Mama - tai angelas žemėje (nežinomas autorius)

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Higiena – vaiko rūpestis?

Dalintis

Patarimai mokyklinuko mamai

Žarnyno infekcijomis dažniausiai serga maži vaikai. Augant vaikui stiprėja imunitetas ir mažylis tampa atsparesnis. Tačiau pirmųjų klasių mokiniams šios ligos vis dar pasitaiko gana dažnai. Ypač, kai vaikas išleidžiamas į mokyklą – juk tada pasikeičia ne tik jo socialinė aplinka, bet ir mitybos įpročiai. Jei mažylis lankė darželį, tai ten buvo sekamas kiekvienas jo žingsnis, rūpinamasi jo higiena ir kruopščiai prižiūrima mityba. Tuo tarpu pradėjęs lankyti mokyklą, vaikas ne visada bus akylai stebimas. Mokytojas ne visada sužiūrės, (ir neturi tokių įgaliojimų) ar jis plauna rankas prieš valgį ir pasinaudoję tualetu. Tad atsakomybė už vaiko higienos įpročius ,,persimeta“ jam pačiam. Štai čia ir yra labai svarbu, kad tėvai sužiūrėtų ir nuolat mokinukui primintų nusiplauti rankas. Kadangi ne visose mokyklų klasėse yra kriauklės, rekomenduojama mokyklinukams visada įdėti šlapių servetėlių. Kartu svarbu vaiką išmokyti teisingai jomis naudotis, t.y., kruopščiai nusivalyti rankas prieš imant maistą.

Kaip bakterijų neparnešt į namus

 

Grįžęs iš mokyklos namo ir nusiavęs batukus vaikas irgi pirmiausia turi eiti ir nusiplauti rankas. Tik po to persirengti. G. Zagrebnevienė sako, kad labai svarbu nuplauti mikroorganizmus, kuriuos mokyklinukas „parneša“ iš mokyklos, nuo laiptinės, automobilio ir t.t. Labai svarbu, kad ligų sukėlėjai nepaplistų po namų aplinką. Juk mes nežinome, kiek pavyzdžiui, grįždamas iš mokyklos pirmokas sutinka ir paglosto katinų ar važiuodamas viešuoju transportu lietė turėklų ir pan. Kai tėvai akcentuoja nuolat plauti rankas, vaikai ima ir įpranta.

Gyvūnai – gali būti ligų nešiotojai
Kad ir kaip mylėtume naminius gyvūnus ir leistume vaikams juos auginti, rūpintis bei prižiūrėti, turėtume būti budrūs ir vaikus mokyti higienos įpročių ir čia. Higienos specialistų tyrimai parodė, kad beveik visi namuose auginami gyvūnai – yra potencialūs ligų sukėlėjų nešiotojai. Jie patys gali nesirgti, gali nebūti jokių klinikinių ligų požymių, tačiau vis vien augintinis gali būti vienos ar kitos ligos užkrato šaltiniu. Specialistė, sako, pastebėjusi, kad nemažai vaikų suserga užsikrėtę būtent nuo savo keturkojų draugų.  Ypač tai pasakytina apie roplius: iguanas, žalčius, gyvates, vėžlius ir pan. Net 90 proc. išvardintų gyvūnų nešioja salmoneles. Gana dažnai pasitaiko, kai susirgus vaikui, tėvai negali suprasti, kur vaikas užsikrėtė. Pavyzdžiui, kiti šeimos nariai sveiki, o štai mažylis, kuris neišeina iš namų, nuo kažko užsikrėtė salmonelioze. Kai specialistai ima klausinėti apie gyvenamąją aplinką, dažniausiai išgirsta, kad - iš tiesų – namuose yra auginamas roplys. Todėl būtina jaunąjį zoologą išmokyti dažnai plauti rankas – po kiekvieno kontakto su augintiniu. Taip pat geriau neprileisti mažų vaikų prie kraiko dėžučių tvarkymo. O, jei kačiukas ar šuniukas staiga susirgo ar ėmė viduriuoti, nedelsiant būtina gydyti ir papildomai išvalyti namus.

Maisto dėžutė pirmokui

Kadangi dauguma daržovių valgome be terminio apdorojimo, jas būtina švariai nuplauti po tekančiu vandeniu, nulupti žievelę. Viena kita užsilikusi maiste ir suvalgyta bakterija, pasak G.  Zagrebnevienės, tikrai nesukels ligos. Tam, kad susirgtume bakterijų turi prisidauginti daug. Beje, kaip ir minėjome, bakterijos puikiai dauginasi pastovėjusiame maiste. Todėl specialistė įspėja, jei maistą švariai pagaminome ir čia pat  suvalgėme – galima būti ramūs. Tačiau, jei maistas pastovi, pav., pusdienį, ypač pasakytina apie įvairias mišraines su majonezu ar užpilais, kur ideali terpė daugintis bakterijomis – toks maistas bus pavojingas. Todėl ruošdami ,,lauknešėlį“ vaikui į mokyklą būtinai laikykitės visų maisto gamybos higienos reikalavimų. Maistas turi būti šviežias, ruošiamas švariai, nenaudojamos žalios mėsos ar žuvies pjaustymo lentelės ir pan. Jei mokinukas mokykloje nesuvalgė, neleiskite pabaigti likučių namuose, nes toks maistas jau bus pastovėjęs gana ilgai ir šiltoje temperatūroje. Labai svarbu, kad pirmoko maisto dėžutėje nebūtų ir greitai gendančių produktų. Nepamirškite ten visada vietos turi likti švariai nuplautiems šviežiems vaisiams ir daržovėms. 

Miglė Volungė

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą