Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Daržo gėrybės kūdikiui. Kaip išvengti pilvelio bėdų

Dalintis

Daržo gėrybės kūdikiui. Kaip išvengti pilvelio bėdų

Rotavirusai  ir norovirusai yra vieni iš infekcinės (užkrečiamosios) žarnyno ligos sukėlėjų, kuriuos platina rotavirusu užsikrėtę vaikai ir besimptome (be ligos požymių) infekcija sergantys suaugę. Užsikrečiama per burną nuo nešvarių rankų, per įvairius daiktus. Ruduo – sodo gėrybių metas, tad su vaikų ligų gydytoju dr. Algimantu Vingru kalbamės apie tai, kaip mėgautis gamtos gėrybėmis ir išvengti infekcinių žarnyno ligų.

Slaptasis periodas trunka 24-48 valandas

Noro ir rota virusais galima užsikrėsti nuo daržovių ir kitų sodo gėrybių, jeigu jos bus tinkamai neparuoštos. Tačiau gydytojas atkreipia dėmesį į tai, kad žarnyno infekcinėmis ligomis galima užsikrėsti nuo bet kokio maisto, jei jis buvo gamintas virusais užterštomis rankomis ir per nekokybišką, pvz., šachtinių šulinių geriamą vandenį. Rota virusai ir noro virusai lengvai išplinta ne tik vaikų kolektyvuose, bet ir įvairiose viešose vietos, pvz.: sauskelnių keitimo kambariuose, prekybos centrų vaikų žaidimų zonose ir pan. Kitaip tariant, vyresnis broliukas ar sesutė gali virusą parnešti iš darželio, jei ten bus atsiradę sergančiųjų. Į namus infekciją gali parnešti ir suaugęs žmogus, jei jis suvalgys nepaisančio asmens higienos maisto ruošėjo pagaminto maisto, jei pastarasis bus infekcijos nešiotojas arba nežinos, kad yra užsikrėtęs, t.y. slaptajame ligos periode, kuris trunka 24 – 48 val. Bloga naujiena ir tai, kad kartą persirgus noro virusų sukeltu viduriavimu, ilgalaikis imunitetas nesusidaro. Todėl virusais galima užsikrėsti keletą kartų. Riziką užsikrėsti turi įvairaus amžiaus žmonės. Didžiausiai serga mažyliai iki 9 metų amžiaus.

Daržovės ant kūdikio stalo 

Pirmiausia vertėtų žinoti, kokių daržovių ant kūdikio stalo neturėtų būti. Pasak A. Vingro, jau metų vaikui yra tinkamos visos daržovės, išskyrus česnakus, svogūnus, aitriąsias paprikas. O visa kita, ypač, kas užauginta Lietuvoje (geriausia vietinė produkcija, nes nepatyrė transportavimo sunkumų) bus į naudą. Nesiūlykite vaikui  neprinokusių uogų a vaisių. Juose yra daug rūgščių bei sunkiai virškinamų medžiagų. Gydytojas sako, kad antrais gyvenimo metais mažyliai turi būti pratinami prie įvairaus ir kokybiško šeimos maisto. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad nepakliūtų puvinio ar pelėsio pažeistų daržovių. Arba tokių, kurios yra nebūdingo kvapo, pažeistos, apdžiūvę, dėmėtos ir pan. O visų svarbiausia, kiekvienas vaisius ar daržovė pirmiausia turi būti kruopščiai nuvalytas ar nuplautas, antraip galima užsikrėsti užkrečiamųjų (infekcinių) ligų sukėlėjais ir žmogaus arba šunų ir kačių kirmėlių kiaušinėliais.

Egzotika tegu palaukia

Mūsų mažyliams taip pat nerekomenduojama skubėti duoti tolimųjų kraštų gėrybių. Jų reikėtų vengti, nes dažniausiai kol iki mūsų atvežamos, yra nokinamos. Tad naudos iš jų mažoka, be to, didėja alerginų reakcijų tikimybė. Todėl gydytojas siūlo visada atsižvelgti į sezoną ir duoti tik savo šalyje užaugintus vaisius ir daržoves. Tačiau visada išlikti budriems. Pavyzdžiui, jokiu būdu neragauti neplautų turguje mielos močiutės siūlomų uogų, agurkėlių, pomidoriukų, obuoliukų ir pan.  Juk nežinome kaip jie buvo auginti, laikyti kol pateko ant prekystalio. Jų neužtenka nuvalyti vienkartine popierine servetėle. Tad grįžus namo visada būtina nuplauti vartoti paruoštas parsineštas gėrybes, o kartu ir patiems, bei vaikams švariai nusiplauti rankas.  

Vaisiams plauti – daug vandens

Vaisiams ir daržovėms plauti netinka indų ir aplinkos plovikliai. Vaisius galima nulupti, o uogas teks kruopščiai plauti. Dr.  A. Vingras sako, kad yra specialiai vaisiams ir daržovėms plauti skirti plovikliai. Panaudojus ploviklį, juo plautos daržovės, vaisiai, uogos dar kartą perplaunamos tekančiu vandeniu. Parduotuvėje ir turguje pirkti vaisiai ir daržovės, tiek kiek jų šeima suvalgys per kartą, gali būti nuplaunami tekančiu vandeniu, po to sudedami į dubenį ir stalo actu parūgštintu vandeniu ir palaikoma jame  5 – 10 min., po to vėl perplaunami tekančiu vandeniu 5 – 10 min pamerkiami į valgomosios sodos tirpalą, po to vėl perpilami tekančiu vandeniu. Taip daryti verta, nes yra įrodyta, kad acto arba citrinos rūgštis, geriau už valgomąją sodą naikina infekcinių ligų sukėlėjus. Be to, gausus daržovių plovimas kad ir vien švariu vandeniu padeda sumažinti sveikatai pavojingų nitratų kiekį, nes jie gerai tirpsta vandenyje.

Kai galima ir neplauti arba atsargos žiemai

,,Nuo krūmų šakų, kurie yra didesni už naminius šunis, kates ir patys krūmai neauga ten, kur gausu musių ar yra pastebėtos vapsvos, širšės, tik ką nuskintas uogas galima valgyti neplautas,“ – patarimais dalijasi gydytojas. Tiesa, sode sirpstančių uogų ant krūmų ar medžių, galima neplauti tada, jei skinančiojo yra švarios rankos (prieš tai nusiplovėte), jei uogos yra nepernokusios ir nepažliugusios, nėra puvinio. Įtartinos kokybės uogos ir kitų sodo ar miško uogos vaikams neduotinos, nes jų neįmanoma gerai nuplauti. Kiekviena mama, beruošianti uogų atsargas žiemai, žino, kad jos švarios t.y., be apnašų, sveikos nesutraiškytos skinant, nepažeistos puvinio ir kitų ligų. Jei uogas ketinama šaldyti, jos turi būti nuskintos ne vėliau, kaip prieš 2 valandas. Tik nuskintas jas rekomenduojama perlieti karštu tekančiu vandeniu, po to padžiauti ant kelių sluoksnių marlės ar medvilninio rankšluosčio, kad susigertų vanduo ir tik tada gali būti dedamos į šaldiklį. Šaldomos tik tos uogos ir vaisiai, kurių nuo jų sezono pradžios iki pavasario negalima išlaikyti šviežių. Šaldiklyje užšaldytos gėrybės gali būti laikomos ne ilgiau kaip 8 mėnesius. Staigiai atšildomas tik toks jų kiekis, kuris bus vienu kartu suvalgytas, uogos ar vaisiai panaudoti kaip vaisių tyrelė ar pvz., grūdų košės pagardams. Staigus atšildymas reiškia, kad indelis su užšaldytomis gėrybėmis yra įstatomas į šilto vandens dubenėlį.

 

Kad žalios daržovės ir vaisiai išliktų saugus, būtina:

švari maisto paruošimo vieta ir priemonės. Prieš ruošiant būtina su muilu nusiplauti rankas patiems ir prieš vaisių ar daržovę paduodant mažyliui.

Žali produktai turi būti gerai atrinkti ir nuplauti.

Vaisiai ir daržovės negali ilgai stovėti nuluptos ar susmulkintos, todėl rekomenduojama apdoroti tokį kiekį, koks bus vienu kartu suvartotas.

 

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos ,,Žarnyno infekcinių ligų profilaktika“ priemonė ,,Mažylio mitybos ir aplinkos higiena“

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą