Kulinaras iš Italijos Gian Luca jau ne pirmą kartą džiaugiasi, kad Lietuvoje yra rojus miškuose, kadangi nereikia išsipirkti jokių leidimų norint pagrybauti. Jis pasakoja, kad savo dėdei iš Italijos, kuris buvo atvykęs į jo neseniai gimusios dukros krikšynas, padarė dovaną ir nusivežė grybauti. Džiaugsmo buvo – kaip vaikams per Kalėdas. Kadangi lietuviai taip pat mėgsta grybauti, patarimai, kaip greitai pasigaminti puikią grybų sriubą tiesiog keptuvėje pavadinimu „Rudens pavasaris.“
Miško grybų sriuba
Sriubai reikės:
- 4 baravykų
- 3 saujų voveraičių
- 1 saliero stiebo
- 1 didesnės morkos
- 1 balto svogūno
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
- Žiupsnelio persilado prieskonių
Skrudintai duonai reikės:
- Baltos duonos
- Ypač tyro alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio druskos
- Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Užkaisti puodą su 1 l vandens, įdėti trečdalį morkos, trečdalį svogūno ir trečdalį saliero stiebo. Kai vanduo užvirs įberti druskos, pipirų ir persilado prieskonių, sumažinti kaitrą ir virti sultinį.
Likusias daržovių dalis supjaustyti labai smulkiais kubeliais.
Gilesnėje keptuvėjė įkaitinti alyvuogių aliejų ir suberti susmulkintas daržoves. Pakepinti 3-5 minutes (priklausomai nuo to kokio kietumo daržoves mėgstate). Tada suberti norimo dydžio supjaustytas voveraites, išmaišyti ir dar viską pakepinti 3-5 minutes. Tada sudėti plonai riekelėmis supjasutytus 3 baravykus, išmaišyti ir pakepinti 3-5 minutes.
Ketvirtąjį baravyką supjaustyti išilgai per visą kotą ir galvą riekelėmis. Apvolioti jas miltuose ir apkepinti atskiroje gerai įkatintoje keptuvėjė su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu persilado prieskonių. Apskrudusias riekelės išimti iš keptuvės ir padėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
Baltą duoną supjaustyti riekelėmis, apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti druska bei maltais juodaisiais pipirais. Riekeles apskrudinti ant grotelių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
Ant apkepintų daržovių ir grybų mišinio užpilti pusę išvirusio sultinio, išmaišyti. Gautą sriubą išpilstyti į dubenėlius ir dar užpilti atskirai sultinio. Dekoruoti apskrudusiomis baravykų riekelėmis ir patiekti su skrudinta balta duona.
Skanaus!
TV 3 laida ,,Gardu Gardu“
|