį, kad šie turėtų laiko užsiimti šalies populiacijos didinimu. Tokia data pasirinkta neatsitiktinai – lygiai po 9 mėnesių, Rusijos dieną (savotiška šalies nepriklausomybės diena), norėta švęsti gausesniame Rusijos piliečių būryje. O šią dieną gimdžiusios poros turėjo galimybę laimėti įvairių prizų – šaldytuvų, piniginių čekių ar net automobilį.

 

  • Rumunija. 1966 m., kai šalies procentinis populiacijos augimas priartėjo kone prie nulio, vyriausybė ėmėsi drastiškų priemonių: griežtai apribojo abortų skaičių, apsunkino skyrybų procesus ir net skyrė papildomus mokesčius nesusituokusiems piliečiams. Nors per pirmuosius trejus metus buvo pasiekti puikūs rezultatai ir gimstamumo rodikliai nuo 230 tūkst. pakilo iki 520 tūkst., tokios priemonės pasirodė nelabai efektyvios ir ilgainiui gimstamumas vėl sumažėjo.

 

  • Suomija. Nuo 1949-ųjų Suomijoje veikia motinystės priežiūros programa, o visos mamos gauna kūdikio kraitelį. Teigiama, kad šie kraiteliai prisidėjo netgi prie kūdikių mirtingumo mažinimo ir populiacijos didinimo, kadangi norėdamos gauti tokį kraitelį, būsimos mamos privalo lankytis nėščiųjų klinikose. Ir kuri gi mama nenorėtų savo vaikui kraitelio, pilno įvairių priemonių, drabužėlių ir kitų naudingų dalykų?

Anot „Technoramos“ direktoriaus V. Lekavičiaus, šiuo metu įmonės ypač daug kalba apie savo socialinę atsakomybę, aplinkosaugą ir prisideda prie įvairių globalių projektų įgyvendinimo, tačiau nereikėtų pamiršti apsižvalgyti ir savo bei kaimyno kieme – suvienijus jėgas ir pasirėmus kitų šalių patirtimi, būtų galima užtikrinti, kad į mažiausią gimstamumą turinčių šalių sąrašą Lietuva galimybės pakliūti neturėtų.

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą