Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Kaip moteriai maitintis, kad būtų graži, liekna, elegantiška ir sveika?

Dalintis

Pagrindinės sveikos mitybos rekomendacijos
 
  1. Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą
 
  1. Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų ar bulvių, įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną)
 
  1. Išlaikyti normalų kūno svorį (Kūno masės indeksas – 20 –25). Kasdien aktyviai judėti
 
  1. Mažinti riebalų vartojimą: gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais ir minkštais margarinais, turinčiais nesočiųjų riebalų rūgščių
 
  1. Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa
 
  1. Vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį)
 
  1. Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus
 
  1. Valgyti nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g). Vartoti joduotą druską
 
  1. Riboti alkoholio vartojimą
 
  1. Valgyti reguliariai
 
Labai svarbu, kad būtų laikomasi ne vienos ar kelių rekomendacijų, bet būtų atsižvelgiama į jas visas.
 
 
Sveikos mitybos piramidė
 
Sveikos mitybos piramidė iliustruoja maisto įvairovę ir parodo, koks turėtų būti paros maisto davinio produktų grupių santykis, kad mityba būtų sveika. Maisto produktai suskirstyti į grupes, kurios patalpintos įvairiuose piramidės aukštuose, atsižvelgiant į tai, kiek jų sutartinių porcijų patartina suvalgyti per parą.
Riebalai, aliejai

Vartoti saikingai

Cukrus, saldainiai, saldinti gėrimai

Vartoti retai

 
Mėsa, paukštiena, žuvis, ankštiniai, kiaušiniai, riešutai
2 – 4 porcijos per dieną
Duona, grūdai, bulvės
5 – 11 porcijų per dieną
Vaisiai
2 – 3 porcijos per dieną
Pienas, sūris, jogurtas
2 – 4 porcijos per dieną
Daržovės
3 – 5 porcijos per dieną
Skysčiai
2 – 2,5 litro per dieną
 
1 pav. Sveikos mitybos piramidė
 
 
 
Sveikos mitybos piramidėje porcija – tai santykinis produkto kiekis, o ne absoliutus produkto kiekis ar tūris. Todėl ši piramidė neatspindi pagrindinių maistinių ir biologiškai aktyvių medžiagų kiekio, o tik parodo, kokią dalį vienas ar kitas produktas turėtų užimti paros maisto racione (3 lentelė).
3 lentelė. Įvairių produktų standartinės porcijos dydis
 

Produktų grupė

 
Vienos porcijos dydis

Grūdiniai produktai ir bulvės

1 riekė duonos (apie 30 g);
½ stiklinės kruopų košės ar makaronų;
½ stiklinės dribsnių;
1 vidutinio dydžio bulvė (apie 75 g)
Daržovės
1 stiklinė lapinių daržovių;
½ stiklinės kitokių daržovių;
Vaisiai
1 vaisius;
½  stiklinės uogų;
½ stiklinės sulčių
Pienas, pieno produktai
1 stiklinė pieno; rūgpienio;
½ stiklinės varškės;
apie 40 g sūrio
Mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, riešutai
Apie 70 g mėsos;
apie 100 g žuvies;
kiaušinis;
1 stiklinė virtų pupelių ar žirnių
 
Maisto produktų grupių porcijų skaičius priklauso nuo žmogaus fizinio aktyvumo. Kuo žmogus yra fiziškai aktyvesnis darbe ar poilsio metu, tuo daugiau porcijų jis turi suvalgyti, kad gautų pakankamai energijos ir būtų maisto medžiagų.
 
Piramidės pamatą sudaro skysčiai – įvairių rūšių vanduo, kurio vartojimas beveik neribojamas sveikiems fiziškai aktyviems žmonėms. Ant šio pamato stovi tradicinė sveikos mitybos piramidė. Vanduo – gyvybiškai būtinas mitybos komponentas. Per dieną reikėtų išgerti ne mažiau 2 litrų skysčių. Karštą vasaros dieną, kuomet dirbant fizinį darbą labai prakaituojama, vandens poreikis ypač padidėja ir gali siekti net 5 litrus per dieną. Tokiais atvejais rekomenduojama gerti mineralizuotą ar silpnos mineralizacijos natūralų mineralinį vandenį.
 
Ant skysčių pamato pateikiama maisto produktų grupė, kurių rekomenduojama valgyti daugiausiai – duona, grūdai, bulvės ir jų produktai. Iš šios grupės rekomenduojama valgyti 5-11 porcijų per dieną (piramidėje porcijos yra santykinis produkto kiekis, pvz. Duonos riekė, vaisius). Virš šios grupės viename lygyje pateikiamos dvi produktų grupės – daržovių grupė – rekomenduojama 3-5 porcijos per dieną ir vaisių grupė – rekomenduojama 2-4 porcijos per dieną. Virš šių dviejų grupių pateikiamos dar dvi produktų grupės – pienas, sūris, jogurtas – 2-3 porcijos per dieną ir mėsa, paukštiena, žuvis, ankštiniai, kiaušiniai, riešutai – rekomenduojama taip pat 2-3 porcijos per dieną. Piramidės viršūnėje pateikiama produktų grupė, kuri turėtų sudaryti mažiausią suvartojamo maisto dalį: riebalai, aliejai – juos rekomenduojama vartoti saikingai, cukrus, saldainiai, saldinti gėrimai – šiuos produktus vartoti retai.
 
Kasdien žmogaus organizmas turi gauti apie 40 pavadinimų maisto medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Nė vienas maisto produktas, išskyrus motinos pieną pirmų mėnesių kūdikiui, neturi reikiamo visų medžiagų kiekio. Kai valgomas įvairus maistas labiau tikėtina, kad organizmo poreikiai bus patenkinti. Sveikos mitybos piramidė iliustruoja maisto įvairovę ir parodo, koks turėtų būti paros davinio maisto produktų grupių santykis, kad mityba būtų sveika.
 
Kad mityba būtų sveika, rekomenduojama:
·        kiekvieną dieną rinktis produktus iš visų sveikos mitybos piramidės grupių;
·        gerti pakankamą skysčių kiekį;
·        daugiausia valgyti produktų iš duonos, grūdų, bulvių ir jų produktų grupės;
·        mažiausiai valgyti riebalų ir cukraus iš sveikos mitybos piramidės viršūnės;
·        jaunesniems, aktyvesniems, neturintiems antsvorio valgyti daugiausiai produktų porcijų;
·        vyresniems, pasyvesniems, turintiems antsvorio valgyti mažiausiai produktų porcijų.
 
Taip maitinantis organizmas gaus ir gyvūninių, ir augalinių maisto produktų, o su jais – visų reikalingų medžiagų. Augalinių maisto produktų vartojimas beveik neribojamas, rekomenduojami didžiausi porcijų kiekiai. Kasdien reikėtų suvalgyti bent 400 g šviežių daržovių ir vaisių. Šiuose produktuose vyrauja kompleksiniai angliavandeniai, savo sudėtyje turintys didelį krakmolo kiekį ir mažą cukraus kiekį.
Angliavandenių, išskyrus cukrų, rekomenduojama vartoti pakankamai daug, nes jie – pagrindinis energijos šaltinis. Suvalgius daug kompleksinių angliavandenių turinčio maisto, sustoja riebalų oksidacija, ir energija gaminama iš angliavandenių. Tuo tarpu riebalų rekomenduojama vartoti saikingai. Jų skaldymas yra žymiai lėtesnis procesas, ir energija atsipalaiduoja po žymiai ilgesnio laiko tarpo. Sotumo jausmas pasireiškia žymiai vėliau, todėl suvalgomas žymiai didesnis, netgi kartais per didelis maisto kiekis. Riebalų perteklius atidedamas riebaliniame audinyje ir, jei jis nesueikvojamas darbui atlikti, žmogus tunka.
 
Mėsa, žuvis, pienas ir jų produktai yra gyvūninių baltymų tiekėjai. Baltymai – organizmo ląstelių statybinė ir atstatomoji medžiaga. Gyvūniniai baltymai vertingesni už augalinius, tačiau organizmui reikia ir vienų, ir kitų.
 
Maisto produktai neskirstomi į sveikus ir nesveikus, visi produktai yra savaip vertingi, tik svarbu, kokiais kiekiais juos valgome. Ne produktai, o maitinimasis gali būti sveikas ir nesveikas. Maitintis reikia pagal sveikos mitybos rekomendacijas. Labai svarbu, kad būtų laikomasi ne vienos ar kelių rekomendacijų, bet būtų atsižvelgiama į jas visas. Maistą rinktis rekomenduojama remiantis sveikos mitybos piramide.
 
prof. dr. Rimantas Stukas
 
Ištrauka iš ,,Moters grožio ir sveikatos enciklopedijos" (leidykla ,,Šviesa") Enciklopedijos sudarytoja profesorė Gražina Drąsutienė  


Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą