Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kai prireikia Merės Popins

Dalintis

Kai mažiukui prasikala dantukai ir jis jau dėvi paskutinio dydžio sauskelnes, susirūpinate: pats metas ruoštis į darbą. Tik kam patikėti brangiausiąjį turtą? Nejučia pasvajojate: “Ach, kad atskristų išmintingoji, geroji, linksmoji Merė Popins…” Grįžkite į realybę – auklės ieškoti teks pačiai ir tai ne taip jau paprasta. Tad nuo ko pradėti?
 
Yra trys būdai:
1. „Patikrinkite” artimuosius ir kaimynus
Žinoma, nepakeičiamos – ištikimosios močiutės. Tačiau šiais laikais jos dažniausiai dar būna karjeros viršūnėje ir visai nenori „prasidėti” su sauskelnėmis ir košelėmis.
Dar lieka nepelnytai pamiršti seneliai. Vyrai irgi puikiai tvarkosi su mažaisiais nenuoramomis.
 
Jei nepavyksta prikalbinti šeimos narių, pamąstykite, gal kuri kaimynė prižiūrėtų jūsų vaiką. Nes ją puikiai pažįstate, be to, ji visada „po ranka”. Atsiskaitymas? Tai jūsų susitarimo reikalas.
 
2. Skelbimas į laikraštį (arba iš laikraščio)
Pirmenybę teikite moterims, gyvenančioms netoliese. Taip praktiškiau – auklė nevėluos į darbą, pavyzdžiui, dėl eismo kamščių.
 
Pirmasis kontaktas, žinoma, bus telefonu. Čia tik jūs galite spręsti, ar iš ragelio sklindantis balsas jums patinka. Kalbėdama pasisiūlykite nuvažiuoti pas būsimąją auklę į namus. Jie daug pasako apie žmogų. Užsirašykite paso duomenis, pasidomėkite, ką dirbo anksčiau, pagal kokius straipsnius atleista iš buvusių darboviečių. (Galite paskambinti į paskutinę darbovietę ir pasidomėti.)
 
Jokiu būdu nepasitikėkite rekomendaciniais laiškais (net atspausdintais kompiuteriu). Pagal skelbimus auklę galima pasisamdyti už 600 - 1000 Lt per mėnesį.
Tai pats paprasčiausias ir pigiausias  paeiškos būdas, tačiau reikalaujantis didžiausių laiko sąnaudų. Iš anksto turite būti nusiteikę tam, kad dauguma atsiliepusiųjų į skelbimą neatitiks jūsų reikalavimų.
 
3.Kreiptis į auklių agentūrą
Agentūroje teks nurodyti, kokios auklės ieškote: amžius, tautybė, išsilavinimas. Paaiškinti, kaip norėtumėt (kokia pakraipa), kad auklėtų jūsų mažylį. Visa tai surašysite užsakymo lape, kur tiksliai nurodysite auklės pareigas (ar reikės dirbti namų ūkio darbus: gaminti maistą, tvarkyti butą, skalbti, lyginti, kuriomis savaitės dienomis prižiūrėti vaiką, ar bus viršvalandžių). Teks sumokėti ir pradinį mokestį, kuris kiekvienoje agentūroje yra skirtingas (nuo 350-600 Lt).
 
Po kelių savaičių gausite tris keturias informacines anketas. Iš jų išsirinksite tinkamiausią. Jei pageidausite, galėsite susitikti su visomis moterimis. Išsirinkusios paskirsite auklei bandomąjį laikotarpį.
Jeigu moteris patiks, su agentūra pasirašysite ilgalaikę sutartį. Po to kas mėnesį jai turėsite mokėti mėnesinį mokestį (nuo 40 iki 50 Lt), o auklei – algą.
Auklės darbo valanda kainuoja nuo 3 iki 5 Lt. Užmokestis priklausys nuo jos atliekamų darbų ir per dieną dirbtų valandų. Jei auklė susirgs, agentūra skubiai ją pakeis.
 
Toks paieškos būdas sutaupo jūsų laiką ir pinigus. Jums nereikia skelbimų užsakinėti laikrščiuose ar kabinėti laiptinėse,  organizuoti pokalbių su pretendentėmis, rinktis  auklę pasikliaujant  tik savo gyvenimiška patirtimi, rizikuojant priimti auklę, sergančią depresija, šizofrenija ar dar kokia nors psichikos liga.
Deja, agentūros negali garantuoti, kad jų siūlomos moterys tinkamai prižiūrės vaiką, neapvogs šeimininkų.
 
Būkite pasiruošę tam, kad:
  geros auklės reikės ieškoti ilgai;
  jei samdote auklę „iš gatvės“ (ne per agentūrą) , ji gali bet kurią dieną nesugrįžti arba susirgti;
●  „pigios auklės“ – pensininkės arba studentės;
  auklę gali tekti įdarbinti oficialiai, t.y. mokėti už ją mokesčius.
 
 
Mamos pasakoja, kaip ieškojo auklių:
Eglė: „Pati skambinau pagal laikraščio skelbimus. Viena moteris, pasivadinusi profesoriaus žmona, tik atėjusi puolė glamonėti abi mergaites. Iš karto atsisakiau. Kai atėjo antroji – pagyvenusi moteriškė, - į akis krito pro suplyšusias kojines pajuodę tarpupirščiai. Be to, ši „auklė” pradėjo derinti savo darbą Gariūnuose, t.y., „komandiruotes” į Rusiją su mano vaikų priežiūra. Atsisakiau.
Trečioji moteris, sužinojusi, kad prieš porą mėnesių turėjome šunį, pati atsisakė šio darbo, neva mūsų namai labai nešvarūs. Išėjo net nenusirengusi.
 
Pasamdžiau ketvirtąją auklę. Iš pradžių abejojau, nes moteris sutiko su visomis mano sąlygomis. Tačiau neapsirikau. Ji mielai žaidžia su mano dukrelėmis, neprašyta sutvarko namus. Beje, pati augina šešerių metukų dukrelę, todėl kartais į darbą ateina abi”.
 
Erika: „Pasamdžiau savo kaimynę – puikią, pagyvenusią moterį. Dvejų metukų sūnelis ją gerai pažinojo, nes nuo mažų dienų sutikusi kieme visada jį užkalbindavo. Todėl ramiai eidavau į darbą.
Kol vieną dieną anksčiau grįžusi radau kaimynę įsitaisiusią mūsų svetainėje su trimis draugėmis ir gurkšnojančią vyną. Man tai labai nepatiko. Vėliau pastebėjau, kad iš mūsų „baro" gana sėkmingai „nugaruoja” svaigalai. Šios auklės teko atsisakyti.
 
Tada pagal skelbimą pasirinkau darbo nerandančią jauną pedagogę. Ji mano mažylį auklėjo pagal Montesori metodiką. Vaikui labai patiko, be to, moteris puikiai skambino pianinu, mažylį išmokė naujų dainelių ir t.t. Vaikas labai prie jos prisirišo.
Bet kaskart mokant algą, ji nepasikuklindavo suskaičiuoti visų savo nuopelnų ir reikalaudavo didesnio užmokesčio. Kentėjome, kol auklės alga pralenkė mano atlyginimą su kalėdine premija. Taigi supratau, kad mes tiesiog terorizuojami. Auklės atsisakėme, vaiką pradėjome leisti į darželį”.
 
Parengė Aja Vitkienė

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą