Mama - tai angelas žemėje (autorius nežinomas).

 
    Konkursai      Klausk specialisto       KNYGYNĖLIS      Naujienos      Liniuotės      Forumas     
 
Straipsniai
Laukimo stebuklas

Kūdikis

Mažylis

Darželinukas

Mokinukas

Lavinimas

Mamos kampelis

Jis ir Ji

Sveikata nuo A iki Ž

Auksarankių studija

Susitikime virtuvėje

Nori tikėk, nori ne

Pranešimai spaudai

 
 
Naujausia konkurso nuotrauka

VISI KONKURSAI >>>

 
 
Kiek vaikui dienų?
 
Draugai

 
 
 

 
 

 
 
 

Moters higiena po gimdymo

Dalintis

Naują gyvybę savo įsčiose nešiojančios moters organizme vyksta daug įvairių pokyčių. Gimus kūdikiui turi praeiti daug laiko, kol viskas sugrįš į buvusią iki nėštumo būklę.
 
Svarbiausi pakitimai
 
Po gimdymo šešias savaites traukiasi gimda ( vyksta involiucija ), jos svoris sumažėja nuo 1 kg iki 50-100 g. pirmąsias 3 dienas gimdos susitraukimai gali būti skausmingi, tai normalu. Skausmai dažniausiai juntami žindymo metu, panašūs į skausmingus sąrėmius.
 
Pagimdžiusi moteris dėl audinių ištempimo ar traumos pirmosiomis dienomis jaučia nedidelį išorinių lytinių organų skausmą. Tarpvietės patinimas praeina per 1-2 savaites. O raumenų tonusas atsikuria dar vėliau – maždaug  6 savaites jis didėja, per kelis mėnesius jo būklė visiškai normalizuojasi.
 
Išskyros
 
Po gimdymo pirmosiomis dienomis iš gimdos skiriasi rausvos išskyros – liochijos. Jas sudaro kraujas, gleivės ir atkrintančios  gimdos gleivinės audiniai. Per pirmąsias 5 dienas liochijos būna kraujingos, vėliau -  rusvos ir maždaug po 11 dienų jos pasidaro gelsvos. Po 5-6 savaičių gimdymo išskyrų turėtų visai nelikti. Tačiau tai labai individualu – kai kurioms moterims išskyrų pasitaiko net po 6 savaičių.
 
Per šį laikotarpį iš organizmo pasišalina iki 300 ml kraujo. Nors gimdos involiucija priklauso nuo daugelio aplinkybių, ją galima pagreitinti reguliariai maitinant kūdikį. Pradėjus maitinti, skausmas pilvo apačioje sustiprėja, padaugėja išskyrų iš makšties. Tai rodo, kad gimdos raumuo traukiasi. 
 
Vykstant dideliems pakitimams gimdoje, krūtyse ir kituose organuose, susidaro palanki terpė infekcijai. Dėl infekcijos rizikos ir galimo kraujavimo pagausėjimo laikotarpiu po gimdymo patariama vengti maudytis karštoje vonioje.
 
Jei gimdymo metu buvo pažeista tarpvietė, pirmąsias 10 dienų rekomenduojama sėdėti ne tiesiai ant sėdmenų, o šonu, kad nebūtų tempiama ir geriau gytų gimdymo metu pažeista tarpvietė.
 
Higiena
 
Šis laikotarpis labai svarbus higienos prasme. Po gimdymo moteris privalo  atidžiai laikytis higienos.
 
Moters makštyje yra sudėtinga ekosistema, kurią sukuria makštyje esančios bakterijos, dalyvaujant plačiai grupei skylančių medžiagų. Makšties ekosistemos sudėtį gali įtakoti keletas veiksnių (gydymas antibiotikais, per dažni plovimai, oraliniai kontraceptikai, hormonų pusiausvyros sutrikimai, į makštį įvedami vaistai). Pasikeitus ar susilpnėjus normaliai makšties florai, gleivinė tampa neatspari kenksmingą poveikį turinčioms bakterinėms infekcijoms. Todėl rekomenduojama naudoti specialias priemones intymiai higienai su lactobacilomis, kurios:
 
- Prisotina makšties gleivinės ląstelių receptorius, taigi neleidžia sukibti patogeniniams mikrobams;
- Gamina medžiagas, kurios kitus mikrobus veikia kaip antibiotikai;
- Padeda išlaikyti makšties gleivių fiziologinį pH lygį ( pH 4-4,5 ).
 
 Naudojant Floragyn® linijos produktus dėl juose esančių laktobacilų apsaugoma makšties gleivinė, palaikomas gaivumas ir neutralus kvapas.
 
- Floragyn® intymiai higienai skirtas ploviklis - tai švelni priemonė kasdienei intymiai išorinių lytinių organų higienai. Jo antibakterinis poveikis neleidžia atsirasti sudirgimui ir uždegimui. Tai ypač gera priemonė moteriai po gimdymo.
 
- Floragyn® makšties gelis – produktas, atstatantis fiziologines makšties gleivinės savybes ir pašalinantis nemalonaus sausumo pojūtį
 
- Floragyn® makšties ovulės ( žvakutės) skirtos panaikinti niežulį, perštėjimą, paburkimą,         deginimo pojūtį, nemalonų kvapą skleidžiančias išskyras, jei pacientėms dažnai kartojasi makšties infekcija ar profilaktiškai norint išvengti makšties infekcijų.
 
- Floragyn® makšties plovimo priemonė rekomenduojama dažno plovimo atvejais po menstruacinio kraujavimo, siekiant nedelsiant gauti gaivinantį poveikį bei tuo pačiu metu atstatyti bakterijų florą.
   
Svarbu!
 
Reikėtų sunerimti, jei išskyros įgavo nemalonų kvapą, pasirodė grynas kraujas ar kraujo krešulių. Visais atvejais būtina pasikonsultuoti su ginekologu.
 
Kuo skubiau kreiptis į gydytoją, jei pakyla temperatūra, krečia šaltis, atsiranda neįprastų skausmų pilvo apačioje.
knyga ,,Laukiame naujagimio"

Komentaras


Vardas
El. paštas
Komentaras


Apsaugos kodasApsaugos kodas



Kiti komentarai



rasa Data: 2013-11-27 23:11:51
Patarimas - jei vartojate antibiotikus, vartokite ir Floragyn ovuli, išvengsit pienligės. Aš vis po antibiotikų kurso jausdavau paūmėjimą. Matematika paprasta - žarnynui geriat gerąsias bakterijas, intymiai vietelei jų irgi reikia, nes antibiotikai "išvalo" visur.

Jolita Data: 2013-09-24 13:09:01
Floragyn prausiklį sėkmingai naudojau dar iki gimdymo, turbūt geriausias kiek yra tekę naudoti, nepalyginsi su kokiu maximiniu už 6 Lt.. O va nepaminėtas čia Floragyn Silver, spec priemonė tinkama po gimdymo, tokios putos skatinančios gijimą. Šitas irgi vartojau, nes vis tiek buvo tas plyšimas ir siuvo, bet ko tik neištversi kai ant rankų mažasis stebuklėlis. :)

rasa n. Data: 2013-04-06 17:04:50
Sveiki.Norejau paklausti,jusu,kada turetu atsirasti menesines,po gimdymo?as jau pasigimdzius antra vaikeli.po pirmo vaikelio gimimo,menesinem susirgau jau po 3 menesiu,nuo gimino,maitinau krutimi.dabar antram vaikeliui jau penktas men ir taip pat maitinu krutimi,bet menesinem dar nesergu.ar tai normalu?ar man reikia kreiptis pas savo ginekologa?

elena Data: 2012-06-20 15:06:33
tikrai veiksminga priemonė, gimdymo namuose buvo akušerė rekomendavusi, tai pavyko sėkmingai pogimdyminį laikotarpį išverti. ir pienligė neišlindo, nors nėštumo metu vargino

 
 
 
Nariams
Jūsų el. paštas   Slaptažodis  
   
       
Prisiminti duomenis    
       
Slaptažodžio priminimas Registracija    
Mes Facebook'e
 
 
 
Reklama

 
 
 
 
El. p.: info@mamosdienorastis.lt
Visos teisės saugomos, 2010

Struktūra     Rašykite mums     Reklama     Atsakomybės ribojimas     Apie projektą