Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Skalbkite į sveikatą

Dalintis

Kokias priemones, šiuo metu esančias prekyboje, gali drąsiai pirkti mamos, auginančios kūdikius, mažus ar alergiškus, jautrios odos vaikus? Kaip padėti sergančiam kontaktiniu dermatitu mažyliui? Pataria vaikų gydytoja alergologė Nemira Vaičiulionienė. 
 
Kuo skalbti
Kūdikėlio ir mažo vaikučio kel­naites, marškinėlius, pėdkelnes - žodžiu, visus apatinius drabužėlius, kurie tiesiogiai liečiasi su kūnu, ge­riausia skalbti antialerginėmis skalbimo priemonėmis ir milteliais, pvz., „Ringuva", „Neutral", „Mini Risk", „Neo Plius Bebe", „Regent". „Bobas" ir kt. Visi šie milteliai sa­vo kokybe yra panašūs. Kokius pa­sirenka mamos, priklauso nuo kiek­vieno vaikelio odos reakcijos ir piniginės storio
 
Viršutinius vaiko drabužėlius ga­lima pabandyti skalbti ir paprasto­mis skalbimo priemonėmis.
Tačiau jei mama pastebi, kad vaiko odelė suirzusi, nušerpetojusi, paraudusi, patariama skalbiant naudoti paprastą kūdikiams ir vai­kams skirtą muilą. Dabar yra ir to­bulesnių priemonių, skirtų kūdikių drabužiams skalbti - skalbimo mil­teliai. Ūkiniu muilu, anksčiau mū­sų taip mėgtu, mamos pradėjo skųs­tis dėl pasitaikančių alerginių reak­cijų. Tie, kurie sėkmingai skalbia ūkiniu muilu, tegu skalbia ir toliau, tik geriau lietuvių gamybos. Iš už­sienio atvežtuose ūkiniuose muiluo­se yra pridėta priedų, kurie gali alergizuoti. Nereikia pamiršti, kad švaros ir skalbimo priemonės pa­renkamos labai individualiai. Kas tinka dešimčiai, nebūtinai tiks vie­nam ir priešingai.
 
Skalbti rankomis
Iki 3-4 gyvenimo mėnesio, kol kūdikio odelė labai jautri, gerai bu­tų drabužėlius skalbti rankomis ir kruopščiai juos išskalauti. Rekomenduojama naudoti tik kūdikiams ir vaikams skirtą muilą ar skalbimo miltelius.
Tokio amžiaus vaikučiai daug apatinių drabužėlių dar nesutepa. Medžiaginiai vystyklai šiais laikais beveik nenaudojami, todėl darbo tikrai nėra daug, ir jautrių vaikučių mamos įstengia tiek drabužėlių iš­skalbti rankomis.
 
Ar vaiko odelė bus jautri, gali­ma pasakyti stebint kūdikėlį iki tri­jų mėnesių. Jei iki to laiko odelė nesausėja, jokių alergijos požymių nematyti, tuomet mamos gali drąsiau naudoti vaikiškas skalbimo priemo­nes, rinktis skalbimo būdą - ar skalbti rankomis, ar mašina.
 
Kaip skalbti - rankomis ar automatine mašina?
Šiuolaikinės skalbimo mašinos taupo vandenį tuo pat metu taupy­damos mūsų pinigėlius. Būtent to­dėl ne visuomet gerai išskalaujami drabužėliai. Nepaisant priemonės, kurią naudosime, išskalbus skalbi­mo mašina, reikėtų apatinius rūbe­lius atskirai išskalauti rankomis per kelis vandenis. Mamos pamatys, kiek muilo dar išsiplauna. Kai ku­riose skalbimo mašinose yra pro­gramos, leidžiančios naudoti dau­giau vandens. Labai svarbu pasi­rinkti skalbimo miltelius, kurie ge­rai išsiskalauja. Tokiu atveju papil­domai skalauti gali nebereikėti.
 
Kvapai - paslėptas „sprogmuo"
Maži kūdikėliai jautriai nerea­guoja į skalbimo priemonių prie­dus, pvz., kvapus. Jie dar nejautrūs kvapams, todėl tą pačią akimirką į juos nereaguoja. Tačiau jei nuo mažens vaikas auga tarp kvapų ir turi genetinį polinkį vystytis bron­chinei astmai, ateityje jam tai gali atsiliepti. Astma vaikučiui gali pasireikšti po kelerių metų ar dar vė­liau, visai netikėtai, per daugelį me­tų prisikaupus alergenų. O tėveliai net nesupras, nuo ko jų vaikutis pradėjo dusti.
 
Didesnius vaikus, kurie serga astma ar linkę sirgti kvėpavimo ta­kų uždegimais, alergine ar kitokia sloga, kvapieji priedai gali erzinti. Kartą mama atėjo konsultuotis dėl savo penkerių metų dukrytės Lai­mos. Vos tik mergaitę aprengdavo ar jos patalėlį išskalbdavo kvapių­jų priedų turinčiais milteliais, mažylė tuoj pat pradėdavo čiaudėti ir sloguoti. Žodžiu, didesniems vai­kams alerginės reakcijos pasireiš­kia staiga, todėl gana nesunkiai ap­tinkama priežastis.
 
 
Patarimai
● Iki 3-4 mėn. kūdikio drabužėlius skalbti rankomis arba automatine mašina tik kūdikio drabužiams skirtomis priemonėmis. Jei iki šio amžiaus vaiko odelė nebuvo jautri  ar sudirgusi, galima rinktis kitas vaikiškas ar antialergines skalbimo priemones.
 
● Skalbiant automatine skalbimo mašina, reikia įjungti režimą, lei­džiantį sunaudoti daugiau vandens, arba skalavimo režimą pakartoti. Taip pat tai galima daryti ir ranko­mis keičiant kelis vandenis.
 
● Didesnio vaikelio apatinius dra­bužėlius rekomenduojama skalbti tik muilu ir milteliais, skirtais kū­dikiams ir vaikams arba antialerginiais skalbimo milteliais. Viršu­tinius galima skalbti ir kitomis skal­bimo priemonėmis, jei jos nealergizuoja.
 
● Stipriai kvepiantys milteliai gali kelti alerginių reakcijų, todėl geriau tokių vengti arba daug kartų gerai išskalauti, kad liktų kuo mažiau kvapo.
 
● Nenaudokite minkštinančių ir ki­tų audinius saugančių skalbimo priedų. Jie gali dirginti vaiko odelę.
 
● Į automatinę skalbimo mašiną ar skalbdamos rankomis nedėkite per daug miltelių, norėdamos kuo švariau išskalbti drabužėlius ar pa­talynę. Drabužėliai nuo to nebus baltesni, tik jums teks daugiau kar­tų skalauti.
 
● Geriausia skalbimo priemonė vaikams - be baliklių, kvapiųjų, minkštinančių ir kitokių skalbinius gerinančių priedų, todėl pirkdamos priemones atkreipkite dėmesį į ant pakuotės nurodytą sudėtį.
 
● Visi skalbimo milteliai yra che­minės medžiagos, todėl neišvengia­mai jautri kūdikio odelė gali būti dirginama. Norint sumažinti alergenų „ataką", reikia kuo atidžiau rinktis higienos bei prausimosi prie­mones, sausą bei jautrią odelę sis­temingai prižiūrėti.
 
Giedrė Banienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą